Η απάντηση του πρώην διεθνούς διαιτητή... και καθηγητή διαιτησίας Αντώνη Μάνου στην πρόσκληση του Συνδέσμου Ελλήνων Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Αττικής για τιμητική βράβευση, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυσή του, προκαλεί έντονο ενδιαφέρον στον χώρο του ελληνικού μπάσκετ. Η επιστολή του κ. Μάνου δεν περιορίστηκε σε μία απλή άρνηση, αλλά ανέδειξε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τη διαιτησία και το άθλημα γενικότερα.
Η Αγάπη για το Μπάσκετ και η Πορεία στη Διαιτησία
Ο Αντώνης Μάνος αναφέρθηκε στην πολυετή ενασχόλησή του με το άθλημα, η οποία καλύπτει περισσότερα από τα τρία τέταρτα της ζωής του. Με ιδιαίτερη έμφαση τόνισε πως η αγάπη του για το μπάσκετ ήταν πάντα δεύτερη μόνο μετά την οικογένειά του, και πως ακόμα και σήμερα παρακολουθεί τις εξελίξεις τόσο δια ζώσης όσο και μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η δήλωσή του αυτή υπογραμμίζει το πάθος και τη δέσμευση που χαρακτηρίζουν ανθρώπους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αθλητισμό.
Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας του, ο κ. Μάνος κατέλαβε σημαντικές θέσεις, όπως του γενικού γραμματέα του ΣΕΔΚΑ, καθηγητή διαιτησίας Ελλάδας και F.I.B.A., καθώς και μέλος της ΚΕΔ της ΕΟΚ. Η εμπειρία και η γνώση του καθιστούν τη γνώμη του ιδιαιτέρως βαρύνουσα, και η κριτική του αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η κατάσταση της Ελληνικής Διαιτησίας
Στην επιστολή του, ο Αντώνης Μάνος εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τη γενικότερη πτώση της ελληνικής διαιτησίας, και ειδικότερα της αθηναϊκής. Επεσήμανε ότι σε παλαιότερες εποχές η Αθήνα είχε να επιδείξει διαιτητές υψηλότατου επιπέδου, κάτι που σήμερα δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό. Χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα, για να αποφύγει την ακούσια παράλειψη και αδικία κάποιων συναδέλφων, τόνισε πως η οπισθοδρόμηση αυτή μπορεί να αναστραφεί, καθώς υπάρχουν ταλαντούχοι νέοι διαιτητές που, με τη σωστή καθοδήγηση, έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο.
Η επισήμανση αυτή φέρνει στο προσκήνιο τη σημασία της εκπαίδευσης και της σωστής καθοδήγησης στη διαιτησία. Ο ρόλος των παλαιότερων και πιο έμπειρων διαιτητών είναι καθοριστικός για τη διαμόρφωση των νέων γενιών, και ο ΣΕΔΚΑ καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.
Ζητήματα Αδιαφάνειας και Παρεμβάσεων
Το πιο ανησυχητικό σημείο της επιστολής αφορά τα ζητήματα αδιαφάνειας και εξωθεσμικών παρεμβάσεων στον χώρο της διαιτησίας. Ο κ. Μάνος έκανε λόγο για πιθανές πολιτικές και σωματειακές παρεμβάσεις, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την αξιοπιστία και την ακεραιότητα του αθλήματος. Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίστηκε και από τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως τα τελευταία δύο χρόνια, οι οποίες αφορούν θέματα εντιμότητας και ήθους και προέρχονται ακόμη και από το εξωτερικό.
Η αναφορά αυτή ρίχνει φως σε ένα ευρύτερο πρόβλημα που απασχολεί όχι μόνο την ελληνική, αλλά και τη διεθνή κοινότητα του μπάσκετ. Η διαφάνεια και η αξιοκρατία αποτελούν βασικούς πυλώνες για την εύρυθμη λειτουργία της διαιτησίας και τη διασφάλιση της ισονομίας εντός των αγωνιστικών χώρων.
Φαινόμενα ομαδοποιήσεων και "εμφύλιου"
Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που έθιξε ο Αντώνης Μάνος είναι το φαινόμενο των ομαδοποιήσεων εντός της διαιτησίας, το οποίο χαρακτήρισε ως το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στον χώρο. Η διάκριση σε ομάδες του τύπου “εμείς” και “οι άλλοι” υπονομεύει το ομαδικό πνεύμα και την ενότητα που πρέπει να διέπει τη διαιτητική κοινότητα. Η έλλειψη συνεργασίας και η καχυποψία μεταξύ των διαιτητών υπονομεύουν την ποιότητα και την αξιοπιστία του έργου τους.
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Μάνος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απουσία παρεμβάσεων από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΔΚΑ, το οποίο δεν έχει λάβει σαφή θέση ούτε έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Η σιωπή και η αδράνεια του Συνδέσμου απέναντι σε τόσο σοβαρά ζητήματα είναι, κατά τον ίδιο, ιδιαίτερα θλιβερή.
Η απόφαση της μη Αποδοχής της βράβευσης
Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παραπάνω λόγους, ο Αντώνης Μάνος κατέληξε στην απόφαση να μην αποδεχθεί την πρόσκληση και τη βράβευση από τον ΣΕΔΚΑ. Η πιθανότητα δυσάρεστων συναντήσεων με άτομα που θα του προκαλούσαν μεγαλύτερη δυσφορία αποτέλεσε έναν επιπλέον παράγοντα για την απόφασή του. Επιπλέον, ανέφερε ότι έχει ήδη βραβευθεί στο παρελθόν από τον Σύνδεσμο, οπότε η συγκεκριμένη βράβευση δεν θα του προσέφερε κάποια ιδιαίτερη τιμή.
