Sponsor

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

recent

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σύστημα!!! (τα 4 πιο σημαντικά αντιφλεγμονώδη τρόφιμα)

Εν μέσω κορονοϊού πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα την υγεία μας και να έχουμε αυξημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Γι' αυτό και πρέπει να αποφεύγουμε τις φλεγμονές ή τα πρηξίματα.  

Όταν το σώμα είναι τραυματισμένο ή άρρωστο, το λεμφικό σύστημα αρχίζει να λειτουργεί φέρνοντας το στρατό του, τα λευκά αιμοσφαίρια στην περιοχή του προβλήματος, μέσω της αυξημένης ροής αίματος.

Άρα, πρέπει να προσθέσουμε στη διατροφή μας αντι -φλεγμονώδη τρόφιμα. Ποια είναι αυτά;

Τα 14 πιο σημαντικά αντιφλεγμονώδη τρόφιμα


1. Βατόμουρα (Blackberries)

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - ΒατόμουραΈνα αντιοξειδωτικό που θεωρείται ως ένα ιδιαίτερα ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Περιέχει την ουσία κουερσετίνη (quercetin), η οποία βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, στο ελαιόλαδο και στα σκούρα βατόμουρα. Η ουσία κουερσετίνη,  είναι ένα φλαβονοειδές και μια πολύ ωφέλιμη ουσία ως φυτοθρεπτικό συστατικό που είναι διαδεδομένη στα φρέσκα τρόφιμα.

Καταπολεμά τις φλεγμονές και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, ακόμη και στον καρκίνο. Η παρουσία της κουερσετίνης, όπως και των συναφών φυτοθρεπτικών ανθοκυανινών, εξηγούν γιατί υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη για την υγεία μας από τα βατόμουρα.

Σε μια μελέτη που αναζητούσε θεραπεία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ένα εκχύλισμα από τους καρπούς του φρούτου νόνι (noni), χρησιμοποιήθηκε για να επηρεάσει τη χλωρίδα του εντέρου και τη βλάβη του κόλον από φλεγμονώδεις ασθένειες. Από τα αποτελέσματα που είχε το εκχύλισμα, η κουερσετίνη δημιούργησε εμφανείς αντιφλεγμονώδεις ενέργειες.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων βατόμουρων, επιβραδύνει τη γνωστική υποβάθμιση και βελτιώνει τη λειτουργία της μνήμης και του μυαλού.

Οι επιστήμονες σε αυτή τη μελέτη θεωρούν ότι αυτά τα αποτελέσματα, οφείλονται στα αντιοξειδωτικά των βατόμουρων. Αυτά είναι που προστατεύουν το σώμα από το οξειδωτικό στρες και μειώνουν τις φλεγμονές.

2. Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - Φυλλώδη πράσινα λαχανικά_1Το συρτάρι του ψυγείου σας, θα πρέπει να είναι το πρώτο σημείο για να το γεμίσετε με φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όταν θέλετε να καταπολεμήσετε φλεγμονές.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά που αποκαθιστούν την κυτταρική υγεία, καθώς και σε αντιφλεγμονώδη φλαβονοειδή. Αν σας αρέσει να καταναλώσετε επιπλέον μερίδες πράσινων φυλλώδη λαχανικών, δοκιμάστε τον παρακάτω νόστιμο αντιφλεγμονώδες χυμό.

Ο χυμός αυτός, ενσωματώνει λαχανικά μαζί με μερικά από τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα της λίστας.

Συστατικά:

4 κοτσάνια σέλινου
½ αγγούρι
1 φλιτζάνι ανανά
½ πράσινο μήλο
1 κουταλάκι σπανάκι
1 λεμόνι
1 κομματάκι τζίντζερ
Οδηγίες:

Προσθέστε όλα τα συστατικά στον αποχυμωτή λαχανικών, ανακατέψτε το χυμό και πιείτε τον αμέσως.

3. Λάχανο Bok Choy

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - Λάχανο Bok ChoyΕίναι γνωστό ως κινέζικο λάχανο και το bok choy είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι, στο λαχανικό αυτό υπάρχουν πάνω από 70 αντιοξειδωτικές φαινολικές ουσίες.

Αυτές περιλαμβάνουν τα ονομαζόμενα υδροξυκινναμικά οξέα, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που καθαρίζουν από τις ελεύθερες ρίζες. Το bok choy είναι ένα ευέλικτο λαχανικό που μπορεί να προστεθεί σε πολλά πιάτα και να γίνει ένα σημαντικό αντιφλεγμονώδες φαγητό.

