Sponsor

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

recent

Η απάντηση των Γκρίζων Λύκων στον Σπύρο Γκόντα!!! (όλες οι αλήθειες για τη φάση στο Ερυθρός Αστέρας - Βαλένθια...)

Όπως σας ενημερώσαμε, ο Σπύρος Γκόντας μου έστειλε εξώδικη διαμαρτυρία αναφορικά με τα όσα γράφτηκαν για το λανθασμένο σφύριγμα των διαιτητών στο ματς Ερυθρός Αστέρας - Βαλένθια. 
Ήρθε η σειρά της προσωπικής απάντησής μου στα όσα υποστηρίζει. 


Κ. Γκόντα

Σε απάντηση των όσων αναγράψατε στην εξώδικη διαμαρτυρία θα θέλαμε να σας αναφέρουμε τα παρακάτω.

Είναι η πρώτη φορά, αν δεν κάνω λάθος, που μου στέλνετε εξώδικη διαμαρτυρία και μου ζητάτε αποκατάσταση της δική σας αλήθειας. Κι αυτό με εκπλήσσει ευχάριστα, διότι γνωρίζετε ότι θα το πράξω εφόσον έχω άδικο.

Σας έχω επαναλάβει και κατά το παρελθόν ότι ουδέποτε θέλω να σας μειώσω ως άνθρωπο και επαγγελματία διαιτητή, αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοια ιδιότητα. Αντιθέτως βασίζομαι στο ρεπορτάζ, που όπως θα γνωρίζετε είναι έγκυρο με συνέπεια το blog να διαβάζεται συνεχώς απ’ όλους τους διαιτητές και παράγοντες δίχως να υπάρχουν παράπονα ή διαμαρτυρίες. Μεταξύ αυτών και εσείς, εξ όσων διαπιστώνουμε.

Ξεχωριστή και μοναδική είναι η δική σας περίπτωση, καθώς οι στόχοι που έχετε είναι εμφανείς. Πάνω και πέρα από την ορθότητα των γραφομένων και την αξιοπιστία αυτών.  

Ο τίτλος του δημοσιεύματος ουδόλως είναι ψευδής και συκοφαντικός, καθώς αναφέρεται σε μια δύσκολη φάση που είχατε να διαχειριστείτε με τους δύο συναδέλφους σας κατά τη διάρκεια Ερυθρός Αστέρας – Βαλένθια. Και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωλίγκας, της διοργανώτριας αρχής από την οποία πληρώνεστε, τη διαχειριστήκατε με μη ενδεδειγμένο τρόπο. Ως διαιτητές και όχι ως προσωπικές μονάδες, αφού σύμφωνα με τα όσα γνωρίζω η τριάδα είναι μια ομάδα, που πρέπει να διαθέτει χημεία.

Όπως θα γνωρίζετε, άλλωστε, συνήθως τιμωρούνται οι διαιτητικές τριάδες για παράπτωμα, θεωρώντας ότι όλοι οι διαιτητές είναι συνυπεύθυνοι για τις λανθασμένες αποφάσεις. Για το λόγο αυτό η Ευρωλίγκα στην ανακοίνωση της δεν έδειξε κάποιον υπεύθυνο για την λανθασμένη απόφαση, αλλά αναφέρθηκε συνολικά στους διαιτητές.

«The referees incorrectly cancelled the score, as the 3-point field goal should have remained valid», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ευρωλίγκα και όπως διαπιστώνετε, δεν σας εξαιρεί από το λάθος.    

Η Ευρωλίγκα, εν προκειμένω, απέστειλε στα ΜΜΕ την απάντησή της για την επίμαχη φάση και δυστυχώς για σας, δεν σας δικαιώνει. Ως τριάδα, πάντα. 

Μετέφρασα το κείμενο της διοργανώτριας αρχής και το δημοσίευσα, ως όφειλα. Το εν λόγω κείμενο είχε ως τίτλο «Euroleague Basketball report on Crvena Zvezda mts Belgrade-Valencia Basket cancelled 3-point field goal» και αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας στις 29 Νοεμβρίου 2019. Της προϊσταμένης αρχής σας, δηλαδή. 

Στο εν λόγω κείμενο αναφέρεται η παράβαση στην οποία υποπέσατε, όπως και τον κανονισμό. Επαναλαμβάνω η Ευρωλίγκα στην ανακοίνωσή της δεν ανέφερε ποιος διαιτητής από τους τρεις έκανε το λάθος γι’ αυτό και ανέγραψα: «Τόσο ο Σπύρος Γκόντας όσο και οι Πέτρι Μάντιλα και Γιακούμπ Ζαμοΐσκι έκριναν πως το τρίποντο δεν έπρεπε να μετρήσει».  


Μου λέτε ότι το καλάθι ακυρώθηκε από τον συνάδελφός σας, άρα έχει την αποκλειστική ευθύνη και είναι αποκλειστικά ο υπόλογος. 

