Sponsor

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

recent

Θέλετε πολλές διαιτητικές απαντήσεις για δεκάδες διαιτητικά ζητήματα; (είμαστε οι άνθρωποί σας...)

Θέλετε να μάθετε πολλά πράγματα περί διαιτησίας κι άλλων διαιτητικών δαιμονίων; Θέλετε να παίξετε διαιτητικό ...σταυρόλεξο; Ή μήπως να μαζευτείτε πολλοί διαιτητές και να παίξετε ένα ανταγωνιστικό, διασκεδαστικό, επιμορφωτικό και πάνω απ’ όλα παρεΐστικο παιχνίδι; Εμείς είμαστε για εσάς...


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015 – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016

1.        Μετά  το εναρκτήριο jump ball και αφού η μπάλα αγγίζεται νόμιμα από τον αναπηδώντα A1, καταλογίζεται διπλό σφάλμα μεταξύ των A5 και B5. Μετά τον καταλογισμό των σφαλμάτων, ο διαιτητής θα διευθύνει μια νέα αναπήδηση (jump-ball) στον κεντρικό κύκλο μεταξύ των A5 και B5.

ΝΑΙ(ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ  2014, ΑΡΘΡΑ 9 ΚΑΙ 12 & ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2014 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 12-2-β)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Από τη στιγμή που ο έλεγχος ζωντανής μπάλας στον αγωνιστικό χώρο δεν έχει καθιερωθεί ακόμα, ο διαιτητής δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το εναλλασσόμενο βέλος κατοχής για να απονείμει την κατοχή. Ο διαιτητής θα διευθύνει μια νέα αναπήδηση (jump-ball) στον κεντρικό κύκλο μεταξύ των A5 και B5. Ο  χρόνος που κύλησε, μετά από το νόμιμο κτύπημα της μπάλας και πριν από το διπλό σφάλμα θα παραμείνει καταναλωμένος.

2.        Ο Α1 σουτάρει για καλάθι. Η μπάλα αγγίζει τη στεφάνη και στην αναπήδηση ανακτάται ταυτοχρόνως από τους Α2 και Β2 και καταλογίζεται αναπήδηση. Το βέλος της εναλλασσόμενης κατοχής είναι υπέρ της ομάδας Α. Η συσκευή των 24” θα ανανεωθεί στα δέκα τέσσερα (14) δευτερόλεπτα και η επαναφορά για την ομάδα Α  θα γίνεται από το πλησιέστερο σημείο της ταυτόχρονης κράτησης της μπάλας.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 50-41)

3.        Κοντά στη λήξη της περιόδου των 24”, ο Α1 πετά τη μπάλα προς τη στεφάνη με σκοπό να ανανεώσει τη συσκευή των 24”. Η μπάλα αγγίζει τη στεφάνη. Ο Β1 αγγίζει τη μπάλα η οποία κατόπιν καταλήγει εκτός ορίων στο πίσω γήπεδο της ομάδας Α. Η συσκευή των 24” θα ανανεώνεται στα είκοσι τέσσερα (24) δευτερόλεπτα.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 50-37)

4.        Λίγο πριν τη λήξη της περιόδου ο Β4 κάνει φάουλ στον Α4 σε προσπάθεια για σουτ 2 πόντων. Η κόρνα της λήξης της περιόδου ηχεί και κατόπιν ο Α4 ελευθερώνει τη μπάλα σε μια συνεχή του κίνηση και αυτή καταλήγει στο καλάθι. Οι διαιτητές ακυρώνουν το καλάθι και χορηγούν 2 ελεύθερες βολές στον Α4.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΡΘΡΑ 10.3  2ο - 4ο BULLET KAI 10.4 τελευταία   παράγραφος)

5.        Ο Α1 προωθεί τη μπάλα από το δικό του πίσω γήπεδο και  σταματά την προς τα εμπρός κίνησή του αλλά συνεχίζει να ντριμπλάρει ενώ στέκεται ιππαστί στην κεντρική γραμμή. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση μπρός πίσω κατά της ομάδας Α.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-9α)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ενέργεια της Α ομάδας είναι νόμιμη. Ο Α1 συνεχίζει να είναι στο πίσω γήπεδο μέχρι ότου η μπάλα και τα δύο πόδια να είναι σε πλήρη επαφή με το εμπρός γήπεδο. Η μέτρηση των 8 δευτερολέπτων θα συνεχιστεί.

6.        Μετά την εκτέλεση της πρώτης (1ης) ελεύθερης βολής από τον Α3, οι Α4 και Β4 υποπίπτουν σε διπλό σφάλμα. Οι διαιτητές αγνοούν τα σφάλματα των Α4 και Β4, καθώς οι ποινές αλληλοδιαγράφονται και συνεχίζουν με την εκτέλεση της δεύτερης (2ης) βολής.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 42.8α)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το διπλό σφάλμα θα καταγραφεί στο φύλο αγώνος, θα καταλογιστούν σαν ατομικά σφάλματα και ο αγώνας θα συνεχιστεί με την εκτέλεση της 2ης ελεύθερης βολής από τον Α3.

