Στο τέλος του 15ου αιωνα και αρχές του 16ου... στην Ιταλία της αναγέννησης μεγαλούργησε ένας από τους συγγραφείς που κατατάσσεται ανάμεσα στους μεγάλους ιστορικούς, πολιτικούς στοχαστές και φιλοσόφους όλων των εποχών …
- Ο Νικολο Μακιαβέλι…
- Το μεγαλύτερο του έργο θεωρείται ο << Ηγεμόνας>> .
- Το έργο αυτό γράφτηκε 60 χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης κι είχε τη μορφή επιστολής με οδηγίες για την οργάνωση της διοίκησης προς τον έναν επίδοξο ηγέτη, μόλις 21 ετών τοτε. τον Lorenzo Β' (1492-1519) των Μεδίκων, Λούκα του Ουρμπίνο..
Για τον τότε παραλήπτη δεν φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμο εκείνη την εποχή όμως μέσα στους αιώνες η δύναμη του κειμένου αναγνωρίστηκε από πολλούς επίδοξους ηγέτες παγκοσμίως σε διάφορους τομείς.
Ουσιαστικά είναι οδηγίες πως ένας ηγέτης να διαχειρίζεται τον λαιμό του και να επιβιώνει διαμορφώνοντας συνθήκες πάντα ευγεργετικες γι αυτόν δίνοντας σημασία μόνο στην δύναμη της συντήρησης της εξουσίας του παρά στο λεγόμενα κοινό καλό.
Αναφέρεται λεπτομερώς στο θέμα της σχετικότητας της δικαιοσύνης και πως η δύναμη που μπορει να έχει ένας ηγέτης αλλάζει τον τρόπο που μπορεί να παρουσιάζει την δικαιοσύνη και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι από κάτω του την δικαιοσύνη .
Ένας άνθρωπος που ήρθε ως "Ηγεμόνας" στο Ελληνικό μπάσκετ το 2021 σίγουρα έχει μελετήσει πολύ τον λόγο και την φιλοσοφία του Μακιαβέλι. Την εφάρμοσε σ όλη του την θητεία μέχρι σήμερα και σε πολλές περιπτώσεις τον δικαίωσε. Διότι μελέτησε τις αδυναμίες και τα τρωτά σημεία των ανθρώπων που ασχολούνται με το Ελληνικό μπάσκετ .
Υπάρχουν όμως 2 λεπτομέρειες που ο "Ηγεμόνας" μας δεν έχει προσέξει.
Πρώτον, ο Μακιαβέλι πάντα υπενθυμίζει στο έργο του ότι ο ηγέτης ωφειλει να εξελίσσεται και ν αλλάζει ώστε να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που προσαρμόζει η ζωή.
Κάτι που ο "Ηγεμόνας" του Ελληνικού μπάσκετ δείχνει να δυσκολεύεται να πετύχει . Οι αλλαγές γι' αυτόν είναι δύσκολες. Γιατί πρώτον δεν εμπιστεύεται παρά μόνο έναν πολύ στενό κύκλο και δεύτερον, ο στενός του αυτός κύκλος στερείται βαθιάς γνώσης των αντικειμένων με τα οποία πρέπει να καταπιαστούν . Και σίγουρα στερούνται βασικής γενικής παιδείας . Το μεγάλο τους ατού για τον "Ηγεμονα" μας είναι ότι του είναι πραγματικά πιστοι .
Η πίστη τους αλλλωστε πηγάζει κι από το γεγονός ότι χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσαν να κάτσουν σε κανένα τραπέζι απ' αυτά που τους δίνει ο "Ηγεμονας" μας να κάτσουν. Επειδή δεν έχουν το ειδικό βάρος και κανείς δεν θα τους έδινε σημασία. Αρα, η πιστη τους πηγάζει και από την αυτογνωσία.
Η δεύτερη σημαντική διαφορά είναι ότι ο Μακιαβέλι αναφέρεται σε λαούς που είναι πόλυαριθμοι. Οπότε, μέσα στο άπειρο πλήθος πάντα μπορείς να κρύψεις τα ίχνη σου.
Στο ελληνικό μπάσκετ στο στενό κύκλο δεν είναι πάνω από 300 άτομα. Οπότε όλοι κάνουν κύκλο και το 70-80% αλλάζει πολύ εύκολα στρατόπεδο υπολογίζοντας μόνο στο πρόσκαιρο συμφέρον.
Στην διάρκεια του χρόνου αυτό το γεγονός τον "Ηγεμόνα" τον φθείρει. Εχει αναγκαστεί ν ανοίξει τα χαρτιά του σε ανθρώπους, που επειδή λίγο αργότερα το προσωπικο τους συμφέρον τούς ανάγκασε να άλλαξουν στρατόπεδο ή ακόμα και η αλαζονική του συμπεριφορά τους οδήγησε σε αντίπαλα στρατόπεδα .
Αυτοί ξέρουν, έχουν μιλήσει με ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του "Ηγεμόνα", που επιμελώς τους κρατάει στην σκιά. Κι έχουν στοιχεία για τον τρόπο δράσης του.
Δύο κατηγορίες είναι πλέον οι εχθροί του "Ηγεμόνα"
Η πρώτη κατηγορία είναι αυτοί που θα κερδίσουν κάτι από το αντίπαλο στρατόπεδο και θα τον πουλήσουν για συμφέρον. Με αυτούς πάντα θα βρίσκει έναν τρόπο να διαπραγματεύεται έστω κι αν τον ενοχλεί. Εχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει φίλους, ακόμα κι όσους τον έχουν θίξει στα πιο σοβαρά ανθρώπινα ηθικά ζητήματα .
Γιατί ο "Ηγεμόνας" του Μακιαβέλι έχει μόνο μια ηθική: Την επιβίωση... Μπροστά στην επιβίωση ακόμα κι αν κάποιος τον δυσφημίσει με το χειρότερο τρόπο μοιάζει λίγο.
Τον τελευταίο καιρό ο ήρωας μας αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει με πολλούς - αμφιβόλου εντιμότητας - από το παρελθόν ανθρώπους. Κι αυτοί έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς. Είναι εύκολοι στόχοι. Αυτές τις "λυκοφιλίες" ο ήρωας μας θα της πληρώσει. Κι ήδη αρχίζει να ζορίζεται …
Η δεύτερη κατηγορία όμως εχθρού είναι αυτοί που δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Τον έχουν απέναντι και τον μόνο που θέλουν είναι να βλέπουν να ξηλώνεται το πουλόβερ της "Ηθικής" που πούλησε για να ανέλθει. Κι αυτή η κατηγορία εχθρού είναι η πιο επικίνδυνη. Θα περιμένει με υπομονή να βλέπει το πουλόβερ της ηθικής του "Ηγεμόνα" να ξηλώνεται .
Κι όσο ξηλώνεται οι Άνθρωποι που δουλεύουν στην σκιά του τόσα χρόνια θα περνούν φως. Κι όταν έχεις μάθει να ζεις στο σκοτάδι, το φως σε τυφλώνει και δεν ξέρεις πως ν' αντιδράσεις.
Ο ήρωας μας αντέγραψε τη λογική του "Ηγεμόνα" και θαυμάζει και τον... Μάικλ Κορλεόνε στον "Νονό" ως ηγετική μορφή . Ξεχνάει, όμως, ότι ο Μαικλ όσες νίκες κι αν έγραψε, όση καταξίωση κι αν έζησε, στο τέλος χάνει ό,τι πιο πολύτιμο. Ό,τι πιο πολύτιμο προσπάθησε σ' όλη του την ζωή ν' αφήσει απ έξω από τις ραδιουργίες του.