4. Σέλινο

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - ΣέλινοΣε πρόσφατες φαρμακολογικές μελέτες, τα οφέλη του σέλινου περιλαμβάνουν τόσο αντιοξειδωτικές όσο και αντιφλεγμονώδεις ικανότητες. Αυτές βοηθούν στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, καθώς και στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Οι σπόροι του σέλινου έχουν από μόνοι τους εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση των βακτηριδιακών λοιμώξεων. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή καλίου, αντιοξειδωτικών και βιταμινών.

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η ισορροπία στη διατροφή, είναι το κλειδί για ένα υγιές σώμα χωρίς φλεγμονές.

Ένα καλό παράδειγμα ισορροπίας ορυκτών (που συνδέεται με τις φλεγμονές), είναι το σωστό μίγμα τροφίμων νατρίου και τροφών πλούσιων σε κάλιο. Το νάτριο περιέχει άφθονα θρεπτικά συστατικά, ενώ το κάλιο εκτονώνει τις τοξίνες.

Όλοι γνωρίζουμε, ότι τα μεταποιημένα τρόφιμα είναι υψηλά σε νάτριο, αλλά η διατροφή δεν είναι τόσο πλούσια σε κάλιο. Χωρίς αυτό το επιτυχημένο ζευγάρι, οι τοξίνες μπορούν να δημιουργηθούν στο σώμα, δημιουργώντας παράλληλα για άλλη μια φορά, φλεγμονή.

Ένα από τα εκπληκτικά οφέλη του σέλινου είναι πως, είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου, καθώς και αντιοξειδωτικών και βιταμινών.

5. Παντζάρια

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - ΠαντζάριαΈνας δείκτης για μια τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι το βαθύ χρώμα της και τα παντζάρια είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα!

Η κατηγορία των αντιοξειδωτικών που ανήκουν και τα παντζάρια περιλαμβάνει πολλές ουσίες. Σε γενικές γραμμές, τα αντιοξειδωτικά αγωνίζονται για την αποκατάσταση της βλάβης των κυττάρων που προκαλείται από τη φλεγμονή.

Στην περίπτωση των παντζαριών, το αντιοξειδωτικό συστατικό betalain τους δίνει το εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα που είναι ένα εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες. Όταν προστίθενται στη διατροφή, τα οφέλη από τα παντζάρια περιλαμβάνουν την επισκευή των κυττάρων και την προσθήκη υψηλών ποσοτήτων καλίου και μαγνησίου που καταπολεμούν τις φλεγμονές.

Τα παντζάρια περιέχουν επίσης αρκετή ποσότητα μαγνησίου και μια ανεπάρκεια του, συνδέεται στενά με φλεγμονώδεις καταστάσεις. Το ασβέστιο, ενώ είναι ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό, δεν απορροφάται καλά μέσα στο σώμα χωρίς μαγνήσιο.

Όταν το ασβέστιο συσσωρεύεται στο σώμα, γίνεται ανεπιθύμητο. Το σώμα τότε προσπαθεί να αποβάλλει αυτή τη δυσάρεστη συσσώρευση, δημιουργώντας ασβεστοποιημένες πέτρες στα νεφρά και στη συνέχεια προκαλεί φλεγμονή.

Όταν όμως εσείς καταναλώνεται μια ισορροπημένη διατροφή, με αντιφλεγμονώδη τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και μαγνήσιο, το σώμα επεξεργάζεται καλύτερα αυτό που καταναλώνετε.

6. Μπρόκολο

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - ΜπρόκολοΤο μπρόκολο είναι μια πολύτιμη προσθήκη σε οποιαδήποτε δίαιτα και βρίσκεται σε κάθε διαφήμιση για υγιεινή διατροφή.

Για μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα, είναι πολύτιμο επειδή είναι υψηλό τόσο σε κάλιο όσο και σε μαγνήσιο και τα αντιοξειδωτικά του είναι ιδιαίτερα ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Το μπρόκολο είναι μια αντιοξειδωτική δύναμη, με σημαντικές βιταμίνες, φλαβονοειδή και καροτενοειδή.

Γι αυτό και θεωρείται ένα τέλειο αντιφλεγμονώδες φαγητό που βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες στο σώμα. Επιπλέον, βοηθά στη μάχη τόσο της χρόνιας φλεγμονής όσο και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου.

7. Ανανάς

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - ΑνανάςΣυνήθως, όταν συσκευάζεται σε μορφή συμπληρώματος, η κουερσετίνη συνδυάζεται συχνά με βρομελίνη, ένα πεπτικό ένζυμο που είναι ένα από τα οφέλη του ανανά.

Η βρομελίνη χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια, ως μέρος ενός πρωτοκόλλου αντιφλεγμονώδους τροφής και παρατηρείται ότι έχει ανοσοποιητικές ικανότητες. Δηλαδή, βοηθά στη ρύθμιση της ανοσοαπόκρισης που συχνά δημιουργεί ανεπιθύμητη και περιττή φλεγμονή.