7.        Ο Α1 σουτάρει για καλάθι και του γίνεται σφάλμα από τον Β1. Περίπου την ίδια στιγμή ηχεί το χρονόμετρο του παιχνιδιού για το τέλος της περιόδου. Το σουτ για καλάθι είναι ανεπιτυχές. Οι διαιτητές κάνουν χρήση του Σ.Σ.Ε. για να αποφασισθεί  εάν το σφάλμα του B1 καταλογίστηκε πριν ηχήσει η κόρνα της λήξης της παιχνιδιού.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 46-8)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η χρήση του ΣΣΕ μπορεί να γίνει για να αποφασίσει κατά πόσον το σφάλμα του B1 καταλογίστηκε πριν ηχήσει η κόρνα της λήξης της παιχνιδιού.
Εάν από τη χρήση του ΣΣΕ  προκύπτει ότι ο καταλογισμός του σφάλματος ήταν πριν τη λήξη της περιόδου, το χρονόμετρο του αγώνος θα επαναρυθμίζεται  στον υπολειπόμενο αγωνιστικό χρόνο και θα χορηγούνται οι ελεύθερες βολές. Εάν από τη χρήση του ΣΣΕ  προκύπτει ότι ο καταλογισμός του σφάλματος ήταν μετά τη λήξη της περιόδου, το σφάλμα του Β1  θα αγνοείται και καμία ελεύθερη βολή δεν θα χορηγείται στον Α1 εκτός και εάν το σφάλμα που καταλογίστηκε στον Β1 ήταν αντιαθλητικό, ή αποβολής και υπάρχει αγωνιστική περίοδο που ακολουθεί.

8.        Απομένουν 1’.50’’ για την λήξη της 4ης περιόδου όταν ο Β1 ευστοχεί σε προσπάθεια για καλάθι. Στη συνέχεια η ομάδα Α ζητά και παίρνει time-out. Ο αγώνας συνεχίζεται με επαναφορά από την γραμμή επαναφορά, από το εμπρός γήπεδο της Α ομάδας. Η ομάδα Α έχει στη διάθεσή της 14 δευτερόλεπτα για την εκδήλωση επίθεσης.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ  2014-15, Άρθρο 29.2.1)

9.        Η ομάδα Α έχει τον έλεγχο της μπάλας στο δικό της πίσω γήπεδο. Με καταναλωμένα τα έξι (6) από τα οκτώ (8) δευτερόλεπτα όταν ένα διπλό σφάλμα συμβαίνει στο εμπρός γήπεδο. Το παιχνίδι θα επαναρχίζει με επαναφορά για την ομάδα Α στο εμπρός γήπεδο από το πλησιέστερο σημείο της καταστρατήγησης.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-12β)

10.    Ο A1 πηδά με τη μπάλα και νομίμως μπλοκάρεται (τάπα) από τον Β1. Και οι δύο παίκτες επιστρέφουν στο έδαφος έχοντας το ένα ή τα δύο χέρια τους σταθερά στη μπάλα. Οι διαιτητές καταλογίζουν  jump-ball λόγω μπάλας που κρατιέται ταυτόχρονα.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 12-6 Παράδειγμα)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προηγείται η εμπλοκή της μπάλας. Oι διαιτητές καταλογίζουν jump-ball λόγω μπάλας που κρατιέται ταυτόχρονα.

11.    Η ομάδα Α έχει τον έλεγχο της μπάλας για 15 δευτερόλεπτα. Ο Α1 προσπαθεί να πασάρει την μπάλα στον Α2 και η μπάλα κινείται κατά μήκος της γραμμής εκτός ορίων. Ο Β1 προσπαθεί να πιάσει τη μπάλα και πηδά από τον αγωνιστικό χώρο, πάνω από την γραμμή. Ενώ ο Β1 είναι ακόμη στον αέρα, πιάνει τη μπάλα με τα δύο του χέρια και στην προσπάθεια του να την επιστρέψει σε συμπαίκτη του, αυτή καταλήγει στην κατοχή του Α2.  Η ομάδα Α θα έχει νέα επίθεση 24άρων δευτερολέπτων.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 14-3 Παράδειγμα β)

12.    Με 1:59’’ να απομένει για τη λήξη της τέταρτης περιόδου, καμία από τις δύο ομάδες δεν έχει ζητήσει και δεν έχει πάρει ταϊμ άουτ. Ο σημειωτής θα χαράσσει δύο (2) οριζόντιες γραμμές στο φύλλο αγώνος, στο πρώτο τετραγωνάκι του δευτέρου ημιχρόνου και των δύο ομάδων.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 18/19 Παράδειγμα 18)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στον πίνακα (ταμπλό), το πρώτο τάιμ άουτ και για τις δύο ομάδες, θα εμφανίζεται σαν να έχει παρθεί.

