Sponsor

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

recent

Έγγραφο - ντοκουμέντο: Ανούσιες και μη νόμιμες οι προτάσεις του ΕΣΑΚΕ για τη διαιτησία!!! (τις απαντάει ο αθλητικός νόμος...)

Προφανώς και οι παράγοντες του ΕΣΑΚΕ ήθελαν να δείξουν "αντανακλαστικά", προκειμένου να κατευναστούν τα πνεύματα τούτη τη δύσκολη ώρα για την Α1. Ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος πρέπει να διαχειριστεί τάχιστα το θέμα...
του Ολυμπιακού και της απόφασής του να μην κατέβει στο ματς με τον ΠΑΟ, διότι διακυβεύονται συμφέροντα και κρέμονται σε μια κλωστή συμφωνίες και deals. Έτσι, χθες το απόγευμα στάλθηκαν στις ομάδες επτά προτάσεις, που για μας είναι ανούσιες δεδομένου ότι αυτά ξεκαθαρίζονται στον αθλητικό νόμο του 3057/2002 και όχι, βέβαια στο 2725/1999, όπως αναφέρει ο ΕΣΑΚΕ, καθώς έχει τροποποιηθεί τρία χρόνια αργότερα. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή:

1. Η στελέχωση της ΚΕΔ να γίνεται με τα καλύτερα από τα πρόσωπα που έχουν τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος (2725/1999).

Ο νόμος λέει ξεκάθαρα ότι "Η ΚΕΔ στελεχώνεται από μη εν ενεργεία διεθνείς διαιτητές υψηλού κύρους ή καθηγητές διαιτησίας κι αν δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν, από μη εν ενεργεία διαιτητές της ανώτατης κατηγορίας αγώνων" (άρθρο 68, παρ. 2β).

Έχουμε και λέμε: Οι Συμεωνίδης και Κορομηλάς είναι διεθνείς διαιτητές και ο Ταβουλαρέας καθηγητής διαιτησίας, σύμφωνα με απόφαση της ΟΔΚΕ που είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την ονομασία των καθηγητών διαιτησίας. Άρα, η ΚΕΔ είναι απόλυτα νόμιμη. 

2. Να επιλεγούν 42 διαιτητές για να παίζουν στην Basket League, δηλαδή οι διπλάσιοι απ' όσους απαιτούνται κάθε αγωνιστική.

Είθισται να συμμετέχουν τόσοι διαιτητές, όσοι σφυρίζουν στα παιχνίδια της Α1 συν 50%. Αλλά δεν θα διαφωνήσουμε σ' αυτή την πρόταση, διότι ο συγκεκριμένος αριθμός είναι αυθαίρετος. 

3. Να γίνει σταθερή η επιλογή των διαιτητών στα παιχνίδια. Είτε να γίνεται ορισμός με ευθύνη της ΚΕΔ, είτε κλήρωση με τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό από τους τους διαιτητές που έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε κάθε αγώνα.

Η επιλογή των διαιτητών της Α1 γίνεται με ένα μικτό σύστημα, το οποίο εξυπηρετεί δύο σημεία: Κατά πρώτο διασφαλίζει, με τη διαδικασία της κληρώσεως, την αξιοπιστία και την ομαλότητα των κρίσιμων αγώνων και κατά δεύτερο, δίνει το δικαίωμα σε νεότερους ρέφερις να δοκιμάζονται και να αξιολογούνται σε εύκολα παιχνίδια, συνήθως σ' αυτά του ΟΣΦΠ, ΠΑΟ. Άρα, η ΚΕΔ έχει επιλέξει τη βασική διαδικασία που είναι η κλήρωση. 

4. Οι παρατηρητές διαιτησίας να μην είναι τα μέλη της ΚΕΔ, αλλά πρώην διεθνείς διαιτητές ή έμπειροι διαιτητές Α' Εθνικής κατηγορίας.

