Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εξέδωσε σήμερα, 9 Ιουνίου 2026, απόφαση που αλλάζει δραστικά τη δυναμική της υπόθεσης Λιόλιου. Δέκα πρό...
Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εξέδωσε σήμερα, 9 Ιουνίου 2026, απόφαση που αλλάζει δραστικά τη δυναμική της υπόθεσης Λιόλιου. Δέκα πρόσωπα, μέτοχοι και μέλη ΔΣ της ΚΑΕ Προμηθέας, τιμωρήθηκαν με συνολικά πρόστιμα 81.000 ευρώ για παραβάσεις που σχετίζονται αποκλειστικά με ένα πράγμα: την αδυναμία απόδειξης της οικονομικής τους κατάστασης.
Τι Αποφάσισε η ΕΕΑ
Η απόφαση χωρίζεται σε τρία σκέλη.
- Στο πρώτο, οι τρεις βασικοί μέτοχοι, Αθανάσιος Τριανταφυλλίδης, Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος και Άγγελος Ζάννης, οι αποδέκτες της μεταβίβασης μετοχών Λιόλιου το 2020, τιμωρούνται με πρόστιμο 7.000 ευρώ ο καθένας για μη υποβολή αποδεικτικού κατάθεσης πόθεν έσχες έτους 2025. Μαζί τους τιμωρείται και ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης με 1.000 ευρώ.
- Στο δεύτερο, ολόκληρη η διοίκηση της ΚΑΕ Προμηθέας τιμωρείται για την ίδια αιτία. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Μήλας με 8.000 ευρώ, ο Αντιπρόεδρος Αναστάσιος Χρυσανθόπουλος και τα μέλη ΔΣ Παντελεήμονας Αθανασίου και Διονύσιος Γεωργόπουλος με 7.000 ευρώ ο καθένας.
- Στο τρίτο, τα μέλη ΔΣ Σοφοκλής Μπίτας και Γεώργιος Κούλης τιμωρούνται με το υψηλότερο πρόστιμο της απόφασης, 15.000 ευρώ ο καθένας, για μη υποβολή υπεύθυνης δήλωσης και ποινικού μητρώου.
Τα πρόστιμα από μόνα τους δεν είναι το κρίσιμο στοιχείο. Αυτό που έχει αποφασιστικό νομικό βάρος είναι η αιτία τους: μη υποβολή πόθεν έσχες.
Το πόθεν έσχες δεν είναι τυπική υποχρέωση. Στο πλαίσιο της υπόθεσης Λιόλιου είναι το κεντρικό ερώτημα που εξετάζει η ΕΕΑ: είχαν οι τρεις αποδέκτες μετοχών την οικονομική δυνατότητα να τις αγοράσουν το 2020; Σύμφωνα με το άρθρο 77Α παρ. 10 του Ν. 2725/1999, αν η προέλευση των κεφαλαίων δεν αποδειχθεί, η ΕΕΑ μπορεί να επιβάλει απαγόρευση άσκησης μετοχικών δικαιωμάτων και να ανακαλέσει τις άδειες του 2020. Αν ανακληθούν, η μεταβίβαση ακυρώνεται αναδρομικά. Και μαζί της ακυρώνεται η νομική βάση της εκλογιμότητας Λιόλιου.
Η αποδυνάμωση της Διοίκησης
Η ταυτόχρονη τιμωρία Προέδρου, Αντιπροέδρου και τριών μελών ΔΣ δημιουργεί ένα δεύτερο πρόβλημα για τον Προμηθέα. Η διοίκηση της ΚΑΕ έχει πλέον κριθεί παραβάτης από κρατική αρχή. Αν στη συνέχεια η ΕΕΑ προχωρήσει σε ανάκληση πιστοποιητικού, διαδικασία που είναι ήδη σε εξέλιξη, η ΚΑΕ θα αντιμετωπίσει αγωνιστικές συνέπειες με διοίκηση που φέρει ήδη βαρύ νομικό στίγμα.
Η εκκρεμότητα του Βαγγέλη Λιόλιου
Στο δελτίο τύπου της ΕΕΑ η κλήση για τον ίδιο τον Βαγγέλη Λιόλιο παραμένει «υπό διάσκεψη». Η απόφαση για τον πρόεδρο της ΕΟΚ δεν έχει εκδοθεί ακόμα. Αλλά η σημερινή απόφαση για τους μετόχους και τη διοίκηση στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την κατεύθυνση που ακολουθεί η ΕΕΑ.
Όλοι όσοι περιβάλλουν τον Λιόλιο στην υπόθεση έχουν ήδη κριθεί. Οι μέτοχοι που απέκτησαν τις μετοχές του δεν μπορούν να αποδείξουν το πόθεν έσχες τους. Η διοίκηση της ΚΑΕ έχει τιμωρηθεί. Το πιστοποιητικό αγωνιστικής περιόδου εξετάζεται για ανάκληση.
Η απόφαση για τον Λιόλιο εκκρεμεί. Αλλά το περιβάλλον γύρω του έχει ήδη κριθεί.

COMMENTS