13.    Η ομάδα Α διαπράττει παράβαση. Ο προπονητής της, διαμαρτύρεται έντονα στον διαιτητή για την υπόδειξή του, και χρεώνεται με προσωπική τεχνική ποινή (C). Κατόπιν, οι Α10 και Α11 (αναπληρωματικοί παίκτες) διαμαρτύρονται έντονα στο διαιτητή και αυτός τους αποβάλλει. Ο αγώνας συνεχίζεται με την εκτέλεση πέντε (5) ελευθέρων βολών και κατοχή για την ομάδα Β.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ  2014-15, Άρθρα 42.2.1, 42.2.2 , 42.2.4)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αποβολές των Α10 και Α11 έχουν ως αποτέλεσμα την αποβολή-απομάκρυνση  των παικτών από τον αγωνιστικό χώρο και τον καταλογισμό τεχνικών ποινών που καταλογίζονται ως Β κατά του προπονητή. Εάν οι Α10 και Α11 αποβάλλονται σχεδόν ταυτόχρονα, τότε καταλογίζεται μόνο μία (1) τεχνική ποινή, χρεούμενη πάντα ως Β. Εάν οι παίκτες αποβάλλονται με χρονική διαφορά, τότε πρόκειται για δύο (2) τεχνικές ποινές (Β).  Κατά συνέπεια το σύνολο των ελευθέρων βολών που θα εκτελεστούν είναι είτε δύο -2- (1+1) είτε τρείς -3- (1+1+1), ακολουθούμενες από επαναφορά από την προέκταση της κεντρικής γραμμής  του γηπέδου. Επιπλέον, εάν οι Α10, Α11 αποβληθούν με χρονική διαφορά, τότε ο προπονητής συμπληρώνει τρεις (3) τεχνικές ποινές στο σύνολο του, και  θα  αποβάλλονται  και ο τρείς (προπονητής Α, Α10 και Α11) από τον αγωνιστικό χώρο, χωρίς καμία επιπλέον ποινή.

14.    Με 0:25 υπολειπόμενο χρόνο στο τελευταίο λεπτό του αγώνα και με το σκορ Α:72 – Β:72, η ομάδα Α αποκτά τον έλεγχο της μπάλας. Ο Α1 έχει ντριμπλάρει για τέσσερα (4) δευτερόλεπτα στο πίσω γήπεδο όταν το παιχνίδι σταματά από τους διαιτητές διότι το ρολόι του αγώνος ή το ρολόι των 24άρων (shot clock) απέτυχε να «τρέξει» ή να ξεκινήσει. Το παιχνίδι θα επαναρχίσει με επαναφορά για την ομάδα Α στο δικό της πίσω γήπεδο με τέσσερα (4) δευτερόλεπτα να απομένουν για την συμπλήρωση των οκτώ (8) δευτερολέπτων.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-15α)

15.    Ο Α1 βρίσκεται σε συνεχή προσπάθεια για καλάθι όταν οι διαιτητές καταλογίζουν τεχνική ποινή στον Β2. Ο Α1 ολοκληρώνει την προσπάθεια του και επιτυγχάνει καλάθι 2 ή 3 πόντων. Οι διαιτητές καταμετρούν το καλάθι υπέρ του Α1.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 10, 10-1)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Το καλάθι θα μετρήσει για 2 ή 3 πόντους. Μετά την κατακύρωση του καλαθιού του Α1, ο αγώνας θα συνεχιστεί με την εκτέλεση 1  ελεύθερης βολής από οποιοδήποτε παίκτη της ομάδας Α, ακολουθούμενη από επαναφορά από την προέκταση της κεντρικής γραμμής του γηπέδου για την ομάδα Α.

16.    Ο Α1 ξεκινά τη ντρίμπλα του πετώντας τη μπάλα πάνω από τον αντίπαλό του, η μπάλα αγγίζει τον αγωνιστικό χώρο και κατόπιν ο Α1 συνεχίζει τη ντρίμπλα του. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση βημάτων και χορηγούν τη μπάλα στην ομάδα Β, για επαναφορά.

ΟΧΙ (ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014-15, Άρθρο 24.1.2 και ΕΠΙΣΗΜΕΣ    ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 24 Παράδειγμα 24-5α)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Νόμιμη ενέργεια.  Κατά τη διάρκεια της ντρίμπλας, η μπάλα μπορεί να πεταχτεί στο αέρα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή αγγίζει το δάπεδο ή άλλο παίκτη, πριν ο παίκτης που την πέταξε, την αγγί­ζει και πάλι με τα χέρια του.

17.    Ο Α1, ενώ βρίσκεται ακόμη ξαπλωμένος στο έδαφος, μετά από ακούσια πτώση του, ξεκινά μία ντρίμπλα. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση και χορηγούν τη μπάλα στην ομάδα Β, για επαναφορά.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 25–Παράδειγμα 25-3β)

18.    Ο Α1 σουτάρει για καλάθι και του γίνεται σφάλμα από τον Β1. Περίπου την ίδια στιγμή ηχεί το χρονόμετρο του παιχνιδιού για το τέλος της περιόδου. Το σουτ για καλάθι είναι ανεπιτυχές. Οι διαιτητές κάνουν χρήση του Σ.Σ.Ε. για να αποφασισθεί  εάν το σφάλμα του B1 καταλογίστηκε πριν ηχήσει η κόρνα της λήξης της παιχνιδιού.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 46-8)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η χρήση του ΣΣΕ μπορεί να γίνει για να αποφασίσει κατά πόσον το σφάλμα του B1 καταλογίστηκε πριν ηχήσει η κόρνα της λήξης της παιχνιδιού.
Εάν από τη χρήση του ΣΣΕ  προκύπτει ότι ο καταλογισμός του σφάλματος ήταν πριν τη λήξη της περιόδου, το χρονόμετρο του αγώνος θα επαναρυθμίζεται  στον υπολειπόμενο αγωνιστικό χρόνο και θα χορηγούνται οι ελεύθερες βολές. Εάν από τη χρήση του ΣΣΕ  προκύπτει ότι ο καταλογισμός του σφάλματος ήταν μετά τη λήξη της περιόδου, το σφάλμα του Β1  θα αγνοείται και καμία ελεύθερη βολή δεν θα χορηγείται στον Α1 εκτός και εάν το σφάλμα που καταλογίστηκε στον Β1 ήταν αντιαθλητικό, ή αποβολής και υπάρχει αγωνιστική περίοδο που ακολουθεί.