Ο ανανάς βοηθά επίσης να βελτιωθεί η υγεία της καρδιάς λόγω των επιπτώσεων της ισχυρής βρομελίνης. Αυτή μπορεί να καταπολεμήσει την πήξη του αίματος και είναι η απάντηση της φύσης σε εκείνους που λαμβάνουν ασπιρίνη για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Η βρομελίνη έχει αποδειχθεί ότι σταματά τα αιμοπετάλια από το να κολλήσουν ή να χτιστούν κατά μήκος των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Αυτές οι δύο, είναι γνωστές αιτίες καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τα οφέλη του ανανά οφείλονται στην υψηλή παροχή βιταμίνης C, βιταμίνης Β1, καλίου και μαγγανίου, εκτός από άλλα ειδικά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη νοσημάτων.

Ο ανανάς είναι πλούσιος σε φυτοθρεπτικά συστατικά που λειτουργούν όπως και πολλά φάρμακα, για να μειώσουν τα συμπτώματα ορισμένων από τις πιο κοινές ασθένειες που βλέπουμε σήμερα.

8. Σολομός

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - Σολομός_1Είναι το απόλυτο λιπαρό ψάρι.

Ο σολομός είναι μια εξαιρετική πηγή βασικών λιπαρών οξέων και θεωρείται ένα από τα καλύτερα τρόφιμα με ωμέγα-3. Τα ωμέγα-3 είναι μερικές από τις πιο ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες, παρουσιάζοντας σταθερή ανακούφιση από τις φλεγμονές και μείωση της ανάγκης για αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τις φλεγμονές και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η αρθρίτιδα.

Επίσης, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συγκεντρώνονται και στον εγκέφαλο και φαίνεται να είναι σημαντικά για τη γνωστική συμπεριφορά (εγκεφαλική μνήμη και απόδοση).

Οι προτιμήσεις στα ψάρια ως αντιφλεγμονώδη τρόφιμα είναι ζωτικής σημασίας. Όμως, ένας από τους κινδύνους των εκτρεφόμενων ψαριών είναι, ότι δεν έχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά με τους άγριους σολομούς.

9. Καρύδια

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - ΚαρύδιαΌταν ακολουθείτε μια διατροφή χωρίς πολλά κρέατα, τα καρύδια και οι σπόροι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στις πρωτεΐνες και τα ωμέγα-3.

Προσθέστε, τα πλούσια σε ωμέγα-3 καρύδια στις πράσινες φυλλώδεις σαλάτες όπου θα προσθέσετε ελαιόλαδο για ένα ικανοποιητικό αντιφλεγμονώδες γεύμα. Ή απλά, πάρτε μια χούφτα καρύδια για ένα γρήγορο και υγιεινό σνακ στην ημέρα σας.

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα καρύδια, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από το μεταβολικό σύνδρομο, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και τον διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, κάποια φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα καρύδια, είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν σε οποιαδήποτε άλλα τρόφιμα.

10. Λάδι καρύδας

Τόσα πολλά μπορούν να γραφτούν για τον τρόπο με τον οποίο τα βότανα και τα έλαια, δουλεύουν μαζί για να σχηματίσουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Τα λιπίδια και τα μπαχαρικά δημιουργούν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, ιδιαίτερα το έλαιο καρύδας και τα συστατικά του κουρκουμά.

Σε μια μελέτη στην Ινδία, τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχονται στο παρθένο έλαιο καρύδας, μειώνουν τις φλεγμονές και θεραπεύουν την αρθρίτιδα αποτελεσματικότερα από τα φάρμακα.

Επίσης, το οξειδωτικό στρες και οι ελεύθερες ρίζες είναι οι δύο μεγαλύτεροι ένοχοι της οστεοπόρωσης.

Δεδομένου ότι τα οφέλη από το έλαιο καρύδας περιλαμβάνουν την καταπολέμηση τέτοιων ελεύθερων ριζών, μαζί με τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών του, είναι μια κορυφαία φυσική θεραπεία για την οστεοπόρωση.

Οι χρήσεις της καρύδας περιλαμβάνουν τοπικά και γαστρονομικά παρασκευάσματα, αλλά και το έλαιο του που είναι εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες.

11. Σπόροι Chia

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - ChiaΤα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στη φύση, είναι πιο ισορροπημένα από τα λίπη που συνήθως καταναλώνουμε στη συνηθισμένη καθημερινή διατροφή.

Τα οφέλη των σπόρων Chia για παράδειγμα, προσφέρουν τόσο ωμέγα-3 όσο και ωμέγα-6 λιπαρά, τα οποία πρέπει να καταναλώνονται σε ισορροπία μεταξύ τους. Οι σπόροι Chia είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δύναμη.

