Sponsor

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

recent

Εκπληκτική συνέντευξη Γώγου στους Γκρίζους Λύκους (όλη η αλήθεια για τους κριτές, την ένωση και τον Ολυμπιακό)

Ο Ιωάννης Γώγος είναι ένας κριτής του συνδέσμου Πειραιά, που τον πείραξαν κάποια πράγματα με συνέπεια ύστερα από 17 ολόκληρα χρόνια να πάρει το καπελάκι του και να φύγει. Πολλοί αναρωτήθηκαν τι συνέβη. Άλλοι πάλι το θεώρησαν φυσιολογικό. Οι Γκρίζοι Λύκοι μίλησαν με τον πρώην πλέον, κριτή και σας παρουσιάζουμε μια σούπερ συνέντευξη γύρω από το κομμάτι των κριτών, την ένωση του Πειραιά αλλά και τον Ολυμπιακό. Τι έγινε στο παιχνίδι με τη Σιένα; Πως λειτουργεί ο σύνδεσμος κριτών αλλά και η ένωση; Τι σκέφτεται ύστερα απ΄ όλα αυτά; Απλά απολαύστε τη συνέντευξη...

Ξεκινώντας θεωρώ σκόπιμο να αναφερθώ για μικρό χρονικό διάστημα στην ιστορία του    ΣΥ.Κ.Κ.Ν.Α. Ο ΣΥΚΚΝΑ δημιουργήθηκε το 2000 με πρωτοβουλία του τότε προέδρου της ΕΣΚΑΝΑ και αργότερα της ΕΟΚ κ. Καπαγέρωφ. Είχε προηγηθεί μια διαφωνία-κόντρα με τον μοναδικό έως τότε Σύνδεσμο τον ΣΚΚΑ. Το επέτρεπε αυτό και ο τότε αθλητικός νόμος.
Πρωτοστάτες στην δημιουργία του ήταν κάποιοι παλιοί κριτές (λίγοι) και αρκετοί νέοι από την περιοχή της ΕΣΚΑΝΑ (τελευταία σχολή που είχε κάνει η ΕΣΚΑΝΑ μαζί με τον ΣΚΚΑ για να καλύψει αγώνες της η  ΕΣΚΑΝΑ), απ’ αυτούς τώρα ελάχιστοι είναι ενεργοί.
Με την έναρξη της λειτουργίας του ΣΥΚΚΝΑ πολλοί κριτές που κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή που κάλυπτε η ΕΣΚΑΝΑ επειδή κατά κόρον συμμετείχαν σε αγώνες της, διαγράφηκαν από τον  ΣΚΚΑ και εγγράφηκαν στον ΣΥΚΚΝΑ. Ανάμεσα σ’ αυτούς κι εγώ. Βέβαια μεταγράφηκαν και κάποιοι κριτές που ήταν δυσαρεστημένοι με την διοίκηση του ΣΚΚΑ. Αυτοί ίσως ήταν και οι πρώτοι που μεταγράφηκαν.
Σαν νέος σύνδεσμος είχε τα προβλήματά του ένα απ’ οποία ήταν το ελλιπές καταστατικό (έγινε έτσι να προληφθεί ο χρόνος της έγκρισης απ’ το πρωτοδικείο), το οποίο για να καλυφθεί αποφασίστηκε η σύνταξη εσωτερικού κανονισμού, που ανέλαβα κι εκτέλεσα εγώ και ψηφίστηκε από την Γ.Σ.
Δυστυχώς πολλοί παλιοί, έμπειροι, αξιόλογοι κριτές και άνθρωποι δεν θέλησαν ποτέ να εμπλακούν με τα διοικητικά, κάτι που και τώρα γίνεται. Τέλος πάντων.
Υπήρξα μέλος  του ΔΣ για έξι χρόνια κι αποχώρησα  να συνεχίσει κανένας νεώτερος αλλά και γιατί οι υποχρεώσεις μου  δεν μου έδιναν τον απαιτούμενο  χρόνο. Τον τελευταίο καιρό  ήμουν στην πειθαρχική επιτροπή και λίγο πριν στην επιτροπή αξιολόγησης για μικρό χρονικό διάστημα, στην οποία μπήκα ύστερα από την παραίτηση ορισμένων μελών (κάποιοι απ’ αυτούς και τώρα είναι μέλη) ώστε να συμπληρωθεί.
