Sponsor

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

recent

Για ποιον διαιτητή πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία; (όποιος δεν ξέρει την ιστορία του, δεν έχει μέλλον...)

Ακούμε συνεχώς το επώνυμό του, αφού διοργανώνεται κάθε χρόνο ένα τουρνουά μπάσκετ προς τιμή του, αλλά οι νεότεροι δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα αν και δεν πρέπει. Αναφερόμαστε στον…
Συμεών Μαυροσκούφης, για τον οποίο διαβάσαμε πολλά και ενδιαφέροντα στην ιστοσελίδα του συνδέσμου διαιτητών καλαθοσφαίρισης Θεσσαλονίκης.
Ο Πιονέρος του ελληνικού μπάσκετ, ιδρυτής της FIBA εκ μέρους της Ελλάδος και φυσικά ο πατέρας και ιδρυτής του Συνδέσμου Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Θεσσαλονίκης Συμεών Μαυροσκούφης.Ο Συμεών Μαυροσκούφης υπήρξε «υπηρέτης» του μπάσκετ. Ήξερε το μπάσκετ από όλες τις πλευρές. Αθλητής, προπονητής, ο πρώτος διεθνής διαιτητής, καθηγητής φυσικής αγωγής. Ο άνθρωπος που άνοιξε το δρόμο για την Καλαθοσφαίριση στην Ελλάδα, μαζί με τον Γιάννη Αμπατζόγλου ήταν παρόντες στην ιστορική στιγμή του 1932, όταν στη Γενεύη υπογράφτηκε η ιδρυτική διακήρυξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μπάσκετ, FIBA.
Ο τιμητικός ορισμός που ο Συμεών Μαυροσκούφης προσέδωσε στο άθλημα, «Καλαθοσφαίριση, το σκάκι των αθλοπαιδιών», διατηρείται ως παρακαταθήκη μέχρι σήμερα, σε ένα σπορ που εξελίχθηκε σε εθνικό άθλημα στη χώρα μας.
Το Naismith Memorial Basketball Hall of Fame αποφάσισε, στις 3 Φεβρουαρίου του 2000, 9 χρόνια μετά το θάνατό του να τον συμπεριλάβει στο Hall of Fame του μπάσκετ. Πρόκειται για μια τιμή που κανένας άλλος Έλληνας δεν έχει πάρει, γεγονός που κάνει ακόμα πιο σημαντική τη διάκριση.
Για ποιον διαιτητή πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία; (όποιος δεν ξέρει την ιστορία του, δεν έχει μέλλον...) Reviewed by THE REFEREES on 11:09 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Γκρίζοι Λύκοι © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.