Sponsor

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

recent

Κίνηση - ματ Δημήτρη Μιχέλη: Οι απαντήσεις στα ερωτήματα κανονισμών της ΟΔΚΕ!!! (μέρος Α'...)

Ο Δημήτρης Μιχέλης, πρόεδρος του συνδέσμου Θράκης και καθηγητής διαιτησίας, έκανε μια κίνηση - ματ...
Απέστειλε έγγραφο στην ΟΔΚΕ, σύμφωνα με το οποίο υποβλήθηκαν πλήρως αιτιολογημένες οι απαντήσεις των 185 ερωτήσεων (εγχειρίδιο μελέτης-πακέτο ερωτήσεων 2019) που συνέταξε η ομοσπονδία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τις έστειλε στους διαιτητές του συνδέσμου του, προκειμένου να τις μελετήσουν.

Η επιμέλεια ήταν του προέδρου του συνδέσμου, ο οποίος τις έστειλε στην ΟΔΚΕ προς εκμετάλλευση. 


Οι Γκρίζοι Λύκοι σας τις παρουσιάζουν ανά δεκάδα...

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019


1. Με 1:32 να απομένουν  στο χρονόμετρο του παιχνιδιού στο 4ο τέταρτο, η ομάδα Α έχει τον έλεγχο της μπάλας στο δικό της πίσω γήπεδο για 5 δευτερόλεπτα όταν οι Α1 και Β1 αποβάλλονται. Τα σφάλματα αποβολής για την συμπλοκή ακυρώνονται μεταξύ τους. Πριν την εκτέλεση της επαναφοράς, στην ομάδα Α χορηγείται ένα time out. Εάν ο head προπονητής της ομάδας Α αποφασίσει την επαναφορά από το πίσω γήπεδο της ομάδας, η ομάδα Α θα έχει 19 δευτερόλεπτα, στη συσκευή των 24άρων δευτερολέπτων. 

ΝΑΙ 

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2019 17-17 Παράδειγμα 


Οι ποινές των σφαλμάτων αποβολής ακυρώνονται μεταξύ τους. Μετά το time out ο αγώνας θα επαναρχίσει με επαναφορά για την ομάδα Α, από το πλησιέστερο σημείο που σταμάτησε το παιχνίδι. 

Εάν ο head προπονητής της ομάδας Α αποφασίσει την επαναφορά από το πίσω γήπεδο της ομάδας, η ομάδα Α θα έχει 19 δευτερόλεπτα, στη συσκευή (shot clock) των 24άρων δευτερολέπτων.


2. Ο Β1 διαπράττει σφάλμα στον Α1 στην προσπάθειά του για καλάθι 2 πόντων. Μετά την εκτέλεση της 1ης από τις 2 ελεύθερες βολές, από τον Α1, ένα τεχνικό σφάλμα καταλογίζεται στον Α2. Οποιαδήποτε ομάδα τώρα, ζητά time out ή αντικατάσταση. Το time out ή η αντικατάσταση θα χορηγείται άμεσα. 

ΟΧΙ 

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2019 18/19-12 Κατάσταση 

Όταν μία τεχνική ποινή καταλογίζεται μετά την πρώτη και πριν την τελευταία ελεύθερη βολή σε ένα σετ ελευθέρων βολών, η χορήγηση της βολής της τεχνικής ποινής χωρίς κανείς να συμμετέχει στην αναπήδηση του ριμπάουντ, θα  γίνεται αμέσως. Ένα time out ή μια αντικατάσταση από οποιαδήποτε ομάδα δεν θα επιτρέπεται πριν και μετά αυτή την ελεύθερη βολή της τεχνικής ποινής.

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2019 18/19-16 Παράδειγμα 

Οποιοσδήποτε παίκτης της ομάδας Β θα εκτελέσει 1 ελεύθερη βολή χωρίς κανείς να διεκδικήσει το ριμπάουντ. 

Ο Α1 θα εκτελέσει την 2η ελεύθερη βολή και ο αγώνας θα επαναρχίσει όπως μετά την εκτέλεση οποιασδήποτε ελεύθερης βολής. Το time out ή η αντικατάσταση θα χορηγούνται και στις δύο ομάδες στην επόμενη ευκαιρία για time out ή αντικατάσταση.


3. Με 1:32 να απομένουν  στο χρονόμετρο του παιχνιδιού στο 4ο τέταρτο, η ομάδα Α έχει τον έλεγχο της μπάλας στο δικό της πίσω γήπεδο για 5 δευτερόλεπτα όταν οι Α1 και Β1 αποβάλλονται. Τα σφάλματα αποβολής για την συμπλοκή ακυρώνονται μεταξύ τους. Πριν την εκτέλεση της επαναφοράς, στην ομάδα Α χορηγείται ένα time out. Εάν ο προπονητής της Α ομάδας αποφασίσει την επαναφορά της μπάλας από το εμπρός γήπεδό του, η ομάδα Α θα έχει 14 δευτερόλεπτα στη συσκευή των 24άρων δευτερολέπτων. 