Με τι κριτήρια γίνεται η αξιολόγηση των κριτών στο σύνδεσμο Πειραιά;
Σύμφωνα με τον  εσωτερικό κανονισμό οι κριτές διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες.
Τοπικών κατηγοριών, Εθνικών κατηγοριών (ΕΟΚ), Α1 ανδρών και Διεθνείς. Στην πρώτη κατηγορία είναι οι νέοι κριτές. Για να ανεβούν κατηγορία πρέπει να έχουν 3 χρόνια συμμετοχής και ικανό αριθμό αγώνων (περίπου 400) και να δώσουν εξετάσεις σε θέματα κανονισμών, πάντα ύστερα από πρόταση της επιτροπής αξιολόγησης. Οι εξετάσεις γίνονται με την εποπτεία της ΚΕΔ ΕΟΚ με την συνδρομή καθηγητών διαιτησίας.
Με αντίστοιχο τρόπο και για τις παραπάνω κατηγορίες. Για διεθνής κριτής οι εξετάσεις περιλαμβάνουν και ξένη γλώσσα.
Το άσχημο είναι ότι δεν υπάρχουν ατομικοί φάκελοι για τον καθένα καίτοι προβλέπεται κι επέμεινα κι εγώ να γίνουν αλλά ποτέ δεν έγιναν. Οι προτάσεις γίνονται με «εθιμικό τρόπο».
Σε πόσα χρόνια, αν γίνεις κριτής σήμερα, και με ποια κριτήρια θα αξιολογηθείς για να παίζεις μεγάλες κατηγορίες;
Αναφέρθηκα  και πιο πάνω. Αν είσαι καλός  κριτής κι έχεις ικανό αριθμό αγώνων σε 5 χρόνια μπορεί να αγωνιστής στη  Α1 ανδρών και σε 6 σε διεθνείς. Εδώ βέβαια θα βοηθούσε να υπήρχαν οι ατομικοί φάκελοι. Θα φαίνονταν πολλά περισσότερα, αλλά…..
Με την κριτήρια γίνονται οι ορισμοί των κριτών; Γίνονται σεμινάρια ή εξετάσεις; Μήπως ξεκίνησαν από φέτος με την παρουσία του Κώστα Κορομηλά;
Σεμινάρια κι ενημερώσεις σε θέματα κανονισμών πάντα γίνονταν τόσο από παλιούς κριτές προς του νεώτερους αλλά και μεταξύ τους όσο και από καθηγητές διαιτησίας απ’ την ΟΔΚΕ και την ΚΕΔ. Για τους ορισμούς. Κατάντησε πονεμένη ιστορία στο διάβα των χρόνων. Στο ξεκίνημα γινόταν από τον σύνδεσμο αλλά στην πορεία από την ΚΕΔ ΕΣΚΑΝΑ. Επειδή όμως οι ορισμοί δεν είναι απλή υπόθεση παραχωρήθηκε το δικαίωμα του ορισμού στον σύνδεσμο, αλλά μόνο για τους τοπικούς αγώνες (απαίτηση και προσπάθεια από πλευράς συνδέσμου ήταν για όλους). Ένα μέλος της ΚΕΔ ΕΣΚΑΝΑ ήταν επιφορτισμένο να κάνει τους ορισμούς για  τους αγώνες ΕΟΚ, ΕΣΑΚΕ και διεθνείς. Εκεί χάθηκε η μπάλα. Θεωρητικά πρέπει να υπάρχει ένας ίσος αριθμός για κάθε κριτή με τις λογικές αποκλείσεις αλλά λιγοστές φορές έγινε κάτι τέτοιο. Θεωρητικά ίσχυε η ισότητα, αλλά μερικοί ήταν πιο ίσοι. Εδώ παρουσιάστηκε το φαινόμενο των «κριτάρων», κριτές τέλειοι, χωρίς λάθη (άσχετα αν για κάποιους απ’ αυτούς κανένας ποτέ δεν είπε τίποτα και σ’ έναν βάλανε πλάτη πολλοί να βγει λάδι).Παρουσιάστηκε το φαινόμενο των κολλητών, των δικών μας που πρέπει ν’ αγωνίζονται στην αφρόκρεμα κι η πλέμπα για τους άλλους. Αν κανένας γκρίνιαζε η συνηθισμένη τακτική ήταν ένα κτύπημα στην πλάτη ένας ή δύο καλοί ορισμοί και η φράση « είδες, σ’ έβαλα να πάρεις και κανένα ψιλό», ποντάροντας πάντα στην νοοτροπία του "φραγκοφονιά" που αναπτύχθηκε και που δόξα τω θεώ, πάει καλά με πολλούς να είναι πρωταθλητές στο είδος μη μπορώντας ποτέ να καταλάβουν ότι μετράνε κι άλλα στην ζωή. Ύστερα μετρούσε το πιστεύω αυτουνού που όριζε για τον καθένα, αλλά και το πόσο καλά θα τον «έγλυφε».