Η στάση αυτή αντικατοπτρίζει την προσήλωση του κ. Μάνου στις αρχές και τις αξίες που υπηρέτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Η απόφασή του δεν βασίστηκε σε προσωπικές επιδιώξεις ή φιλοδοξίες, αλλά στην ανάγκη να αναδείξει τα προβλήματα και να εκφράσει τη διαφωνία του με τις υφιστάμενες καταστάσεις.
Η απάντηση του Αντώνη Μάνου στον Μάνο Τσολάκο και τον ΣΕΔΚΑ δεν αποτελεί απλώς μια άρνηση σε μια πρόσκληση βράβευσης. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους όσοι ασχολούνται με τη διαιτησία και το μπάσκετ γενικότερα. Η κριτική του φέρνει στο φως καίρια ζητήματα, όπως η ανάγκη για διαφάνεια, αξιοκρατία και συνεργασία στον χώρο της διαιτησίας. Παράλληλα, η επισήμανσή του για το ταλέντο και τις δυνατότητες των νέων διαιτητών στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει η κατάλληλη καθοδήγηση και υποστήριξη.
Η επιστολή αυτή θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή για προβληματισμό και αλλαγές τόσο σε επίπεδο διοίκησης όσο και σε επίπεδο νοοτροπίας, με στόχο τη βελτίωση της ελληνικής διαιτησίας και την ενίσχυση της αξιοπιστίας και του κύρους της. Ο ΣΕΔΚΑ, ως φορέας με μακρά ιστορία και καθοριστικό ρόλο στον χώρο, καλείται να αφουγκραστεί τις ανησυχίες και τις προτάσεις ανθρώπων όπως ο Αντώνης Μάνος και να συμβάλει ενεργά στη διαμόρφωση ενός υγιούς και διαφανούς περιβάλλοντος για όλους τους διαιτητές.
Ακολουθεί η απάντηση
Με αφορμή την πρόσκληση και την πρόθεση σας να με βραβεύσετε στην τελετή για τα 50 χρόνια του ΣΕΔΚΑ, θα ήθελα να σας πληροφορήσω τα πιο κάτω.
Έχω ασχοληθεί μέχρι σήμερα με το μπάσκετ μπολ περισσότερα από τα ¾ της ζωής μου. Ο λόγος είναι ότι το αγάπησα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο εκτός της οικογένειάς μου. Μέχρι σήμερα παρακολουθώ τις εξελίξεις στο άθλημα ανελλιπώς είτε δια ζώσης είτε τηλεοπτικά και μέσω των media.
Το πολύ μεγαλύτερο διάστημα της ενασχόλησης μου ήταν με τη διαιτησία. Τα τελευταία χρόνια όμως είμαι βαθιά ενοχλημένος με την πτώση που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα ανεξαιρέτως, είτε αυτά είναι αγωνιστικά είτε διαιτητικά. Η Ελληνική διαιτησία και ιδιαίτερα η Αθηναϊκή είχε πάντα να επιδείξει διαιτητές υψηλοτάτου επιπέδου, κάτι που σήμερα για διάφορους λόγους δεν συμβαίνει. Δεν θα αναφέρω ονόματα σπουδαίων συναδέλφων, γιατί είναι πιθανόν να λησμονήσω κάποιον και να τον αδικήσω.
Η οπισθοχώρηση όμως αυτή διορθώνεται, γιατί υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι και ταλαντούχοι νέοι διαιτητές που με κατάλληλη καθοδήγηση μπορούν να φτάσουν ψηλά.
Το χειρότερο απ’ όλα όμως είναι ότι εμφανίσθηκαν και εμφανίζονται ζητήματα αδιαφάνειας και έξω θεσμικών παρεμβάσεων, πιθανότατα και πολιτικών παρεμβάσεων, ίσως και σωματειακών. Επίσης, τα τελευταία 2 χρόνια είδαν το φως της δημοσιότητας, μέσω πλήθους δημοσιευμάτων, και άλλα θέματα που άπτονται της εντιμότητας και του ήθους της διαιτησίας, προερχόμενα μάλιστα και απ’ το εξωτερικό.
Τέλος το φαινόμενο ομαδοποιήσεων διαιτητών, όπως το “εμείς” κι “οι άλλοι” που επικρατεί, είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να υπάρξει στον χώρο της διαιτησίας. Σε όλα αυτά τα ζητήματα δεν αντιλήφθηκα κάποια παρέμβαση του ΔΣ του ΣΕΔΚΑ. Κι αυτό με θλίβει ακόμα περισσότερο.
Για όλους αυτούς λοιπόν τους λόγους κι ακόμη επειδή υπάρχει η πιθανότητα δυσάρεστων συναντήσεων με άτομα που θα μου προκαλέσουν περισσότερη δυσφορία ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΣΑΣ.
Εξ άλλου έχω βραβευθεί στο παρελθόν από τον ΣΕΔΚΑ, συνεπώς η δική σας βράβευση δεν μου περιποιεί καμία τιμή.