ΝΑΙ 

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2019 17-17 Παράδειγμα 

Οι ποινές των σφαλμάτων αποβολής ακυρώνονται μεταξύ τους. 

Μετά το time out, εάν ο προπονητής της Α ομάδας αποφασίσει την επαναφορά της μπάλας από το εμπρός γήπεδό του (από τη γραμμή επαναφοράς, στο εμπρός γήπεδο της ομάδας), η ομάδα Α θα έχει 14 δευτερόλεπτα στη συσκευή (shot clock) των 24άρων δευτερολέπτων. 


4. Με 1:48 να απομένουν  στο χρονόμετρο του παιχνιδιού στο 4ο τέταρτο, ο Α1 έχει ντριμπλάρει τη μπάλα στο εμπρός του γήπεδο όταν ο Β1 κτυπάει τη μπάλα προς το πίσω γήπεδο της ομάδας Α όπου οποιοσδήποτε παίκτης της ομάδας Α αρχίζει να ντριμπλάρει τη μπάλα ξανά. Ο Β2 τώρα χρεώνεται με  το 3ο σφάλμα για την ομάδα Β σε αυτό το τέταρτο, στο πίσω γήπεδο της Α. Στην ομάδα Α χορηγείται ένα time out. Εάν ο head προπονητής της ομάδας Α αποφασίσει την επαναφορά από τη γραμμή επαναφοράς στο δικό του εμπρός γήπεδο η ομάδα Α θα έχει σε κάθε περίπτωση τον υπολειπόμενο χρόνο στη συσκευή των 24άρων δευτερολέπτων. 

ΟΧΙ 

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2018 29.2.4 

Όταν το ρολόι του αγώνος δείχνει 2:00 λεπτά ή λιγότερο στο 4ο τέταρτο και σε κάθε παράταση, μετά από ταϊμ άουτ που χορηγήθηκε στην ομάδα που είχε το δικαίωμα της κατοχής της μπάλας στο δικό της πίσω γήπεδο, ο προπονητής αυτής της ομάδας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει είτε το παιχνίδι να επαναρχίζει με επαναφορά  από εκτός ορίων από τη γραμμή επαναφοράς στο εμπρός γήπεδό του είτε από το πίσω γήπεδο της ομάδας του, πλησιέστερα στο σημείο που διακόπηκε το παιχνίδι.  
Μετά το τάιμ άουτ, η επαναφορά σαν αποτέλεσμα σφάμπατος θα χορηγείται από το εμπρός γήπεδο της ομάδας και η συσκευή των  24’’ (shot clock) θα ανανεώνεται στα 14 δευτερόλεπτα. 

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2019 17-16 Παράδειγμα

Εάν ο head προπονητής της ομάδας Α αποφασίσει την επαναφορά από τη γραμμή επαναφοράς στο δικό του εμπρός γήπεδο, η ομάδα Α θα έχει 14 δευτερόλεπτα να απομένουν στη συσκευή (shot clock) των 24άρων δευτερολέπτων

5. Κατά την επαναφορά της μπάλας από τον Β2 και ενώ η μπάλα είναι ακόμη στα χέρια του, ο Β5 κάνει φάουλ στον Α5. Αυτό είναι το 6ο ομαδικό φάουλ για την ομάδα Β. Οι διαιτητές χορηγούν 2 ελεύθερες βολές στον Α5. 

ΟΧΙ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 41.2.2  

Αν έγινε προσωπικό σφάλμα από παίκτη της ομάδας που έχει έλεγχο ζωντανής μπάλας ή από ομάδα που δικαιούται τη μπάλα, ένα τέτοιο σφάλμα θα τιμωρείται με επαναφορά από θέση εκτός ορίων για τους αντιπάλους.

