Sponsor

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

recent

Ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής υπηρεσίων στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα Α2 και Α1 γυναικών... ("αεροβατεί" ο Αυγενάκης...)


Ο Λευτέρης Αυγενάκης προέβη σε μια ακόμα εξαγγελία, που πιθανότατα να μην ισχύσει...

 

Οι ερασιτεχνικές ομάδες της Α2 ανδρών και της Α1 γυναικών μπορούν να υπογράφουν ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής αθλητικών υπηρεσιών, το οποίο θα κατατίθεται στις οικείες ομοσπονδίες. Ο Βασίλης Πρασσάς, Σύμβουλος Εργασιακών Θεμάτων Epsilon Net, μιλάει για την ασφάλιση των αθλητών που ανακοίνωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης στο tsiotras


 

«Ανέκδοτο έχει γίνει την τελευταία 10ετία το θέμα της ασφάλισης των αθλητών και το θέμα άνοιξε και πάλι σήμερα με δηλώσεις του αρμοδίου υφυπουργού όσον αφορά το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που αναμένεται μέσα στον Μάρτιο.


 
 

Με αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τις παραμέτρους του θέματος καθώς και τα θολά σημεία των δηλώσεων του υφυπουργού.

 

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε σήμερα στη Βουλή τα εξής:


 

Στο νομοσχέδιο που φέρνουμε τις επόμενες μέρες στη Βουλή και ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση, φέρνουμε προς ψήφιση διάταξη για τους ερασιτέχνες αθλητές. Τι θεσπίζει αυτή η διάταξη; Ορίζεται ότι οι αθλητές που αγωνίζονται σε σωματεία που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα των:

 
  • Α΄ Εθνικής Κατηγορίας Ποδοσφαίρου Γυναικών,
  • Α1 Εθνικής Κατηγορίας Καλαθοσφαίρισης Γυναικών,
  • Α2 Εθνικής Κατηγορίας Καλαθοσφαίρισης Ανδρών,
  • Α1 Εθνικής Κατηγορίας Πετοσφαίρισης Γυναικών,
  • Α1 Εθνικής Κατηγορίας Υδατοσφαίρισης Ανδρών και Γυναικών,
  • Α1 Εθνικής Κατηγορίας Χειροσφαίρισης Ανδρών και Γυναικών

 

δύνανται να υπογράφουν σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής αθλητικών υπηρεσιών, το οποίο θα κατατίθεται στις οικείες ομοσπονδίες. Να διευκρινίσω, για όσους δεν το γνωρίζουν ότι αυτές οι κατηγορίες που προανέφερα, θεωρούνται ερασιτεχνικές και εξετάζουμε να προσθέσουμε και άλλες!



 
 

Εάν, λοιπόν, τα οικονομικά ανταλλάγματα ανέρχονται κατ’ ελάχιστον στο ποσό των τριών χιλιάδων (3.000,00) €, υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης του αθλητή, υπό το ειδικό καθεστώς εισφοράς ύψους 1%. Με απλά λόγια, με τη ρύθμιση αυτή οι νυν ερασιτέχνες αθλητές -κατ’ όνομα μόνο ερασιτέχνες, καθώς αυτή η αθλητική τους δραστηριότητα είναι η κύρια δραστηριότητα τους, από αυτήν ζουν τις οικογένειες τους- κατοχυρώνονται. Θα μπορούν να έχουν ασφαλιστική κάλυψη, και αν αυτή η διάταξη προϋπήρχε, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα μέτρα προστασίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Στηρίζουμε με πράξεις τους ερασιτέχνες αθλητές και όχι με λόγια.

 

Πάμε τώρα να αναλύσουμε τα δεδομένα των δηλώσεων του Υφυπουργού:


 

1. Τρόπος ασφάλισης:


 

Με βάση την προτεινόμενη λύση, δηλαδή την ασφάλιση του 1% για συμφωνητικά μεγαλύτερα των 3000€ στην ουσία ο υφυπουργός φωτογραφίζει μια ελάχιστη εισφορά που υπάρχει και σήμερα και λέγεται «επαγγελματικός κίνδυνος». Δεν υπάρχει λοιπόν ΚΑΜΙΑ άλλη ασφαλιστική κάλυψη του αθλητή/τριας για Παροχές Σύνταξης, Παροχές, Ασθενείας, Παροχές Πρόνοιας.

 

Με απλά λόγια, ο αθλητής/τρια δεν θα λαμβάνει ημέρες ασφάλισης (ένσημα) ενώ δεν θα έχει και καμία ασφαλιστική κάλυψη αν π.χ. αρρωστήσει. 