19.    Ο Α1 πασάρει στο συμπαίκτη του Α2 που βρίσκεται εντός του περιοριστικού χώρου στο εμπρός του γήπεδο. Ο Β2, εντός του περιοριστικού χώρου, παρεμβαίνει παράνομα με  το πόδι του και διώχνει τη μπάλα εκτός ορίων, στην πλάγια γραμμή του εμπρός γηπέδου της Α ομάδας. Οι διαιτητές καταλογίζουν την παράβαση και χορηγούν τη μπάλα στην Α ομάδα από την τελική γραμμή.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014-15, Άρθρο 22.2)

20.    Η ομάδα Α είχε τον έλεγχο της μπάλας για πέντε (5) δευτερόλεπτα στο πίσω γήπεδό της όταν καταλογίζεται περίπτωση ταυτόχρονης κράτησης της μπάλας από αντιπάλους. Η ομάδα Α δικαιούται την επόμενη επαναφορά της μπάλας λόγω της εναλλασσόμενης κατοχής. Η ομάδα Α θα έχει μόνο τρία (3) δευτερόλεπτα υπολειπόμενο χρόνο στη διάθεσή της, για να περάσει τη μπάλα στο εμπρός γήπεδό της.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-4)

21.    Με 0:25 υπολειπόμενο χρόνο στο τελευταίο λεπτό του αγώνα και με το σκορ Α:72 – Β:72, η ομάδα Α αποκτά τον έλεγχο της μπάλας. Ο Α1 έχει ντριμπλάρει για τέσσερα (4) δευτερόλεπτα στο πίσω γήπεδο όταν το παιχνίδι σταματά από τους διαιτητές διότι ένα μπουκάλι με νερό πετάχτηκε στον αγωνιστικό χώρο. Το παιχνίδι θα επαναρχίσει με επαναφορά για την ομάδα Α στο δικό της πίσω γήπεδο με τέσσερα (4) δευτερόλεπτα να απομένουν για την συμπλήρωση των οκτώ (8) δευτερολέπτων.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-15β)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η περίοδος των οκτώ (8) δευτερολέπτων, δεν θα ανανεωθεί καθώς η ομάδα Β θα τίθονταν σε μειονέκτημα εάν το παιχνίδι ξεκινούσε εκ νέου με νέα οκτώ (8)  δευτερόλεπτα.

22.    Ο Α1 σουτάρει για καλάθι με  τέσσερα (4) δευτερόλεπτα να απομένουν στη συσκευή των 24”.  Η μπάλα αγγίζει τη στεφάνη, αναπηδά και ο Α2 ανακτά τον έλεγχό της. Η συσκευή των 24” θα ανανεώνεται στα είκοσι τέσσερα (24) δευτερόλεπτα.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 50-34α)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η συσκευή των 24” θα ανανεώνεται στα δέκα τέσσερα (14) δευτερόλεπτα ανεξάρτητα από το που ο Α2 ανακτά την κατοχή της μπάλας στο εμπρός ή στο πίσω γήπεδο

23.    Ο Α3 σουτάρει για καλάθι. Η μπάλα αγγίζει τη στεφάνη. Ο Β1 αγγίζει τη μπάλα και κατόπιν ο Α2 ανακτά τον έλεγχό της. Η συσκευή των 24” θα ανανεώνεται στα είκοσι τέσσερα (24) δευτερόλεπτα.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 50-35)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η συσκευή θα ανανεώνεται  στα δέκα τέσσερα (14) δευτερόλεπτα αμέσως μόλις ο Α2 ανακτά τον έλεγχο της μπάλας.

24.    O A4 βρίσκεται στο χώρο επίθεσής του ντριμπλάροντας τη μπάλα κοντά στην κεντρική γραμμή του γηπέδου. Ο Β1 ευρισκόμενος στο χώρο άμυνας, αγγίζει τη μπάλα και αυτή στη συνέχεια κτυπά στο χώρο άμυνας της Α ομάδας κοντά στην κεντρική γραμμή. Ο Α4 χωρίς να μετακινηθεί (έχοντας και δύο πόδια στο εμπρός  του γήπεδο) αγγίζει και ταυτόχρονα ντριμπλάρει την μπάλα στο πίσω του γήπεδο. Ο διαιτητής καταλογίζει παράβαση μπρος-πίσω.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ  2014, ΑΡΘΡΟ  28.1.2   2ο BULLET  και ΑΡΘΡΟ 30.1.2  και ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 30-7)

25.    Ο Α2 τελειώνει την ντρίμπλα του και ελευθερώνει τη μπάλα σε προσπάθεια για καλάθι 2 πόντων. Η μπάλα δεν αγγίζει τη στεφάνη ούτε κανέναν άλλο παίκτη, και ανακτάται εκ νέου από τον Α2. Ο Α2 έχοντας τον έλεγχο της μπάλας ξεκινά νέα ντρίμπλα. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση την ενέργεια του Α2.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014, ΑΡΘΡΑ  15.1.1)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Η ενέργεια του Α2 είναι νόμιμη. Η Α ομάδα συνεχίζει την επίθεσή της με τον υπολειπόμενο χρόνο στο ρολόι των 24 δευτερολέπτων.

