Eurobasket Γυναικών: Το επταψήφιο νούμερο - βαρίδι που "πνίγει" την ΕΟΚ...

 Για πρώτη φορά αποκαλύπτεται ότι το περίφημο Eurobasket Γυναικών δεν ήταν απλώς μια «γιορτή» του μπάσκετ. Αποτέλεσε μια οικονομική πληγή που άνοιξε και δεν λέει να κλείσει. Πίσω από τα χαμόγελα, τις φωτογραφίες και τα «όλα πήγαν τέλεια» (τουλάχιστον οργανωτικά) κρύβεται μια ζημιά που, όπως λέγεται στα δημοσιογραφικά γραφεία, φτάνει σε επταψήφιο νούμερο. Μιλάμε για ποσά που βάζουν σοβαρό ζήτημα βιωσιμότητας στην καθημερινή λειτουργία της ομοσπονδίας.


Η ζημιά αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια χρονιά όπου η ΕΟΚ έχει ήδη μπροστά της ανοιχτά μέτωπα. Από Σεπτέμβριο, έρχεται η δικαστική συνέχεια της υπόθεσης με τους υπαλλήλους της ομοσπονδίας που διεκδικούν δικαιώματα σε δεύτερο βαθμό και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η απόφαση θα είναι υπέρ της ΕΟΚ. Αν χαθεί και αυτό το μέτωπο, τότε μιλάμε για νέα βαριά υποχρέωση που θα τινάξει οριστικά τον προϋπολογισμό στον αέρα.


Στο παρασκήνιο, όσοι ξέρουν ψιθυρίζουν ότι ήδη η ρευστότητα πήγε να τιναχτεί στον αέρα, γι’ αυτό και ο Βαγγέλης Λιόλιος έβαλε πλάτη προσωπικά. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ προχώρησε σε ταμειακή διευκόλυνση – δανεικά και όχι αγύριστα... – για να μείνει όρθια η ομοσπονδία. Η απόφαση πέρασε από το ΔΣ και εγκρίθηκε, όμως είναι ενδεικτική της κατάστασης: αν η ομοσπονδία δεν βρει τρόπο να κλείσει τρύπες, θα βουλιάξει σε μια μαύρη τρύπα ελλειμμάτων που δεν καλύπτονται με δηλώσεις περί «ισχυρής ΕΟΚ».


Από Σεπτέμβριο λοιπόν θα φανεί αν το Eurobasket ήταν λάθος που αναλάβαμε το Eurobasket, στο οποίο η εθνική γυναικών κατέκτησε την 11η θέση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η πολυδιαφημισμένη «επόμενη μέρα» ξεκινά με αρνητικό πρόσημο και μια βαριά σκιά πάνω από το ελληνικό μπάσκετ. Εξ ου και πολλές wild cards αλλά και τα 20αρια, τα 30αρια και τα 50αρια που δίνουν οι ομάδες για να ανεβούν, ξεχνώντας ότι στο ερασιτεχνικό μπάσκετ πάνω απ' όλα είναι τα αγωνιστικά κριτήρια...