5 δικηγόροι συμφωνούν: Άνευ ουσίας η πρόταση μομφής!!!

 


Η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο... Σύνδεσμος Ερασιτεχνών Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Αττικής κατά της Ομοσπονδίας Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος έχει εγείρει ποικίλες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στον χώρο της ελληνικής διαιτησίας. Ωστόσο, σύμφωνα με πέντε νομικούς συμβούλους στους οποίους απευθυνθήκαμε για γνωμοδότηση, δεν συντρέχει καν ο λόγος σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης, όπως προβλέπεται από το καταστατικό της Ο.Δ.Κ.Ε.


Ένα από τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν αφορά το έγγραφο του ΕΣΑΚΕ σχετικά με την πιθανή καθιέρωση επαγγελματικής διαιτησίας. Παρ' ότι η Α1 Εθνική Κατηγορία θεωρείται τυπικά επαγγελματική και οι διαιτητές ...ερασιτέχνες, στην πράξη οι διαιτητές που συμμετέχουν στους αγώνες της αμείβονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών ή τίτλο κτήσης, αποκομίζοντας μηνιαία εισοδήματα της τάξεως των 1.000 έως 2.000 ευρώ. Επιπλέον, υπάρχουν διαιτητές - τόσο διεθνείς όσο και έμπειροι - οι οποίοι βασίζονται στα εισοδήματα από το μπάσκετ ως κύρια πηγή βιοπορισμού. Συνεπώς, η διαιτησία στο κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας λειτουργεί ουσιαστικά με επαγγελματικά κριτήρια.


Ειδικότερα, το έγγραφο που απεστάλη από την ΟΔΚΕ προς τον ΕΣΑΚΕ δεν αποτελούσε πρόταση επιβολής επαγγελματικής διαιτησίας, αλλά αίτημα ενημέρωσης και διάθεσης να συμμετάσχει η Ομοσπονδία στη διαδικασία διαμόρφωσης ενός νέου μοντέλου, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως επιθυμία της ΟΔΚΕ οι referees να έχουν ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τον κλάδο της διαιτησίας και να διασφαλίσουν ότι τυχόν αλλαγές θα εφαρμοστούν με γνώμονα το συμφέρον τόσο των διαιτητών όσο και του αθλήματος συνολικά.


Όσον αφορά το ζήτημα των χορηγιών, η κριτική του ΣΕΔΚΑ ότι δεν υπήρξε ενημέρωση για τα οικονομικά δεδομένα δεν φαίνεται να ευσταθεί. Οι σύνδεσμοι ενημερώνονται ετησίως μέσω του προϋπολογισμού που παρουσιάζεται και εγκρίνεται κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης της ΟΔΚΕ. Στον οικονομικό απολογισμό αναγράφονται με σαφήνεια τα ποσά που προέρχονται από χορηγίες και οι τρόποι διάθεσής τους, ενώ οι σύνδεσμοι έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις και τις επιφυλάξεις τους.


Εν κατακλείδι, οι παράγοντες των συνδέσμων οφείλουν να αξιολογήσουν αντικειμενικά τα δεδομένα και να σταθμίσουν τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τα μειονεκτήματα της πρότασης μομφής, ώστε η ψήφος τους να εκφράζει το πραγματικό συμφέρον της ελληνικής διαιτησίας και του μπάσκετ γενικότερα και όχι το προσωπικό (βλέπε ορισμούς). Η επιλογή τους θα διαμορφώσει το μέλλον της διαιτησίας και, όπως λέει ο λαός, «όποιος κατουράει στη θάλασσα, το βρίσκει στο αλάτι».

Νεότερη Παλαιότερη