Προσωπικά ποτέ δεν θεώρησα τον εαυτό μου τέλειο κι αλάνθαστο. Δυστυχώς για μένα με συντρόφεψαν σ’ όλη την «καριέρα» μου τρία λάθη, που δεν ήταν δικά μου ουσιαστικά, αλλά τα φορτώθηκα και για το οποία ποτέ δεν έγινε λόγος και σε τίποτα δεν επηρέασαν αγώνα, αλλά με ακολουθούσαν κι έπρεπε διαρκώς να δίνω εξετάσεις. Κουράστηκα. Παραγκωνισμός δεν είναι να μην ορίζεσαι μόνο, αλλά και το πώς και που θα αγωνίζεσαι. Οι ορισμοί μου δεν ήταν κι ότι καλύτερο τα περισσότερα χρόνια, χωρίς να πάρω απάντηση στα γιατί που ρωτούσα. Σε μένα φαίνονταν σαν ν’ άκουγα την φράση «έλα τώρα, αφού σ’ έβαλα σ’ ένα παιχνιδάκι, καλό, πήρες και τα ευρώ, τι μιλάς, μια χαρά δεν είσαι;» Μου δινόταν η εντύπωση ότι μου έκανε χάρη. Είπα ότι δεν θ’ αποδέχομαι τέτοιου είδους ορισμό και το έκανα. Ευτυχώς φέτος μόνο μία φορά. Επιπλέον φέτος πρόβαλα κώλυμα και σε έναν αγώνα της Α1 γιατί θεώρησα τον ορισμό σκέτο δούλεμα, απ’ την στιγμή που για μεγάλο διάστημα δεν είχα κανέναν ορισμό, και αυτός να  γίνει στις 17 Μαρτίου την Κυριακή πριν την Καθαρή Δευτέρα. Δεν θα με πείραζε αν ήταν 16  ή 18, υπήρχαν αγώνες. Αυτό βέβαια έδινε την δικαιολογία να λένε ότι με όριζαν αλλά δεν ήθελα.
Βέβαια, το κερασάκι στην τούρτα ήταν ο μη ορισμός μου σε κανένα αγώνα euroleage για την κανονική περίοδο ενώ υπήρχαν συνάδελφοι και με τρεις. Θεώρησα δούλεμα να ορισθώ στα play offs, απ’ την στιγμή που δεν με θεωρούσαν τον top. Δήλωσα κώλυμα. Την αποχώρησή μου  άρχισα να την σκέφτομαι έντονα  ύστερα απ’ τα γεγονότα με  την Σιένα. Την σκέψη την  είχα κάνει και παλιά αλλά  με κράτησαν κάποιοι άνθρωποι.
Λειτουργούν τα όργανα του συνδέσμου του Πειραιά, το πειθαρχικό, οι επιτροπές (αξιολόγησης) κλπ. Ποια είναι η διαδικασία;
Όχι όπως θα ήθελα  εγώ .Βέβαια αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό.
 Η πειθαρχική  επιτροπή την φετινή περίοδο,  μπορώ να πω ότι δούλεψε  αρκετά καλά. Μετά από αρκετά χρόνια κρατήθηκαν πρακτικά για τις συνεδριάσεις της. Δυστυχώς όμως δεν ήλθε ότι έπρεπε να έλθει. Ύστερα υπήρχε και από πλευράς ΚΕΔ/ΕΣΚΑΝΑ μια υποβάθμιση με το να την φέρνουν μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα. Ένας επιπλέον λόγος που με οδήγησε εδώ ήταν και αυτός. Βλέπετε ήμουν Πρόεδρος σ’ αυτήν. Δεν μπορούσα την υποβάθμιση. Δεν την άντεχα. Δεν την άντεχα άλλο.
Η επιτροπή αξιολόγησης  πρακτικά συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο. Μία να κάνει τον κατάλογο των προς αξιολόγηση και μία να επικυρώσει την λίστα των επιτυχόντων. Ασχολείται και με το θέμα των εξετάσεων. Αν κάπου χρειαστεί μπορεί να κληθεί να γνωμοδοτήσει. Δυστυχώς επειδή δεν υπάρχουν οι ατομικοί φάκελοι, ο ουσιαστικός της ρόλος περιορίζεται.  
