Youth Referees με 2,5 εκατομμύρια και… μηδέν διάλογο! (τι κρύβει το πρόγραμμα;)

 

Την ώρα που πληροφορίες κάνουν λόγο για εξώδικες διαμαρτυρίες προς την ΕΟΚ για οικονομικές οφειλές, την ώρα που υπάρχει ταμειακή διευκόλυνση που φέρεται να έγινε προσωπικά από τον Βαγγέλη Λιόλιο, η Ομοσπονδία προχωρά ακάθεκτη σε ένα νέο μεγαλεπήβολο project: το πρόγραμμα Youth Referees, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο της ΕΟΚ και τον Χάρη Σπηλιάκο, εκτιμάται ότι θα «αγγίξει» τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.


Δικαίως, λοιπόν, γεννιούνται απορίες. Πώς είναι δυνατόν να λείπει ρευστό για βασικές υποχρεώσεις, ενώ ταυτόχρονα εκκινείται ένα σχέδιο κοστολογημένο στα ύψη; Και πώς μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, που ίσως ταιριάζει σε κουλτούρες όπως του Καναδά ή της Αυστραλίας, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, χωρίς τεκμηρίωση και χωρίς καθολική συναίνεση από τη βάση του ελληνικού μπάσκετ;


Η απάντηση προσπάθησε να δοθεί σε μια, ατυχώς ιστορική, διαδικτυακή σύσκεψη με εκπροσώπους σωματείων. Όπως πρώτοι αποκάλυψαν οι Grizoilikoi, η συμμετοχή ήταν ελάχιστη, κάτι που ερμηνεύτηκε ως σιωπηλή αντίδραση. Και όσοι τελικά μπήκαν, περιορίστηκαν στον ρόλο του ακροατή, αφού τα μικρόφωνα έμειναν… βουβά, με τον Λιόλιο να αρκείται σε έναν μονόλογο του τύπου: “Αυτό είναι το Youth Referees και σε όποιον αρέσει”.


Πίσω από τις ωραίες λέξεις και τα εξώφυλλα PowerPoint, όμως, υπάρχει μια σκληρή πραγματικότητα. Δεν έχει παρουσιαστεί καμία τεχνοκρατική μελέτη για τον αναλυτικό προϋπολογισμό. Δεν έχει ανακοινωθεί plan B σε περίπτωση αποτυχίας. Και κανείς δεν μας λέει τι θα γίνει αν χαθούν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.


Θυμόμαστε όλοι τη μια και μοναδική συνέντευξη Τύπου του Βαγγέλη Λιόλιου. Τουναντίον, ο πρόεδρος της ΕΟΚ αποφεύγει τις δημόσιες εξηγήσεις και μοιάζει να λειτουργεί όλο και περισσότερο με κλειστού τύπου διαδικασίες.


Το ερώτημα που αιωρείται, λοιπόν, είναι απλό: Υπάρχει τελικά διαφάνεια στην ΕΟΚ ή μόνο όσοι συμφωνούν έχουν δικαίωμα λόγου;