Ο νόμος λέει ξεκάθαρα: "Η ΚΕΔ συγκεντρώνει όλες τις αρμοδιότητες σχετικά με την επιλογή, την αξιολόγηση, τον ορισμό και τον πειθαρχικό έλεγχο των διαιτητών, των παρατηρητών διαιτησίας και των λοιπών βοηθητικών οργάνων των εθνικών πρωταθλημάτων και κυπέλλων της Ελλάδας (άρθρο 68, παρ. 2α.). 

Από τη στιγμή την οποία η ΚΕΔ αποφασίζει για τον πειθαρχικό έλεγχο των διαιτητών αλλά και των παρατηρητών, που θεωρητικά θα αξιολογήσουν τους ρέφερις στα ματς, για ποιο λόγο να μην δίνουν το παρών οι ίδιοι; Ο νόμος είναι ξεκάθαρος: Ακόμα κι αν ο παρατηρητής διαιτησίας, επί παραδείγματι, χαρακτηρίσει τους ρέφερις ανεπαρκείς, η ΚΕΔ είναι η αποκλειστικά υπεύθυνη για την τιμωρία τους... Άρα, βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή. 

5. Η εκπαίδευση να γίνεται από καθηγητές διαιτησίας FIBA.

Βεβαίως και η εκπαίδευση γίνεται από καθηγητές διαιτησίας της ΦΙΜΠΑ. Ο εθνικός καθηγητής είναι ο Κώστας Κορομηλάς, ο οποίος είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για την εκπαίδευση, ενώ συμμετέχουν κι άλλοι που έχουν λάβει το αξίωμα από την παγκόσμια ομοσπονδία (π.χ. Τανατζής).

6. Να καθιερωθεί ημερίδα διαιτησίας πριν από την έναρξη κάθε πρωταθλήματος, με συμμετοχή της ΚΕΔ, παρατηρητών, καθηγητών διαιτησίας και προπονητών των 14 ΚΑΕ.

Βεβαίως και γινόταν όχι μια αλλά δύο ημερίδες διαιτησίας το χρόνο αλλά επί θητείας Βαγγέλη Γαλατσόπουλου σταμάτησε λόγω της οικονομικής κατάστασης στον ΕΣΑΚΕ. Τελευταίος πρόεδρος που συνδιοργάνωσε την ημερίδα ήταν ο Γιώργος Χαλβατζάκης, ωστόσο, το ενδιαφέρον των προπονητών δεν ήταν αυξημένο. Θα θυμόμαστε βέβαια, όλοι την επίθεση που είχε εξαπολύσει ο τότε κόουτς του Ολυμπιακού, Ίβκοβιτς, στον Χρήστο Χριστοδούλου σε σεμινάριο της Λάρισας.    

Ο Στέλιος Συμεωνίδης, μάλιστα, με αφορμή τη διεξαγωγή του επιμορφωτικού σεμιναρίου στην Θεσσαλονίκη τον προσεχή Σεπτέμβριο, πρότεινε στον Βαγγέλη Γαλατσόπουλο την από κοινού διεξαγωγή έναντι ενός χαμηλότατου ποσού, ωστόσο, ο πρόεδρος της λίγκας δεν την αποδέχθηκε...

7. Να υπάρχει αποζημίωση στα μέλη της ΚΕΔ, μετά από συμφωνία ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ. Όλα αυτά ο ΕΣΑΚΕ θέλει να τεθούν υπό συζήτηση με την Ομοσπονδία και να κατατεθεί η οριστική πρόταση στους αρμόδιους φορείς. 

Αποζημίωση υπάρχει για τα μέλη της ΚΕΔ αναφορικά με τη μετακίνηση των μελών για τις συνεδριάσεις. Εννοείται ότι επειδή ο αθλητικός νόμος δεν αναφέρεται σε επαγγελματική διαιτησία, οι παράγοντες της ΚΕΔ δεν δύναται να λαμβάνουν μισθό.  

Δείτε το έγγραφο που στάλθηκε στα σωματεία:


Έγγραφο - ντοκουμέντο: Ανούσιες και μη νόμιμες οι προτάσεις του ΕΣΑΚΕ για τη διαιτησία!!! (τις απαντάει ο αθλητικός νόμος...) Reviewed by THE REFEREES on 10:32 π.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Γκρίζοι Λύκοι © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.