Συμπέρασμα: Άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε διότι αυτό δεν είναι ασφάλιση


 

2. Εργασιακή Σχέση:


 

Σε περίπτωση που η ασφαλιστική υποχρέωση συνδυαστεί με ιδιωτικό συμφωνητικό που θα κατατίθεται στην αρμόδια ομοσπονδία, αυτό σημαίνει ότι:

 

  • Δεν θα γίνεται Πρόσληψη του αθλητή/τριας ούτε και θα τηρούνται όλα τα νόμιμα έγγραφα του Υπουργείου Εργασίας τα οποία και γνωστοποιούνται στο Εργάνη.

Με απλά λόγια, ο αθλητής/τρια με τη λήξη του συμφωνητικού δεν θα δικαιούται όλες τις παροχές του ΟΑΕΔ όπως π.χ. Επίδομα Ανεργίας. Επίσης απορίας άξιον είναι το γεγονός ότι ο υφυπουργός έκανε αναφορά στο ότι αν προϋπήρχε αυτή η λύση, οι αθλητές/τριες θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα μέτρα κατά της πανδημίας.


 

Μα πως είναι δυνατόν να λέγεται κάτι τέτοιο από τη στιγμή που για να υπάρξει αποζημίωση, απαιτείται πρόσληψη καθώς τα στοιχεία συλλέγονται υποχρεωτική από το Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Εδώ απλά να θυμίσω ότι, κάποιοι/ες αθλητές ή διαιτητές ή κριτές αγώνων ή βοηθητικό προσωπικό συλλόγων που αμείβονται με Εργόσημο, ΔΕΝ έλαβαν καμία αποζημίωση όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, πολύ απλά γιατί δεν υπήρχαν τα στοιχεία τους στο Υπουργείο Εργασίας και στο Εργάνη


 

Επίσης να τονίσω ότι γνωρίζοντας λίγο καλύτερα τους παροικούντες της Σταδίου 29 (Υπουργείο Εργασίας), θεωρώ ότι πολύ δύσκολα μπορεί να περάσει εύκολα μια τέτοια ιδιόμορφη εργασιακή σχέση η οποία θα καλύπτεται μόνο με τη μορφή ιδιωτικών συμφωνητικών

 

Συμπέρασμα: Άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε διότι αυτό δεν είναι εργασιακή σχέση


 

3. Φορολογική Υποχρέωση:


 

Και φυσικά από τις δηλώσεις του Υφυπουργού δεν διευκρινίστηκε αν θα απορρέουν και φορολογικές υποχρεώσεις. Διότι δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα δεχτεί το Υπουργείο Οικονομικών να είναι αφορολόγητα όλα αυτά τα ποσά που θα λαμβάνουν οι αθλητές/τριες από τους συλλόγους τους

 

Συμπέρασμα: Άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε διότι κανέναν αθλητή/τρια δεν διευκολύνει μια τέτοια φορολογική διάταξη


 

4. Οι αθλητές σε απόγνωση:


 

Είναι γεγονός ότι όλοι οι ερασιτέχνες αθλητές βρίσκονται σήμερα σε απόγνωση. Το σύνολο αυτών βρίσκεται μακριά από αυτό που αγαπάνε δηλαδή τον αθλητισμό ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν χάσει και τα ελάχιστα εισοδήματα που μπορεί να ελάμβαναν υπό την μορφή οδοιπορικών από τους συλλόγους τους

 

Επίσης θα διαφωνήσω με την τοποθέτηση του Υφυπουργού ότι αυτοί οι αθλητές είναι ερασιτέχνες κατ όνομα και ότι από τις αμοιβές τους κατορθώνουν και ζουν τις οικογένειές τους. Κάτι τέτοιο σαφέστατα και δεν ισχύει.


 
 

Αν λοιπόν ο υφυπουργός θεωρεί ότι ένας αθλητής της Α2 Ανδρών ή μια αθλήτρια της Α1 του χάντμπολ ή του πόλο γυναικών που μπορεί να εισπράττει ως οδοιπορικά 300€ ή 500€ τον μήνα για διάστημα 8 μηνών μπορεί να συντηρήσει μια ολόκληρη οικογένεια, κάνει μεγάλο λάθος. Δεν θα πω ότι δεν υπάρχουν και μεγαλύτερες αμοιβές σε αυτές τις κατηγορίες. Ωστόσο αυτές οι περιπτώσεις είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας ενώ και πάλι θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν είναι δα και υπέρογκες που να μπορούν να συντηρούν ολόκληρες οικογένειες.