 Γενικά, για την σύγκλιση της κάθε επιτροπής πρέπει να υπάρχει προηγούμενη απόφαση του ΔΣ για σχετική παραπομπή ενός θέματος. Βέβαια σ’ ότι αφορά την επιτροπή αξιολόγησης πρέπει να παρακολουθεί και την αγωνιστική ταυτότητα του κάθε κριτή. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω πόσο και πως γίνεται γιατί η θητεία μου εκεί ήταν πολύ μικρή και δεν πρόλαβα να δω και να κάνω τίποτα. Ύστερα η θητεία μου στο ΔΣ συνέπεσε με μια περίοδο της ζωής μου, που ο χρόνος μου να είμαι λιγοστός, τόσο που με ανάγκασε να περιοριστώ απόλυτα στα καθήκοντα του ταμεία που είχα, γιατί οι πληρωμές των οδοιπορικών για τα τοπικά παιχνίδια γίνονταν και γίνονται μέσω του συνδέσμου.
Λειτουργεί  ο νόμος του αρχαιοτέρου; Θεωρείται  βέβαιο ότι ο αρχαιότερος είναι  και ο καλύτερος;
Όχι πάντα. Πάντως σύμφωνα με την προσωπική μου  υπάρχει λάθος αντιμετώπιση αυτού του (ας τον πούμε) κανόνα. Απλά ο  παλιός έχει την εμπειρία και τις εικόνες. Αυτό πολλές φορές βοηθάει. Τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται με το μπάλωμα παλιού-νέου. Εδώ άλλοτε εφαρμόζεται  κι άλλοτε όχι με κριτήρια που ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω. Δεν μπορώ να είμαι στην σκέψη του καθένα πως το βλέπει.
Ήσουν πρώτα στην Αθήνα ποιοι ήταν οι λόγοι που πήγες στον Πειραιά. Ήταν σωστή η απόφασή σου; Το μετάνιωσες που μετακινήθηκες;
Κατοικώ στην Νίκαια. Οι αγώνες που συμμετείχα κατά 90% ήταν της ΕΣΚΑΝΑ. Αυτός ήταν ο βασικός  λόγος. Πείστηκα κι από κάποιους παλιούς  που εκτιμούσα κι εκτιμώ που μετακινήθηκαν  πριν από μένα και μετακινήθηκα.
Τότε φαίνονταν  σωστή. Δυστυχώς η πορεία των γεγονότων με διέψευσε. Τώρα μπορώ να πω ότι έχω μετανιώσει. Αλλά το νερό δεν γυρίζει πίσω. Πάντως μου λείπει το Μπάσκετ.
Γνωρίζεις τι συνέβη στο περίφημο ματς Ολυμπιακός - Σιένα όπου υπήρξε πρόβλημα στα  τελευταία δευτερόλεπτα;
Μεγάλο λάθος  αυτού που ορίζει ο ορισμός σε τέτοιο παιχνίδι νέου κριτή. Για τον χρονομέτρη ήταν το παρθενικό του στην euroleage. Όσους αγώνες κι αν έχεις κάνει αλλού, στον πρώτο σου κάπου έχεις τρακ. Αυτό θα σε πουλήσει σε κρίσιμα σημεία. Αυτό έγινε κι εκεί. Πιστεύω ότι δεν βοηθήθηκε  και απ’ τους άλλους κύρια απ’ τον 24αρη, η μία παράμετρος κατά την γνώμη μου.
Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με τον τεχνικό εξοπλισμό. Κύρια με το precision time system. Στα περισσότερα γήπεδα έχει προβλήματα. Υπήρξαν αγώνες που δεν δούλεψε η δεν «άκουγε» κάποιον διαιτητή ή το αντίθετο. Παραήταν ευαίσθητο. Αυτά τα λέω από αγώνες που είχα συμμετοχή σαν χρονομέτρης. Είσαι μόνιμα στην τσίτα. Δεν πρέπει να αφαιρεθείς δέκατο του δευτερολέπτου. Παραθέτω και δήλωση του κατασκευαστή του.
  As good as the system is, there are flaws. Clougherty says his officials have inadvertently stopped the clock by talking into the whistle loudly enough. Kellum Fipps, head of the Southeastern Basketball Officials Association for the past 16 seasons, said high schools must be careful to have backup batteries ready, especially with the number of doubleheaders at that level.
