Sponsor

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

recent

Ερώτησεις κρίσεως και διαιτητικές απαντήσεις (αξίζει τον κόπο να τις διαβάσετε...)

Τι πιστεύετε ότι θα γίνει αν στη διάρκειοα της τελευταίας ελεύθερης βολής, πριν η μπάλα αγγίξει τη στεφάνη, ο παίκτης τοποθετεί το χέρι του μέσα από το καλάθι και αγγίζει τη μπάλα αποτρέποντας την είσοδό της; Οι διαιτητές απλά επαναλαμβάνουν τη διαδικασία ή χρεώνουν με τεχνική ποινή τον παίκτη. Η βολή αλήθεια, μετράει;
Διαβάστε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις από το σύνδεσμο Θράκης...
1. Στη διάρκεια της τελευταίας ή μοναδικής ελεύθερης βολής, πριν η μπάλα αγγίξει τη στεφάνη, ο Β1 τοποθετεί το χέρι του μέσα από το καλάθι και αγγίζει τη μπάλα, αποτρέποντας την είσοδό της. Οι διαιτητές καταλογίζουν τεχνική ποινή την ενέργεια του Β1 και παράλληλα προσμετρούν ένα -1- πόντο υπέρ της Α ομάδας.
ΝΑΙ
(ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΡΘΡΟ 31.2.4 3ο BULLET) Παρέμβαση (basket interference) συμβαίνει όταν ένας παίκτης φτάνει τη μπάλα διαμέσου του καλαθιού, από κάτω, και την αγγίζει.
(ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΡΘΡΟ 31.3.3) Εάν η παράβαση διαπράττεται από αμυνόμενο παίκτη στη διάρκεια της τελευταίας ή μοναδικής ελεύθερης βολής, 1 πόντος θα κατακυρωθεί υπέρ της επιτιθέμενης ομάδας, ακολουθούμενη από μία τεχνική ποινή που καταλογίζεται στον αμυνόμενο.
(ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2014-15, Παράδειγμα 31-2α) Όταν η μπάλα βρίσκεται πάνω από το επίπεδο της στεφάνης κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας για ελεύθερη βολή, είναι παρέμβαση στη μπάλα αν ένας παίκτης φτάνει διαμέσου του καλαθιού, από κάτω, και αγγίζει την μπάλα. Συνεπώς, παράβαση του Β1 για παράνομο άγγιγμα της μπάλας. 1 πόντος θα κατακυρωθεί στην ομάδα Α και ένα τεχνικό σφάλμα θα καταλογιστεί στον Β1.

