Αποκάλυψη: "Οι δικτακτορικές μέθοδοι του προέδρου της ΕΟΚ..."


Όχι πως δεν το γνωρίζαμε αλλά καταδεικνύεται... ένα πρόβλημα στο χώρο του μπάσκετ!!! 


Με δηλώσεις που προκάλεσαν αίσθηση και προβληματισμό, ο Κώστας Κορομηλάς, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές της ελληνικής διαιτησίας, "επιτέθηκε" φραστικά στον πρόεδρο της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιο, καταγγέλλοντας δημόσια τον τρόπο διοίκησής του και τονίζοντας ότι η στάση του λειτουργεί διχαστικά για το ελληνικό μπάσκετ. Ο Κ. Κορομηλάς δεν μάσησε τα λόγια του, χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως «δικτατορικές μέθοδοι» και μιλώντας για «απομάκρυνση» των ανθρώπων που υπηρέτησαν τον χώρο με συνέπεια και ήθος.



Ο Κ. Δήμου άνοιξε τον δρόμο για την επαρχία, που όρθωσε το ανάστημά του απέναντι σε αποτρεπτικούς κανονισμούς


Σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ο Κορομηλάς ξεκίνησε τιμώντας τη μνήμη του αείμνηστου Κώστα Δήμου, του πατριάρχη της ελληνικής διαιτησίας, όπως τον χαρακτήρισε. Με λόγια σεβασμού και ευγνωμοσύνης, υπογράμμισε το πόσο καθοριστικός υπήρξε ο ρόλος του Δήμου για την ανάδειξη δεκάδων σπουδαίων διαιτητών, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου. «Χωρίς αυτόν, ούτε εγώ, ούτε οι Πιτσίλκας, Βορεάδης, Ζαβλανός, Κουκουλεκίδης και άλλοι δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που φτάσαμε. Ήταν αυτός που άνοιξε τον δρόμο για την επαρχία, που όρθωσε το ανάστημά του απέναντι σε αποτρεπτικούς κανονισμούς και τελικά δικαιώθηκε από την ίδια την ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Η συνέχεια της συνέντευξης, ωστόσο, πήρε πιο έντονο και αποκαλυπτικό χαρακτήρα, με τον Κορομηλά να αναφέρεται στα γεγονότα που οδήγησαν στην απομάκρυνσή του από τον χώρο πριν από τέσσερα χρόνια. Όπως τόνισε, δεν έφυγε οικειοθελώς, αλλά απομακρύνθηκε, μαζί με άλλους καταξιωμένους διαιτητές, με μεθόδους που περιέγραψε ως «περίεργες» και «δικτατορικές». «Μας έφυγαν. Με απέσυραν εμένα, τον Ταβουλαρέα, τον Ζαβλανό, τον Μητσόπουλο. Όσοι όμως υπήρξαν οσφυοκάμπτες, επανήλθαν. Αυτή η συμπεριφορά δεν με εκφράζει. Στην αρχή ήταν με τον Βασιλακόπουλο, μετά με τον Φασούλα και τώρα με τον Λιόλιο. Τι είναι αυτό; Tour operator;», είπε σκωπτικά, κατακρίνοντας τη λογική του οπορτουνισμού που, όπως σημείωσε, επικρατεί στο παρασκήνιο της διαιτησίας.


Πρόβλημα η απουσία διεθνών από τα ευρωπαϊκά παρκέ

Το πιο σοβαρό σημείο της τοποθέτησής του ήρθε όταν αναφέρθηκε στην απουσία Ελλήνων διαιτητών από τα μεγάλα ευρωπαϊκά μπασκετικά γεγονότα. Ένα φαινόμενο που όπως υπογράμμισε δεν είναι απλώς λυπηρό, αλλά και άκρως ανησυχητικό. «Δεν περιποιεί τιμή η απουσία των Ελλήνων διαιτητών από τη διεθνή σκηνή. Είναι μια μεγάλη πίκρα για όλους εμάς που αγαπάμε το μπάσκετ και τη διαιτησία», δήλωσε, εκφράζοντας την αγωνία του για την κατρακύλα της ελληνικής παρουσίας σε επίπεδο αξιοπιστίας.


Κάτι δεν πάει καλα με τους Έλληνες διαιτητές


Επισήμανε δε ότι σε ευρωπαϊκούς κύκλους, το όνομα του Έλληνα διαιτητή προκαλεί πλέον καχυποψία και απόσταση. «Όταν ακούνε για Έλληνα διαιτητή στην Ευρώπη, αποστρέφουν το βλέμμα τους. Αυτό κάτι λέει, κάτι πολύ σοβαρό. Κάτι δεν πάει καλά. Και αυτό δεν το λέω από μένος, δεν έχω τίποτα να κερδίσω πλέον. Το λέω γιατί το μπάσκετ που αγαπάμε όλοι πρέπει να είναι ενωμένο. Και όχι διχασμένο. Ο Έλληνας διαιτητής αξίζει πολλά και δεν πρέπει να τιμωρείται συλλογικά λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων», τόνισε με έμφαση.


Η συνέντευξη του Κώστα Κορομηλά έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά φωνών που δείχνουν να αμφισβητούν τον τρόπο διοίκησης της ΕΟΚ και ειδικά τις αποφάσεις της σε ζητήματα διαιτησίας. Η αναφορά του σε «δικτατορικές μεθόδους» εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη δημοκρατικότητα των διαδικασιών, αλλά και για τον ρόλο της Ομοσπονδίας στη διατήρηση ή μη της συνοχής στο άθλημα.


Εν κατακλείδι, ο λόγος του Κορομηλά δεν αποτελεί απλώς μια προσωπική εξομολόγηση. Είναι κραυγή αγωνίας για ένα μπάσκετ που χάνει το μέτρο και διχάζεται, την ώρα που η ενότητα και η αξιοκρατία θα έπρεπε να είναι οι θεμέλιοι λίθοι του. Το ελληνικό μπάσκετ έχει ανάγκη από διαφάνεια, ήθος και σεβασμό στην προσφορά όσων το υπηρέτησαν — όχι από αποκλεισμούς, πόλωση και σκιές.