26.    Ο Α1 βρίσκεται σε συνεχή προσπάθεια για καλάθι όταν οι διαιτητές καταλογίζουν τεχνική ποινή στον Α2. Ο Α1 ολοκληρώνει την προσπάθεια του και επιτυγχάνει καλάθι 2 ή 3 πόντων. Οι διαιτητές καταμετρούν το καλάθι υπέρ του Α1.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 10, 10-1)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Το καλάθι δεν θα μετρήσει. Ο αγώνας θα συνεχιστεί με την εκτέλεση μιας (1) ελεύθερης βολής από οποιοδήποτε παίκτη της ομάδας Β, ακολουθούμενη από επαναφορά από την προέκταση της κεντρικής γραμμής του γηπέδου για την ομάδα Β.

27.    Σε επιτυχημένη προσπάθεια για καλάθι του Α4, οι διαιτητές καταλογίζουν αντιαθλητικό σφάλμα στον Β4. Κατόπιν, οι Α3 και Β5 χρεώνονται από μία τεχνική ποινή. Οι διαιτητές σημειώνουν όλες τις ποινές, διαγράφουν τις ισοβαρείς και ο αγώνας συνεχίζεται με την εκτέλεση της τεχνικής ποινής κατά του Β5.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 42.2)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ποινή από το αντιαθλητικό του Β4 είναι ισοβαρής και διαγράφεται με την τεχνική ποινή του Α3. Οποιοσδήποτε παίκτης της ομάδας Α θα εκτελέσει μία (1) ελεύθερη βολή εξαιτίας της τεχνικής ποινής στον Β5 και ο αγώνας θα συνεχιστεί με κατοχή για την ομάδα Α από την προέκταση της κεντρικής γραμμής του γηπέδου.

28.      Ο Α1 με τη μπάλα στα χέρια του είναι σε συνεχή προσπάθεια προς το καλάθι με σκοπό να σκοράρει. Εκείνη τη στιγμή, ο Β1 τοποθετεί τα χέρια του σταθερά στη μπάλα και τότε ο Α1 κάνει περισσότερα βήματα απ’ ότι επιτρέπεται από τον κανονισμό των βημάτων. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση βημάτων στον Α1 και χορηγούν τη μπάλα για επαναφορά στην ομάδα Β.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 12-14 Παράδειγμα)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν υπάρχει παράβαση βημάτων, προηγείται η εμπλοκή της μπάλας οι διαιτητές θα καταλογίζουν  jump-ball λόγω μπάλας που κρατιέται ταυτόχρονα.

29.    Με 2:09’’ στο χρονόμετρο του αγώνος στην 4η περίοδο, ο προπονητής της Α ομάδας ζητά το 1ο του τάϊμ άουτ στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ ο αγώνας παίζεται. Με 1:58’’ στο χρονόμετρο του αγώνος, η μπάλα πηγαίνει εκτός ορίων και το παιχνίδι σταματά. Το ταϊμ άουτ, τώρα χορηγείται στην Α ομάδα. Η ομάδα Α, έχει ένα (1) μόνο ακόμη τάϊμ άουτ στη διάθεσή της.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 18/19 Παράδειγμα 19)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο σημειωτής θα χαράξει 2 οριζόντιες γραμμές στο φύλλο αγώνος στο πρώτο τετραγωνάκι της ομάδας καθώς το τάιμ άουτ χορηγήθηκε στα 1:58’’  της 4ης περιόδου. Το τάϊμ άουτ θα σημειώνεται στο δεύτερο τετραγωνάκι και η ομάδα Α έχει ένα ακόμη υπολειπόμενο τάιμ άουτ. Στον πίνακα (ταμπλό), το πρώτο τάιμ άουτ θα εμφανίζεται σαν να έχει παρθεί.

30.    Με δέκα επτά (17’’) sec να απομένουν για τη λήξη των 24άρων, ο Α1 σουτάρει για καλάθι. Ενώ η μπάλα είναι στον αέρα, ο Β2 διαπράττει σφάλμα κατά του Α2. Αυτό είναι το 2ο ομαδικό για την ομάδα Β. Η μπάλα κτυπά τη στεφάνη αλλά δεν μπαίνει στο καλάθι. Η μπάλα θα χορηγείται για επαναφορά από το πλησιέστερο σημείο της καταστρατήγησης με δέκα επτά (17’’) sec δευτερόλεπτα να απομένουν για την συμπλήρωση στο  ρολόι των 24άρων δευτερολέπτων.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 29/50-29-β)

31.    Ο Α1 ξεκινά τη ντρίμπλα του πετώντας τη μπάλα μερικά μέτρα μακριά από αυτόν, η μπάλα αγγίζει τον αγωνιστικό χώρο και κατόπιν ο Α1 συνεχίζει τη ντρίμπλα του. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση και χορηγούν τη μπάλα στην ομάδα Β, για επαναφορά.