2. Ο Α1 στο δικό του εμπρός γήπεδο πασάρει στο Α2. Η μπάλα είναι πάνω από το επίπεδο της στεφάνης όταν ο Β1 τοποθετεί το χέρι του μέσα από το καλάθι και αγγίζει την μπάλα. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση την ενέργεια του Β1 και πιστώνουν 2 ή 3 πόντους στον αρχηγό της ομάδας Α.
ΝΑΙ
(ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΡΘΡΟ 31.2.4 3ο BULLET) Παρέμβαση (basket interference) συμβαίνει όταν ένας παίκτης φτάνει τη μπάλα διαμέσου του καλαθιού, από κάτω, και την αγγίζει.
(ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2014-15, Παράδειγμα 31-4) Όταν η μπάλα βρίσκεται πάνω από το επίπεδο της στεφάνης κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας για ελεύθερη βολή, είναι παρέμβαση στη μπάλα αν ένας παίκτης φτάνει διαμέσου του καλαθιού, από κάτω, και αγγίζει την μπάλα. Παράβαση παρέμβασης στην μπάλα του Β1. Στην ομάδα Α θα πιστωθούν  2 ή 3 πόντοι.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το καλάθι θα μετρήσει και οι πόντοι θα καταγραφούν σαν να σημειώθηκαν από τον αρχηγό της αντίπαλης ομάδας που εκείνη την στιγμή ήταν στον αγωνιστικό χώρο.
3. Λίγο πριν τη λήξη της περιόδου ο Β4 κάνει φάουλ στον Α4 σε προσπάθεια για σουτ 2 πόντων. Η κόρνα της λήξης της περιόδου ηχεί και κατόπιν ο Α4 ελευθερώνει τη μπάλα σε μια συνεχή του κίνηση και αυτή καταλήγει στο καλάθι. Οι διαιτητές ακυρώνουν το καλάθι και χορηγούν 2 ελεύθερες βολές στον Α4.
ΝΑΙ
(ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΡΘΡΟ 10.3 2ο - 4ο BULLET)  Η μπάλα νεκρώνει όταν:
-Ένας διαιτητής, σφυρίξει ενώ η μπάλα είναι ζωντανή.
-Το χρονόμετρο του αγώνα σημάνει το τέλος της περιόδου.
(ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΡΘΡΟ  10.4 3ο BULLET)
Η μπάλα δε νεκρώνει και το καλάθι μετράει, αν μπει, όταν ένας παίκτης διαπράττει σφάλμα έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου, ενώ η μπάλα είναι ακόμα στον έλεγχο αντιπάλου παίκτη, ο οποίος κάνει προσπάθεια για επίτευξη καλαθιού και οποίος ολοκληρώνει την προσπάθεια του αυτή, με μία συνεχή κίνηση, η οποία άρχισε πριν γίνει το σφάλμα.
Αυτή η διάταξη δε θα εφαρμοστεί και το καλάθι δε θα μετρήσει εάν στη διάρκεια μιας συνεχόμενης κίνησης του παίκτη σε προσπάθεια για καλάθι, το χρονόμετρο του αγώνος ηχήσει για το τέλος μιας περιόδου.
4. Ο Α2 τελειώνει την ντρίμπλα του και ελευθερώνει τη μπάλα σε προσπάθεια για καλάθι 2 πόντων. Η μπάλα δεν αγγίζει τη στεφάνη ούτε κανέναν άλλο παίκτη, και ανακτάται εκ νέου από τον Α2. Ο Α2 έχοντας τον έλεγχο της μπάλας ξεκινά νέα ντρίμπλα. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση την ενέργεια του Α2.
ΟΧΙ
(ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014, ΑΡΘΡΑ 15.1.1) Σουτ για επίτευξη καλαθιάς ή ελεύθερης βολής πραγματοποιείται όταν η μπάλα που βρίσκεται στο χέρι/α του παίκτη, στη συνέχεια πεταχτεί στον αέρα προς το αντίπαλο καλάθι.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ενέργεια του Α2 είναι νόμιμη. Η Α ομάδα συνεχίζει την επίθεσή της με τον υπολειπόμενο χρόνο στο ρολόι των 24 δευτερολέπτων.
5. Ο Α1 ντριμπλάρει τη μπάλα στο δικό του πίσω γήπεδο για επτά (7) δευτερόλεπτα και κατόπιν πασάρει τη μπάλα στον Α3 που στέκεται ιππαστί στην κεντρική γραμμή. Ο Α3 κρατά την μπάλα στην κατοχή του για 2 δευτερόλεπτα και κατόπιν ξεκινά ντρίμπλα. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση οκτώ (8) δευτερολέπτων.
ΝΑΙ
(ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ, ΑΡΘΡΟ 28.1.2 5ο BULLET) Η ομάδα έχει περάσει τη μπάλα στο δικό της εμπρός γήπεδο οποτεδήποτε στη διάρκεια μιας ντρίμπλας από το πίσω γήπεδο στο εμπρός, η μπάλα και τα δύο πόδια του ντριμπλέρ είναι σε πλήρη επαφή με το εμπρός γήπεδο.
Ερώτησεις κρίσεως και διαιτητικές απαντήσεις (αξίζει τον κόπο να τις διαβάσετε...) Reviewed by THE REFEREES on 5:30 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Γκρίζοι Λύκοι © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.