Αφήνετε να εννοηθεί ότι δεν συμφωνούσατε με τη συγκεκριμένη απόφαση. Από το γεγονός ότι δεν υπήρξε διαφορετική αντίδραση από τους διαιτητές την ώρα ακύρωσης του καλαθιού, όπως βέβαια και από εσάς, όπως συμβαίνει συνήθως στους αγώνες μπάσκετ, θεώρησα ότι συμφωνήσατε με την απόφαση. Αλλιώς, μια που είστε ένας από τους πολύ καλούς και έμπειρους διαιτητές, θα είχατε παρέμβει. Δεν το πράξατε όμως.

Σύμφωνα με την μηχανική διαιτησίας, όπως θα γνωρίζετε, τα καθήκοντα του crew chief, είναι όταν υπάρχει διαφωνία να παίρνει την τελική απόφαση. Εφόσον δεν υπήρχε διαφωνία στη φάση, καθώς και ότι το σουτ γίνεται από την περιοχή ευθύνης του, δεν υπήρξε η παραμικρή παρέμβαση . Άρα, αποδέχεστε το σφύριγμα και κατ' επέκταση και το λάθος.

Δεν γνωρίζουμε αλλά δεν έχει και σημασία εκ των υστέρων, τι θα έπρεπε να κάνετε ως πρώτος διαιτητής στη συγκεκριμένη φάση, ωστόσο, συνέβη ένα δυσάρεστο περιστατικό στον εν λόγω αγώνα, το οποίο δεν πέρασε απαρατήρητο από τα ελληνικά ΜΜΕ.

Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι μεγάλες αθλητικές ιστοσελίδες όπως το Contra (Η Euroleague 'μέτρησε' το τρίποντο-φάντασμα χωρίς ν' ακυρώσει το buzzer beater στο Βελιγράδι), το SportFm (Αναγνώρισε λάθος εις βάρος της Βαλένθια η Ευρωλίγκα!), έγραψαν για το λανθασμένο σφύριγμα, το οποίο έγινε σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την εξέλιξη του ματς. Φαντάζομαι ότι στείλατε και στις μεγάλες ιστοσελίδες την ίδια εξώδικη διαμαρτυρία που στείλατε και σε μένα.

Στα εν λόγω δημοσιεύματα, δε, παρατηρώ ότι γράφεται ευθέως για παράπονα, διαμαρτυρίες και ενστάσεις. Τη στιγμή μάλιστα, που διαβάζονται από χιλιάδες φιλάθλους και όχι μόνο από τους διαιτητές, όπως το blog… Αν θεωρείτε, δηλαδή, ότι εγώ σας πρόσβαλλα με τα γραφόμενα, σκεφτείτε τι έχει συμβεί με ιστοσελίδες χιλιάδων – εκατομμυρίων αναγνωστών.

Γράφετε ότι δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες για την ακύρωση του καλαθιού. Οι εν λόγω ιστοσελίδες το αναφέρουν ξεκάθαρα. Αλλά πάλι αν συμβαίνει αυτό που ισχυρίζεστε, τότε το θέμα το επίλυσε η διοργανώτρια αρχή με επίσημη ανακοίνωση. Η οποία προφανώς υπό τις διαμαρτυρίες των παραγόντων της αδικημένης ομάδας εξέτασε ενδελεχώς τη φάση και αποφάνθηκε. Αν δεν υπήρχε διαμαρτυρία ή αν δεν υπήρξε η κρίσιμη φάση για την εξέλιξη του αγώνα, δεν είχε κανένα λόγο να το πράξει.

Ένσταση στο Φ.Α. βεβαίως δεν υπήρξε αλλά δεν εννοούσα την συγκεκριμένη μορφή ένστασης. Οι φιλοξενούμενοι εξέφρασαν την ένστασή τους για την απόφαση των διαιτητών του αγώνα. Η εν λόγω φράση υπάρχει και στις ιστοσελίδες μεγάλης επισκεψιμότητας. Φαντάζομαι θα έχετε στείλει και εκεί εξώδικη πρόσκληση…  

Σε συνέχεια των όσων υποστηρίζετε ήθελα επίσης να σας καταστήσω σαφές:

  • Δεν γράφτηκε πουθενά ότι η διαιτησία δεν ήταν καλή, αλλά σχολιάστηκε η συγκεκριμένη απόφασή σας η οποία αποδεδειγμένα και σύμφωνα με την αρμόδια αρχή, ήταν λανθασμένη. Αλλά μεταξύ μας, τώρα, δεν θεωρείτε ως οξύμωρο σχήμα να επεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά η Ευρωλίγκα σε ένα σφύριγμα που είναι αποδεδειγμένα λανθασμένο και από την άλλη, η διαιτησία να είναι άριστη; Δύο μόλις φορές το έχει πράξει η διοργανώτρια αρχή κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Ως εκ τούτου, δίδει ιδιαίτερο βάρος σ' αυτό το λανθασμένο σφύριγμα.
  • Δεν γράφτηκε πουθενά ότι θα τιμωρηθείτε. Μήπως τελικά φταίει η …μύγα;
  • Αναφορικά με τον αν είσαστε οι καλύτεροι Έλληνες, το οποίο και έγραψα, να σας θυμίσω χαρακτηριστικά τη δήλωση του συναδέλφους σας, Γιάννη Φούφη σύμφωνα με την οποία: «Έχουμε συμπεριληφθεί και οι τέσσερις μας στο γκρουπ που λέγεται ελίτ των διαιτητών της παγκόσμιας FIBA κι αυτή η άδεια μας κρατάει μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Εμείς αυτή την στιγμή, βάση της λίστας που υπάρχει, ανήκουμε είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, στην ελίτ των διαιτητών της παγκόσμιας FIBA». Αν ανήκετε στην ελίτ των διαιτητών της παγκόσμιας FIBA, σύμφωνα με τον κ. Φούφη, τότε δεν είστε οι καλύτεροι στην Ευρωλίγκα;
  • Αυτό που αναφέραμε είναι ένα γεγονός: Δεν καταφέρατε να συμμετάσχετε στις εξετάσεις με συνέπεια να μην σφυρίξετε πολλά παιχνίδια. Αυτή είναι η αντικειμενική αλήθεια κι αυτή έγραψα. Για τον τραυματισμό σας δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση από την Ευρωλίγκα, όπως επί παραδείγματι για το σοβαρό λάθος στο οποίο υποπέσατε εσείς και οι συνάδελφοί σας. Άρα, τους λόγους που δεν μπορέσατε να βγάλετε το τεστ τους γνωρίζετε εσείς κι οι αρμόδιοι. Επίσημη ενημέρωση δεν υπήρχε.

    Καλή τη πίστη στα λεγόμενά σας έχω γράψει στο
    blog για τον τραυματισμό σας, όπως εσείς το διαρρεύσατε σε συναδέλφους σας. Αρκεί να ανατρέξετε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και να διαβάσετε το δημοσίευμα υπό τον τίτλο: «Πόσα και ποια παιχνίδια έχουν σφυρίξει στην Ευρωλίγκα οι Γκόντας, Φούφης...». Εκεί αναφέρεται ο τραυματισμός. Είμαι βέβαιος ότι αν ψάξω ακόμα περισσότερο θα βρω κι άλλα δημοσιεύματα, που αναφέρονταν στον τραυματισμό σας, όπως επαναλαμβάνω λέγατε σε συναδέλφους σας.   
     
  • Υποστηρίζετε ότι ως πρώτος διαιτητής δεν είχατε δικαίωμα να παρέμβετε στην απόφαση των συναδέλφων σας. Θα ξεπεράσω το γεγονός ότι βιαστήκατε να φύγετε από το μισό γήπεδο, θεωρώντας ότι όλα βαίνουν κανονικά και ότι καλώς ακυρώθηκε το καλάθι.

    Αλλά αλήθεια στο ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός τον χειμώνα του 2012 γιατί αλλάξατε την απόφαση του συναδέλφου σας, Χρυσόστομου Σχινά σε σουτ του Μπατίστ; Αν και ο συνάδελφός σας ήταν δίπλα στη φάση, εσείς την πήρατε «πάνω» σας και αποφασίσατε ότι πατάει τη γραμμή του τριπόντου, άρα είναι εύστοχο δίποντο. Και σκεφτείτε ότι ο Σχινάς ήταν πρώτος διαιτητής και εσείς δεύτερος…Τι έχει αλλάξει μέσα σε επτά χρόνια στο συγκεκριμένο τομέα;
  • Θα επαναλάβω ότι στα καθήκοντα του πρώτου διαιτητή ή crew chief όπως εσείς τον αποκαλείτε στην Ευρωλίγκα, συμπεριλαμβάνεται η τελική απόφασή του σε περίπτωση διαφωνίας σε σφύριγμα. Εσείς όμως δεν το πράξατε…

Αντί επιλόγου, θα ήθελα να μου επισημάνετε επ’ ακριβώς που έχω κάνει λάθος, ώστε να το διορθώσω τάχιστα και χωρίς δεύτερη κουβέντα. Αποδεδειγμένα, δηλαδή, και με κάθε τεκμηρίωση και όχι με αοριστολογίες και γενικόλογες επισημάνσεις. Θα ήθελα επ’ ακριβώς να μου πείτε σε ποιο ή ποια σημεία αναφέρονται οι ενστάσεις σας περί των όσων έγραψα, ώστε να το/τα διορθώσω και να ζητήσω συγνώμη.  

Από την πλευρά μου και προκειμένου να μου λυθούν απορίες, θα αποστείλω το εξώδικο με τις επισημάνσεις σας περί κανονισμών διαιτησίας και μηχανικής όπως βέβαια και για τις λεπτομέρειες ανακοίνωσης που εξέδωσε, στην Ευρωλίγκα. Ευελπιστώντας ότι θα μου δοθούν απαντήσεις ώστε να λυθεί κάθε απορία μου.

Μετά τιμής

Χαρ. Καραμανλής
Η απάντηση των Γκρίζων Λύκων στον Σπύρο Γκόντα!!! (όλες οι αλήθειες για τη φάση στο Ερυθρός Αστέρας - Βαλένθια...) Reviewed by THE REFEREES on 8:11 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Γκρίζοι Λύκοι © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.