ΟΧΙ (ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014-15, Άρθρο 24.1.2 και ΕΠΙΣΗΜΕΣ     ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 24 Παράδειγμα 24-5β)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Νόμιμη ενέργεια.  Κατά τη διάρκεια της ντρίμπλας, η μπάλα μπορεί να πεταχτεί στο αέρα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή αγγίζει το δάπεδο ή άλλο παίκτη, πριν ο παίκτης που την πέταξε, την αγγί­ζει και πάλι με τα χέρια του.

32.    Απομένουν 0.15’’ με το σκορ Α:74 - B:72. Η μπάλα είναι στα χέρια του A3 για επαναφορά από εκτός ορίων στο χώρο επίθεσης της Α ομάδας, όταν ο Β2 κάνει σφάλμα στον Α4 πριν η μπάλα αφήσει τα χέρια του Α3. Οι διαιτητές καταλογίζουν το σφάλμα, υποδεικνύοντάς το ως απλό προσωπικό σφάλμα του Β2.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15,Άρθρο 37 Παράδειγμα 37-2)

33.    Ο Α1 σουτάρει επιτυχώς για καλάθι και οι διαιτητές πιστώνουν τρείς (3) πόντους. Οι διαιτητές όμως έχουν αμφιβολία εάν το σουτ ελευθερώθηκε από την περιοχή των τριών (3) πόντων και κάνουν χρήση του Σ.Σ.Ε.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 46-10)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: H χρήση του ΣΣΕ μπορεί να γίνει για να αποφασισθεί σε οποιαδήποτε στιγμή του παιχνιδιού εάν το επιτυχημένο σουτ θα μετρήσει για 2 ή 3 πόντους. Η χρήση του ΣΣΕ για τη συγκεκριμένη κατάσταση θα γίνεται  στην πρώτη ευκαιρία όταν το χρονόμετρο του παιχνιδιού είναι σταματημένο και η μπάλα νεκρή.

34.    Ο Α2 διαπράττει παράβαση μπρος πίσω όταν από λάθος πάσα του Α1, αποκτά τον έλεγχο της μπάλας στο ύψος των ελευθέρων βολών, στο πίσω του γήπεδο, στην πλευρά του γηπέδου που βρίσκεται η γραμματεία. Οι διαιτητές καταλογίζουν την παράβαση και η επαναφορά της μπάλας θα γίνει από το εμπρός γήπεδο της Β, στο πλησιέστερο σημείο της παράβασης, απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014-15, Άρθρο30.3)

35.    Ο Α1 προωθεί τη μπάλα από το δικό του πίσω γήπεδο και  σταματά την προς τα εμπρός κίνησή του αλλά συνεχίζει να ντριμπλάρει ενώ και τα δύο του πόδια είναι στο εμπρός γήπεδο αλλά η μπάλα ντριμπλάρεται στο πίσω γήπεδο. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση μπρός πίσω κατά της ομάδας Α.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-9β)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ενέργεια της Α ομάδας είναι νόμιμη. Ο Α1 συνεχίζει να είναι στο πίσω γήπεδο μέχρι ότου η μπάλα και τα δύο πόδια να είναι σε πλήρη επαφή με το εμπρός γήπεδο. Η μέτρηση των 8 δευτερολέπτων θα συνεχιστεί.

36.    Σε μια πάσα του Α1 προς τον Α2, η μπάλα αγγίζει τον Β2 και κατόπιν τη στεφάνη. Ο Α3 ανακτά τον έλεγχο της μπάλας. Η ομάδα Α έχει νέα δέκα τέσσερα (14) δευτερόλεπτα στη διάθεσή της, για να εκδηλώσει επίθεση.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 50-33)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μετά που η μπάλα έχει αγγίξει τη στεφάνη των αντιπάλων για οποιοδήποτε λόγο, η συσκευή των 24 δευτερολέπτων θα ανανεώνεται στα δέκα τέσσερα (14) δευτερόλεπτα, εάν η ομάδα που επανακτά τον έλεγχο της μπάλας είναι η ίδια  ομάδα που είχε τον έλεγχο της μπάλας  πριν η μπάλα αγγίξει τη στεφάνη.

37.    Με 0:25 υπολειπόμενο χρόνο στο τελευταίο λεπτό του αγώνα και με το σκορ Α:72 – Β:72, η ομάδα Α αποκτά τον έλεγχο της μπάλας. Ο Α1 έχει ντριμπλάρει για τέσσερα (4) δευτερόλεπτα στο πίσω γήπεδο όταν το παιχνίδι σταματά από τους διαιτητές διότι το ρολόι των 24άρων (shot clock) επαναρρυθμίστηκε κατά λάθος. Το παιχνίδι θα επαναρχίσει με επαναφορά για την ομάδα Α στο δικό της πίσω γήπεδο με τέσσερα (4) δευτερόλεπτα να απομένουν για την συμπλήρωση των οκτώ (8) δευτερολέπτων.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-15γ)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η περίοδος των οκτώ (8) δευτερολέπτων, δεν θα ανανεωθεί καθώς η ομάδα Β θα τίθονταν σε μειονέκτημα εάν το παιχνίδι ξεκινούσε εκ νέου με νέα οκτώ (8)  δευτερόλεπτα.