Περιέχει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα άλφα-λινολενικό και λινολεϊκό οξύ, βιταμίνες Α, Β, Ε και D και μεταλλικά στοιχεία όπως θείο, σίδηρο, ιώδιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και θειαμίνη.

Η ικανότητα των σπόρων Chia να αναστρέφουν τη φλεγμονή, να ρυθμίζουν τη χοληστερόλη και να μειώνουν την αρτηριακή πίεση, καθιστά εξαιρετικά ευεργετική την κατανάλωση τους για την υγεία της καρδιάς.

Επίσης, αναστρέφοντας το οξειδωτικό στρες, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουμε αθηροσκλήρωση όταν καταναλώνουμε τακτικά σπόρους chia.

12. Λιναρόσπορος

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - ΛιναρόσποροςΕίναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 και φυτοθρεπτικών συστατικών και τα πλεονεκτήματα του λιναρόσπορου συνδυάζονται με τα αντιοξειδωτικά.

Περιέχουν λιγνάνες, που είναι μοναδικές πολυφαινόλες, σχετίζονται με ίνες και μας παρέχουν αντιοξειδωτικά οφέλη για αντιγήρανση, για ισορροπία των ορμονών και για κυτταρική υγεία.

Οι πολυφαινόλες υποστηρίζουν την ανάπτυξη προβιοτικών στο έντερο και μπορούν επίσης, να βοηθήσουν στην εξάλειψη της ζύμης και του μύκητα candida στο σώμα.

Όμως, πριν χρησιμοποιήσετε τους σπόρους παράλληλα με τα άλλα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα σας, αλέστε τα σε ένα μύλο καφέ για να εξασφαλίσετε ότι η περιοχή του πεπτικού συστήματος, θα έχει εύκολη πρόσβαση στα πολλαπλά οφέλη τους.

13. Κουρκουμάς

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - ΚουρκουμάςΤο κύριο συστατικό του κουρκουμά, είναι το πιο ενεργό αντιφλεγμονώδες συστατικό του.

Υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες για τις επιδράσεις του κουρκουμά κατά της φλεγμονής σε πολυάριθμες περιστάσεις και τα οφέλη του στην υγεία, αποδεικνύονται ανεκτίμητα σε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή.

Το περιοδικό Oncogene δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας μελέτης που αξιολόγησε αρκετές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Διαπιστώθηκε ότι η ασπιρίνη (Bayer κ.λπ.) και η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin κ.λπ.) είναι λιγότερο ισχυρές, ενώ η κουρκουμίνη είναι από τους ισχυρότερους αντιφλεγμονώδεις και αντι-πολλαπλασιαστικούς παράγοντες στον κόσμο.

Λόγω των υψηλών αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, ο κουρκουμάς, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στο να βοηθά τους ανθρώπους στο πρόβλημα της ρευματοειδής αρθρίτιδας.

14. Πιπερόριζα (Τζίντζερ)

Η πιπερόριζα χρησιμοποιείται σε φρέσκια, αποξηραμένη ή μορφή συμπληρώματος και σε εκχυλίσματα. Είναι ακόμη ένας τροποποιητής ανοσίας, που βοηθά στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από υπερβολικές ανοσολογικές αντιδράσεις.

Η ιατρική της Αγιουβέρδα επαίνεσε την ικανότητα του τζίντζερ να ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, πριν από τις ήδη νεότερες καταγραφές για την υγεία.

Η ιατρική αυτή θεωρεί ότι, επειδή το τζίντζερ είναι τόσο αποτελεσματικό για τη θέρμανση του σώματος, μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση της συσσώρευσης τοξινών στα όργανα.

Είναι επίσης γνωστό ότι καθαρίζει το λεμφικό σύστημα, που είναι το σύστημα αποχέτευσης του οργανισμού μας. Στην πραγματικότητα, τα οφέλη του τζίντζερ για την υγεία μας, μπορεί ακόμη και να περιλαμβάνουν τη θεραπεία της φλεγμονής σε αλλεργικές και ασθματικές διαταραχές. 

Φροντίστε επίσης, να καθιερώσετε μια τακτική ρουτίνα σωματικής δραστηριότητας, που θα μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή συσσώρευσης λίπους ή επιστροφής συστηματικής φλεγμονής.

Μια διατροφή που θα περιλαμβάνει φρέσκα και αντιφλεγμονώδη τρόφιμα και περιορισμό των επεξεργασμένων, τοξικών ενώσεων, μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη απομάκρυνση των φλεγμονών.

Πηγή: rogmes.gr
Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σύστημα!!! (τα 4 πιο σημαντικά αντιφλεγμονώδη τρόφιμα) Reviewed by THE REFEREES on 1:18 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Γκρίζοι Λύκοι © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.