Earlier this season, the system was brought into the spotlight during the end of the nationally televised Rutgers-Tennessee women’s game, when the clock was stopped with 0.2 seconds left, despite the whistle not blowing.
Costabile told The Associated Press that the mistake could be attributed to human error, but his solution to that problem was already in the works. He’s sent off a new device for a patent, what he calls a “data center,” which keeps a log of who stopped and started the clock, and when they did it.
During the confusion that night, Rutgers coach C. Vivian Stringer can be seen asking, “Who stopped the clock?”
Αυτά το 2008 που  τους ανάγκασε να κάμουν συστήματα καταγραφής. Υπάρχουν όμως τα συστήματα καταγραφής; Εδώ όχι. Αλλά και ποιος θα ασχοληθεί;
Προσωπική μου  γνώμη. Κάποιο βαριανάσαιμα  κάποιου  διαιτητή σταμάτησε το χρόνο. Εκεί είναι  η τσίτα. Είσαι σε πλήρη ετοιμότητα να το διορθώσεις. Το ξεκινάς. Άντε να χάσεις 1 δευτερόλεπτο. Εδώ μέτρησε το τρακ. Εδώ δεν βοηθήθηκε.
Αυτή η υπόθεση  δεν έφτασε ποτέ στη πειθαρχική επιτροπή. Γι’ αυτή την υπόθεση η ΚΕΔ  ΕΣΚΑΝΑ έκρινε ότι είναι αναρμόδια, ενώ σε άλλες αντίστοιχες είχε αρμοδιότητα και ήταν έτοιμη και η ποινή, δεσμεύοντας το πειθαρχικό όργανο του συνδέσμου. Για την ποινή γνωμοδότησε η επιτροπή αξιολόγησης, υποκαθιστώντας την πειθαρχική κι επιβλήθηκε ποινή απ’ το ΔΣ κατευθείαν.
Ήταν η σταγόνα  που ξεχείλισε το ποτήρι.
Πέρα απ' όσα έχεις γράψεις, θέλεις να προσθέσεις κάτι παραπάνω;
Στο παιχνίδι αυτό (Ολυμπιακός-Σιένα) εγώ απορώ γιατί  μόλις ο Ολυμπιακός έχασε την  μπάλα δεν έκανε φάουλ. Τέλος  πάντων.
Γενικά ο  ΣΥΚΚΝΑ είναι εν μέρει έρμαιο της  ΕΣΚΑΝΑ. Βέβαια η ύπαρξη του εξαρτάται  κι άμεσα απ’ την ύπαρξη της ΕΣΚΑΝΑ. Η ΕΣΚΑΝΑ οφείλει οδοιπορικά τριών χρόνων στους κριτές. Αυτά τα χρόνια που η ΕΣΚΑΝΑ δεν έδινε τα οδοιπορικά η δύναμη του ΣΥΚΚΝΑ μειώθηκε. Δεν έμεινε σχεδόν κανένας νέος κριτής. Μόνον οι παλιοί που ισοσκέλιζαν με αγώνες  ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ.  Αυτό διόγκωσε και το κακό τρόπο των ορισμών.
Μου οφείλονται και σε μένα οδοιπορικά. Αν ποτέ δοθούν ας τα κρατήσει ο σύνδεσμος.
Επιπλέον, το καταστατικό  και ο εσωτερικός κανονισμός για  τον καιρό που έγιναν, για το πώς έγιναν και το τι θα εξυπηρετούσαν  ήταν ότι καλύτερο. Για τα τωρινά πράγματα όχι. Έγιναν πολλές προσπάθειες από αξιόλογους ανθρώπους για διόρθωση κι ανανέωση, δούλεψαν πολλοί, αλλά αυτή η ρημάδα  καταστατική γενική συνέλευση δεν συγκαλείται.
Θα ήμουν  αγνώμων αν δεν έλεγα ότι απ’  τον σύνδεσμο τιμήθηκα για την προσφορά μου σ’ αυτόν, με τιμητική πλακέτα, ύστερα από πρόταση του τωρινού προέδρου και προέδρου τότε κ. Σκαρμούτσου Δ.
Εκπληκτική συνέντευξη Γώγου στους Γκρίζους Λύκους (όλη η αλήθεια για τους κριτές, την ένωση και τον Ολυμπιακό) Reviewed by THE REFEREES on 6:24 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Γκρίζοι Λύκοι © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.