38.    Σε επιτυχημένη προσπάθεια για καλάθι τριών (3) πόντων του Α4, ο διαιτητής καταλογίζει αντιαθλητικό σφάλμα κατά του Β4. Στην συνέχεια ο Α4 διαμαρτύρεται και δέχεται τεχνική ποινή. Οι διαιτητές αποφασίζουν την καταμέτρηση των 3 πόντων, τον καταλογισμό των σφαλμάτων στο φύλλο αγώνος, τη «διαγραφή» των ισοδύναμων ποινών (αντιαθλητικό και τεχνικό σφάλμα) και χορηγούν τη μπάλα στην ομάδα Β για επαναφορά από την τελική γραμμή, στο πίσω γήπεδο της.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ  2014-15, Άρθρο 42.2.1, 42.2.2 και 42.2.3

                   ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 42-5 Παράδειγμα )

39.    Μετά από αμυντικό ριμπάουντ ο Α1 θέλει να πασάρει τη μπάλα στον Α2. Ο Β1 κτυπά τη μπάλα μακριά από τα χέρια του Α1. Η μπάλα κατόπιν κτυπά τη στεφάνη και πιάνεται από τον Β2. Η συσκευή των 24’’ δευτερολέπτων θα ανανεώνεται στα δέκα τέσσερα (14) δευτερόλεπτα.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 50-44)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Καθώς η μπάλα δεν ήταν στον έλεγχο της ίδιας ομάδας που βρισκόταν στον έλεγχο της μπάλας πριν η μπάλα αγγίξει τη στεφάνη, η συσκευή θα ανανεώνεται με 24” για την ομάδα Β.

40.    O A4 βρίσκεται στο χώρο επίθεσής του ντριμπλάροντας τη μπάλα κοντά στην κεντρική γραμμή του γηπέδου. Ο Β1 ευρισκόμενος στο χώρο άμυνας, αγγίζει τη μπάλα και αυτή στη συνέχεια κτυπά στο χώρο άμυνας της Α ομάδας κοντά στην κεντρική γραμμή. Ο Α4 μετακινείται και ενώ έχει το πόδια του ιππαστί στην κεντρική γραμμή, αγγίζει και ταυτόχρονα ντριμπλάρει την μπάλα στο πίσω του γήπεδο. Ο διαιτητής καταλογίζει παράβαση μπρος-πίσω.

ΟΧΙ   (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ  2014, ΑΡΘΡΟ  28.1.2   2ο Bulletκαι ΑΡΘΡΟ 30.1.2)

41.    Ο Α4 σουτάρει, η μπάλα μπαίνει στο καλάθι, και τότε ο Β2 κάνει φάουλ στον Α2. Αυτό είναι το 3ο ομαδικό της Β ομάδας σε αυτή την περίοδο. Η συσκευή των 24” θα ανανεωθεί στα δέκα τέσσερα (14) δευτερόλεπτα.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 50-40)

42.    Ο Α4 βρίσκεται σε συνεχή προσπάθεια για καλάθι όταν οι διαιτητές καταλογίζουν τεχνική ποινή στον Β13 (αναπληρωματικός παίκτης) ή σε συνοδό της ομάδας Β. Ο Α4 ολοκληρώνει την προσπάθεια του και επιτυγχάνει καλάθι 2 ή 3 πόντων. Οι διαιτητές καταμετρούν το καλάθι υπέρ του Α4.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 10, 10-1)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Το καλάθι θα μετρήσει για 2 ή 3 πόντους. Μετά την κατακύρωση του καλαθιού του Α4, ο αγώνας θα συνεχιστεί με την εκτέλεση 1  ελεύθερης βολής από οποιοδήποτε παίκτη της ομάδας Α ακολουθούμενη από επαναφορά από την προέκταση της κεντρικής γραμμής του γηπέδου για την ομάδα Α.

43.    Ο Α3 έχει χρεωθεί με το πέμπτο (5ο) του ατομικό φάουλ. Κατά την αποχώρησή του, βρίζει τον διαιτητή, οποίος τον αποβάλλει. Μια τεχνική ποινή θα καταλογιστεί σε βάρος του προπονητή της Α΄ ομάδας, καταγεγραμμένη ως «Β».

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 38.6)

44.    Με  δέκα (10) δευτερόλεπτα να απομένουν για τη λήξη των 24άρων, ο Α4 σουτάρει, η μπάλα βρίσκει στεφάνη και στη συνέχεια την πιάνουν ταυτόχρονα οι Α1 και Β1. Το βέλος της εναλλασσόμενης κατοχής δείχνει υπέρ της Α ομάδας. Η κατοχή της μπάλας θα δοθεί στην ομάδα Α για νέα επίθεση 14".

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ  2014-15, Άρθρο 29.2.3, 2ο bullet)

45.    Ο Α4 εκτελεί την τελευταία ή μοναδική ελεύθερη βολή. Η μπάλα κτυπά στη στεφάνη, αναπηδά και στη συνέχεια ο Β3 στην προσπάθεια του να την απομακρύνει, την αγγίζει και η μπάλα καταλήγει στο καλάθι. Οι διαιτητές πιστώνουν καλάθι δύο (2) πόντων υπέρ του Α4.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΟΙ  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ  2014-15, Άρθρο 16.2.2)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Η προσπάθεια του Β3 είναι νόμιμη. Μετά το κτύπημα στη στεφάνη, η ελεύθερη βολή ολοκληρώνεται. Δύο (2) πόντοι θα πιστωθούν στον αρχηγό της     ομάδας Α.