 

Συμπέρασμα: Αν ο Υφυπουργός δείχνει έναν υπερβάλλοντα ζήλο να στηρίξει τους αθλητές/τριες ας κάνει πρωτίστως το αυτονόητο που γίνεται σχεδόν στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Να διασφαλίσει το άνοιγμα του αθλητισμού με τα κατάλληλα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα επιτρέποντας στον κάθε αθλητή, μικρό ή μεγάλο, ερασιτέχνη ή κατ’ όνομα (όπως λέει ο υφυπουργός) ερασιτέχνη, ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΕΙ


 

Πρόταση: Αν ο Υφυπουργός επιθυμεί σε 2ο χρόνο να ενισχύσει τον κατ’ όνομα – όπως λέει – ερασιτέχνη αθλητή θα μπορούσε να δρομολογήσει άμεσα ένα πρόγραμμα επιδότησης εισφορών ερασιτεχνών αθλητών για αυτές τις κατηγορίες με το οποίο θα στήριζε τα αθλητικά σωματεία ενώ παράλληλα θα βοηθούσε αφάνταστα τους αθλητές με παροχές σύνταξης, υγείας και πρόνοιας

 

5. Η κατάσταση που επικρατεί στα αθλητικά σωματεία:


 

Και πάμε τώρα στην ουσία του θέματος η οποία βεβαίως οφείλει να έχει στο επίκεντρο και τα αθλητικά σωματεία:

 

Αρκετά αθλητικά σωματεία σήμερα βρίσκονται ένα βήμα πριν το οριστικό λουκέτο καθώς παραμένουν κλειστά εδώ και σχεδόν 1 χρόνο έχοντας παντελή έλλειψη εσόδων από τις 2 κύριες πηγές εσόδων τους που είναι α) οι αθλητικές ακαδημίες, β) οι χορηγοί.

 

Έχει αντιληφθεί κανείς αν μπορεί ένα αθλητικό – ερασιτεχνικό σωματείο να αντέξει τέτοιες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Εκτός να τελικά δημιουργηθεί ένα λογιστήριο στο κάθε σωματείο το οποίο να τηρεί νόμιμα όλα αυτά τα απαιτούμενα έγγραφα. 
Διότι αν θα έπρεπε να τεθεί ένα μείζον θέμα στην στήριξη του αθλητισμού, θα έπρεπε πρωτίστως να ενισχυθούν οι αιμοδότες του ερασιτεχνικού αθλητισμού που είναι τα αθλητικά σωματεία.

 

Και μιας και ο λόγος για τα ερασιτεχνικά σωματεία των κατηγοριών που ανέφερε ο κος Αυγενάκης, θα έπρεπε λοιπόν να γνωρίζει ότι αυτά τα σωματεία:

 

  • Πληρώνουν το σύνολο των οδοιπορικών/μετακινήσεων
  • Πληρώνουν το σύνολο του κόστους διεξαγωγής αγώνων όπως διαιτησίες, κριτές κ.λ.π.
  • Πληρώνουν παράβολα συμμετοχής στα πρωταθλήματα
  • Πληρώνουν ακόμη και για έντυπα εγγραφής νέων αθλητών
  • Πληρώνουν ακόμη και τον ιατρό αγώνα
  • Ενώ κάποια πληρώνουν ακόμη και για να βρουν ώρες προπόνησης
  • Ποια λοιπόν η στήριξη του κράτους σε αυτά τα σωματεία;

 

Πως στηρίζεται έμπρακτα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός;


 

Συμπέρασμα: Αν ο Υφυπουργός δείχνει έναν υπερβάλλοντα ζήλο να στηρίξει τα αθλητικά σωματεία ας κάνει πρωτίστως το αυτονόητο που γίνεται σχεδόν στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Να εξασφαλίσει πρόσβαση σε δωρεάν εβδομαδιαία rapid test που θα επιτρέψουν την άμεση έναρξη του αθλητισμού όχι μόνο στις αγωνιστικές ηλικίες αλλά και σε όλες τις αθλητικές ακαδημίες διότι οι συνέπειες σε όλα αυτά τα παιδιά που μέχρι πρότινος αθλούνταν θα είναι καταστροφικές να η πόρτα του αθλητισμού συνεχίζει να παραμένει κλειστή Πρόταση: Αν ο Υφυπουργός επιθυμεί σε 2ο χρόνο να ενισχύσει τον αιμοδότη του αθλητισμού, θα μπορούσε να διαμορφώσει ένα δίκαιο μοντέλο οικονομικής ενίσχυσης των αθλητικών σωματείων με βάση τα δεδομένα και μετρήσιμα έξοδά τους όπως: μετακινήσεις και έξοδα διεξαγωγής αγώνα


 

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι το ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης των αθλητών είναι σοβαρό και θα πρέπει κάποια στιγμή να επιλυθεί. Πολύ πιο σοβαρό ωστόσο την παρούσα στιγμή είναι το μέλλον του Ελληνικού αθλητισμού ο οποίος στερείται στήριξης και πλάνου και βασίζεται πλέον σε κάποιους λίγους ρομαντικούς παράγοντες που προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν τα ελάχιστα έσοδα για τη λειτουργία (υπολειτουργία θα πω εγώ) των αθλητικών συλλόγων».

Ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής υπηρεσίων στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα Α2 και Α1 γυναικών... ("αεροβατεί" ο Αυγενάκης...) Reviewed by THE REFEREES on 11:05 π.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Γκρίζοι Λύκοι © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.