Sponsor

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

recent

Πρόβλημα προκύπτει με το αντιαθλητικό φάουλ... (οι διαιτητές δεν πάνε by the book...)

Στο περασμένο σαββατοκύριακο έγινε το διαιτητικό σεμινάριο της Ευρωλίγκας, όπου ο Στόουκς είπε ενδιαφέροντα πράγματα. Αυτό που ξεχώρισε και ...σφήνωσε στο μυαλό των διαιτητών είναι ότι "σφυρίζουμε σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΦΙΜΠΑ". Σε βαθμό, μάλιστα, που κάποιοι διαιτητές πίστεψαν ότι οι Μπερτομέου, Μπάουμαν τα βρήκαν. Φευ...
Το δεύτερο στοιχείο είναι το αντιαθλητικό φάουλ, το οποίο σφυρίζεται ανάλογα με την κρίση του διαιτητή.

Αν ο αμυνόμενος δεν πάει για την μπάλα σε αιφνιδιασμό, τότε είναι αντιαθλητικό.

Αλλά ακόμα κι αν πάει για την μπάλα, αν ο ρέφερι κρίνει ότι πρόκειται για φάουλ τακτικής, τότε και πάλι είναι αντιαθλητικό.

Διαβάστε τι γράφτηκε για το συγκεκριμένο θέμα:


Θα γίνει το αντιαθλητικό φάουλ το πρώτο σημείο "τριβής" στη νέα Ευρωλίγκα; Πώς μας κατέβηκε ε; Πολύ απλό. Η εντολή για αυστηρή τήρηση του κανονισμού, έχει ένα αστερίσκο που μπορεί να "τινάξει" πολλά στον αέρα. Θα το εξηγήσουμε, όσο μπορούμε πιο αναλυτικά.

Πρώτα απ' όλα, να θυμίσουμε ότι ο κανονισμός αλλάζει οριστικά του χρόνου (Οκτώβριος 2017) μαζί με εκείνο που αφορά την παράβαση των βημάτων. Μέχρι τότε, όμως, ισχύουν οι κανονισμοί που υφίστανται. Ωστόσο, η εντολή τόσο της διεθνούς ομοσπονδίας όσο και της EuroLeague είναι κοινός: να τηρείται πιο αυστηρά το γράμμα του νόμου και κάθε φάουλ, όπου ο αμυνόμενος δεν έχει πρόθεση να χτυπήσει την μπάλα, να τιμωρείται με βολές και κατοχή για τον επιτιθέμενο.

Αυτό σημαίνει ότι τα φάουλ τακτικής, για να ανακοπεί ο αιφνιδιασμός μιας ομάδας, τιμωρείται με αντιαθλητικό.

Κάτι τέτοιο προσομοιάζει με τον κανονισμό, που θα εφαρμοστεί από το 2017, ωστόσο δεν είναι απόλυτα ίδιος. Διότι με τα τωρινά δεδομένα υπάρχει και ο αστερίσκος, που επισημάνθηκε είναι ότι εφόσον δεν κινδυνεύει ο επιτιθέμενος να χάσει την ισορροπία του, ο διαιτητής μπορεί να μη σφυρίξει (non call) αφήνοντας το πλεονέκτημα για το καλάθι.

Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Πρώτα απ΄όλα ο διαιτητής δεν έχει δυναμόμετρο μαζί του, για να καταλάβει (σε τόσο γρήγορη ροή μάλιστα) αν η επαφή του αμυνόμενου βάζει σε κίνδυνο την ισορροπία του επιτιθέμενου. Αφήστε, που μερικοί από τους κορυφαίους Ευρωπαίους, έχουν μετατρέψει σε επιστήμη το περίφημο τίναγμα, από ... ηλεκτρικό ρεύμα.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η διαφορετική αντίληψη τέτοιων φάσεων από διαιτητές υψηλής εμπειρίας, που μπορούν να κρίνουν άμεσα και έγκαιρα την εξέλιξη της φάσης με τους συναδέλφους που τους λείπει η πείρα. Δεν είναι τυχαίο ότι στους αγώνες της προκριματικής φάσης του Ευρωμπάσκετ 2017, όπου εφαρμόστηκε η σχετική οδηγία, ο συγκεκριμένος κανονισμός εφαρμόστηκε κατά το δοκούν.

Αποτέλεσμα; Αλλιώς να σφυρίζει ο ένας και αλλιώς ο άλλος. Οι προπονητές, όπως ξέρετε σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αργούν να εκραγούν.

Το πιο ωραίο, σας το κρατήσαμε για το τέλος. Ούτε οι ίδιοι διαιτητές ... ξέρουν τι ακριβώς πρέπει να σφυρίξουν. Πρόσφατα έγινε στο Βελιγράδι το ετήσιο διαιτητικό σεμινάριο της EuroLeague. Στην αρχή οι απόψεις για το τι πρέπει να εφαρμοστεί, ήταν διχασμένες. Οι μισοί ήταν υπέρ, οι άλλοι μισοί κατά.

Όταν έκανε την σχετική εισήγηση ο Ρίτσαρντ Στόουκς (υπεύθυνος διαιτησίας στη διοργάνωση) οι περισσότεροι κατάλαβαν τι θα ισχύσει. Το κατάλαβαν, όμως, είναι σχετικό. Όταν δόθηκαν οκτώ παραδείγματα με βίντεο, για φάσεις που τέθηκε το ερώτημα: σφυρίζουμε αντιαθλητικό ή όχι; Η πλειοψηφία απάντησε "δίνουμε". Σε όλες τις φάσεις, αναιξερέτως. Αποδείχθηκε ότι δεν είχαν δίκιο. Δυο από τα στιγμυότυπα, ήταν ασορτί με τον αστερίσκο του κανονισμού και οι διαιτητές έπρεπε να αφήσουν τη φάση να εξελιχθεί. Άρα, όλοι έκαναν λάθος!

Εν τω μεταξύ, οι προπονητές έχουν την εντύπωση ότι όλα τα φάουλ θα σφυρίζονται αντιαθλητικά και αυτό διδάσκουν στους παίκτες τους. Αλλά, εν τέλει, δεν είναι όλα. Ή είναι... σχεδόν όλα. Σας μπερδέψαμε ε; Δεν φταίμε εμείς. Οι κανονισμοί. Το ζήτημα, πάντως, θα λυθεί με τη ροή των αγώνων και την προσαρμογή όλων. Πολύ περισσότερο των διαιτητών. Μέχρι τότε προσευχηθείτε να μην έχουμε διαφορετικά σφυρίγματα από παιχνίδι σε παιχνίδι. Ή και μέσα στον ίδιο αγώνα... Πηγή: euroleague.sport24
Πρόβλημα προκύπτει με το αντιαθλητικό φάουλ... (οι διαιτητές δεν πάνε by the book...) Reviewed by THE REFEREES on 3:00 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Γκρίζοι Λύκοι © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.