6. Στη διάρκεια της επαναφοράς για την έναρξη του 2ου τετάρτου, ο Α5 που πρόκειται να επαναφέρει τη μπάλα, διαπράττει παράβαση. Η ομάδα Β θα επαναφέρει τη μπάλα επίσης από την προέκταση της κεντρικής γραμμής του γηπέδου από θέση ιππαστί, με 24 δευτερόλεπτα στη συσκευή των 24άρων δευτερολέπτων 

ΝΑΙ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 12.5.5 

Η παράβαση από μία ομάδα κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της εναλλασσόμενης κατοχής, έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια της  εναλλασσόμενης κατοχής. Η κατεύθυνση του βέλους της εναλλασσόμενης κατοχής θα αντιστραφεί αμέσως, υποδεικνύοντας ότι η αντίπαλη ομάδα από αυτή που έκανε την παράβαση θα έχει το δικαίωμα της εναλλασσόμενης κατοχής στην επόμενη περίπτωση αναπήδησης (jump – ball). Ο αγώνας θα ξαναρχίσει με τη χορήγηση της μπάλας στην αντίπαλη ομάδα από αυτή που διέπραξε την παράβαση, για μία επαναφορά από το αρχικό σημείο παράβασης της επαναφοράς.
ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2019 17-21 Παράδειγμα

Η μπάλα θα χορηγείται στην ομάδα Β για επαναφορά από το σημείο της αρχικής επαναφοράς, (ιππαστί στην κεντρική γραμμή, με 10:00 στο χρονόμετρο του αγώνα και η  κατεύθυνση του βέλους της εναλλασσόμενης κατοχής θα αντιστραφεί υπέρ της ομάδας Β) με 24 δευτερόλεπτα στη συσκευή (shot clock) των 24άρων δευτερολέπτων. 

Ο παίκτης που θα επαναφέρει τη μπάλα μπορεί να την πασάρει σε συμπαίκτη του σε οποιοδήποτε σημείο του αγωνιστικού χώρου.


7. Με 1:29 να απομένουν  στο χρονόμετρο του παιχνιδιού στο 4ο τέταρτο, και 19 δευτερόλεπτα, στη συσκευή των 24άρων δευτερολέπτων,  η ομάδα Α έχει τον έλεγχο της μπάλας στο δικό της εμπρός γήπεδο όταν οι Α6 και Β6 αποβάλλονται επειδή εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο και συμμετείχαν σε κατάσταση συμπλοκής. Στην ομάδα Α χορηγείται time out. Οι διαιτητές  θα ακυρώνουν τις ποινές των σφαλμάτων αποβολής μεταξύ τους. Μετά το time out, το παιχνίδι θα επαναρχίζει με επαναφορά της Α ομάδας από τη γραμμή επαναφοράς στο εμπρός δικό της γήπεδο με τον υπολειπόμενο χρόνο στη συσκευή των 24άρων δευτερολέπτων.  

ΝΑΙ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 39.3.2

Εάν περίπου την ίδια στιγμή που το παιχνίδι σταμάτησε εξαιτίας της συμπλοκής η ομάδα είχε έλεγχο της μπάλας ή την δικαιούται, η μπάλα θα δοθεί σε αυτή την ομάδα για επαναφορά από τη γραμμή επαναφοράς στο εμπρός γήπεδο της ομάδας.

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2019 39-1 Κατάσταση

Εάν μετά από τη συμπλοκή κάθε ποινή αλληλοακυρώνεται, η ομάδα που είχε τον έλεγχο της μπάλας όταν είχε ξεκινήσει η συμπλοκή θα της χορηγείται η επαναφορά από τη γραμμή επαναφοράς στο δικό της εμπρός γήπεδο και θα εμφανίζεται στη συσκευή των 24άρων μόνο ο υπολειπόμενος χρόνος, από όπου το παιχνίδι σταμάτησε.

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2019 17-18 Παράδειγμα 

Οι ποινές των σφαλμάτων αποβολής θα ακυρώνονται μεταξύ τους. Μετά το time out, το παιχνίδι θα επαναρχίζει με επαναφορά της Α ομάδας από τη γραμμή επαναφοράς στο εμπρός δικό της γήπεδο με 19 δευτερόλεπτα στη συσκευή (shot clock) των 24άρων δευτερολέπτων.

8. Με 1:18 να απομένουν  στο χρονόμετρο του παιχνιδιού στο 4ο  τέταρτο, η ομάδα Α έχει την  επαναφορά από το δικό της πίσω γήπεδο. Στην  ομάδα Α χορηγείται time 
out. Μετά το time out, ο head προπονητής της Α ομάδας αποφασίζει την εκτέλεση της επαναφοράς από το δικό του εμπρός γήπεδο. Πριν την εκτέλεση της επαναφοράς, ο head προπονητής της Β ζητά τάϊμ άουτ. Ο head προπονητής της Α ομάδας μπορεί να αλλάξει την αρχική απόφασή του και να ζητήσει την επανέναρξη του παιχνιδιού από το δικό του πίσω γήπεδο. 

ΟΧΙ

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2019 17-10 Κατάσταση. 

Μετά που ο head προπονητής έχει λάβει την απόφασή του, αυτή είναι τελική – οριστική και αμετάκλητη. Επιπλέον αιτήματα και των δύο ομάδων για αλλαγή του σημείου της επαναφοράς, μετά από επιπλέον ταϊμ άουτς στην ίδια περίοδο που το χρονόμετρο παραμένει σταματημένο, δεν θα οδηγούν στην αλλαγή της αρχικής απόφασης.

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2019 17-19 Παράδειγμα 

Η αρχική απόφαση του head προπονητή της Α ομάδας για την εκτέλεση της επαναφοράς από το δικό του εμπρός γήπεδο δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς να κυλήσει χρόνος στο χρονόμετρο του παιχνιδιού. Αυτό θα ισχύει και στην περίπτωση επίσης που ο head προπονητής της Α ομάδας πάρει και δεύτερο time out, μετά το πρώτο.

9. Στην έναρξη του 3ου τετάρτου ο Α1 που εκτελεί την επαναφορά (ιππαστί) από την προέκταση της κεντρικής γραμμής πασάρει τη μπάλα στον Α2 που την αγγίζει πριν αυτή καταλήξει εκτός ορίων στο εμπρός γήπεδο της Α ομάδας. Ο αγώνας θα επαναρχίσει με επαναφορά για την ομάδα Β από το πλησιέστερο σημείο εξόδου της μπάλας στο δικό της πίσω γήπεδο, με 24’’ στη συσκευή των 24άρων. 

ΝΑΙ  

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 29.2.2

Η συσκευή των  24’’ (shot clock) θα επαναρρυθμίζεται σε νέα 24’’, οποτεδήποτε μια επαναφορά χορηγείται στην αντίπαλη ομάδα στο πίσω γήπεδό της, μετά που το παιχνίδι σταμάτησε από ένα διαιτητή που καταλόγισε παράβαση (συμπεριλαμβανομένης και της εξόδου της μπάλας) στην ομάδα που είχε τον έλεγχο της μπάλας. 

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2019 17-22 Παράδειγμα 

Ο αγώνας θα επαναρχίσει με επαναφορά για την ομάδα Β από το πλησιέστερο σημείο εξόδου της μπάλας στο δικό της πίσω γήπεδο, με 24’’

10. Με 0:48 να απομένουν  στο χρονόμετρο του παιχνιδιού στο 4ο τέταρτο, ο Α1 έχει ντριμπλάρει τη μπάλα στο εμπρός του γήπεδο όταν ο Β1 κτυπάει τη μπάλα προς το πίσω γήπεδο της ομάδας Α όπου οποιοσδήποτε παίκτης της ομάδας Α αρχίζει να ντριμπλάρει τη μπάλα ξανά. Ο Β2 τώρα χρεώνεται με  το 3ο σφάλμα για την ομάδα Β σε αυτό το τέταρτο, στο πίσω γήπεδο της Α με 17 δευτερόλεπτα, στη συσκευή των 24άρων δευτερολέπτων. Στην ομάδα Α χορηγείται ένα time out. Εάν ο head προπονητής της ομάδας Α αποφασίσει την επαναφορά από τη γραμμή επαναφοράς στο δικό του εμπρός γήπεδο η ομάδα Α θα έχει 14 δευτερόλεπτα να απομένουν στη συσκευή των 24άρων δευτερολέπτων. 

ΝΑΙ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 29.2.3

Όταν το ρολόι του αγώνος δείχνει 2:00 λεπτά ή λιγότερο στο 4ο τέταρτο, μετά από ταϊμ άουτ που χορηγήθηκε στην ομάδα που είχε το δικαίωμα της κατοχής της μπάλας στο δικό της πίσω γήπεδο και η επαναφορά ως αποτέλεσμα σφάλματος  γίνεται από το εμπρός γήπεδο της ομάδας, η συσκευή των  24’’ (shot clock) θα ανανεώνεται στα 14 δευτερόλεπτα.

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2019 29/50-57 Παράδειγμα

Εάν ο head προπονητής αποφασίσει για την εκτέλεση της επαναφοράς από τη γραμμή επαναφοράς στο δικό του εμπρός γήπεδο, η ομάδα Α θα έχει 14’’ στη συσκευή των 24άρων.


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2019 17-16 Παράδειγμα

Εάν ο head προπονητής της ομάδας Α αποφασίσει την επαναφορά από τη γραμμή επαναφοράς στο δικό του εμπρός γήπεδο και στις δύο περιπτώσεις η ομάδα Α θα έχει 14 δευτερόλεπτα να απομένουν στη συσκευή (shot clock) των 24άρων δευτερολέπτων.
Κίνηση - ματ Δημήτρη Μιχέλη: Οι απαντήσεις στα ερωτήματα κανονισμών της ΟΔΚΕ!!! (μέρος Α'...) Reviewed by THE REFEREES on 6:27 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Γκρίζοι Λύκοι © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.