46.      Ο Α2 επιχειρεί προσπάθεια για καλάθι. Ενώ η μπάλα είναι στην ανοδική της τροχιά και κάτω από το επίπεδο της στεφάνης, αγγίζει το ταμπλό και κατόπιν ο Β4 την κτυπά και την διώχνει μακριά. Ο Β4 έχει διαπράξει παράβαση παρέμβασης στην τροχιά της μπάλας (goaltending).

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ  2014-15, Άρθρο 31.2.4)

47.    Ταυτόχρονα με το σήμα της λήξης της 3ης περιόδου, ο B1 διαπράττει σφάλμα εναντίον του A1 και ένα αντιαθλητικό σφάλμα καταλογίζεται.  Οι διαιτητές χορηγούν άμεσα 2 ελεύθερες βολές στον Α1 και μετά από το διάλειμμα των 2 λεπτών, το παιχνίδι θα επαναρχίσει με επαναφορά εκτός ορίων για την ομάδα Α από την προέκταση της κεντρικής γραμμής του γηπέδου, απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 12-5 Παράδειγμα)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Καμία ομάδα δεν θα χάσει το δικαίωμα της επαναφορά από εκτός ορίων στην επόμενη κατάσταση εναλλασσόμενης κατοχής.

48.    Η ομάδα Α έχει τον έλεγχο της μπάλας για 15 δευτερόλεπτα. Ο Α1 προσπαθεί να πασάρει την μπάλα στον Α2 και η μπάλα κινείται κατά μήκος της γραμμής εκτός ορίων. Ο Β1 προσπαθεί να πιάσει τη μπάλα και πηδά από τον αγωνιστικό χώρο, πάνω από την γραμμή. Ενώ ο Β1 είναι ακόμη στον αέρα, κτυπά την μπάλα με το ένα χέρι η οποία στη συνέχεια ανακτάται από τον Α2. Η ομάδα Α θα έχει νέα επίθεση 24άρων δευτερολέπτων.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 14-3 Παράδειγμα α)

49.    Απομένει 1:59’’ για τη λήξη της παράτασης. Σε αυτό το χρονικό σημείο, καμία από τις δύο ομάδες δεν έχει ζητήσει και δεν έχει πάρει ταϊμ άουτ. Και οι δύο ομάδες δεν δικαιούνται πλέον κανένα ταϊμ άουτ στη διάρκεια της παράτασης. Επιπλέον, ο σημειωτής θα χαράσσει δύο (2) οριζόντιες γραμμές στο φύλλο αγώνος, στο πρώτο τετραγωνάκι των ταϊμ άουτς των παρατάσεων.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ  2014-15, Άρθρο 18.2.5, 3ο bullet)

50.    Στη διάρκεια μιας προσπάθειας για καλάθι, ο Α1 έχει τη μπάλα στα δύο του χέρια όταν του γίνεται φάουλ από τον Β1. Μετά τον καταλογισμό του σφάλματος, ο Α1 πασάρει τη μπάλα σε συμπαίκτη του. Οι διαιτητές χορηγούν στον Α1 δύο (2) ή 3 τρείς (3) ελεύθερες βολές.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ  2014-15, Άρθρο 15.1.1)

51.    Ο Α1, ενώ κρατά τη μπάλα, χάνει την ισορροπία του και πέφτει στο έδαφος. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση βημάτων και χορηγούν τη μπάλα στην ομάδα Β, για επαναφορά.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 25 Παράδειγμα 25-2)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η χωρίς πρόθεση πτώση του Α1, στο έδαφος είναι νόμιμη.Ωστόσο, εάν ο Α1 τώρα κυλήσει ή προσπαθήσει να σηκωθεί κρατώντας τη μπάλα, μία παράβαση βημάτων έχει διαπραχθεί.

52.    Ο Α3 αντικαθίσταται από τον Α8 πριν την επαναφορά της μπάλας από την ομάδα Β. Στη διάρκεια της επαναφοράς, οι διαιτητές καταλογίζουν αντιαθλητικό σφάλμα κατά του Α5. Μετά την εκτέλεση των ελευθέρων βολών και πριν την επαναφορά, εκ νέου, της μπάλας για την ομάδα Β, ο Α3 ζητά να επανέλθει στον αγωνιστικό χώρο. Οι διαιτητές επιτρέπουν την αντικατάσταση.

ΟΧΙ (ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014-15, Άρθρο 19.2.4)

53.    Καταλογίζεται σφάλμα του Β1 στον Α1 και χορηγούνται δύο (2) ελεύθερες βολές. Οι διαιτητές έχουν αμφιβολία για το σωστό παίκτη που πρόκειται να εκτελέσει τις ελεύθερες βολές και κάνουν χρήση του Σ.Σ.Ε.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 46-11)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: H χρήση του ΣΣΕ μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή στη διάρκεια του παιχνιδιού για να αναγνωρισθεί ο σωστός σουτέρ των ελευθέρων βολών πριν η μπάλα τεθεί στη διάθεση του σουτέρ των ελευθέρων βολών για την 1η του ελεύθερη βολή. Ωστόσο το ΣΣΕ μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί μετά που η μπάλα έχει τεθεί στην διάθεση του σουτέρ των ελευθέρων βολών αλλά εάν το ΣΣΕ υποδεικνύει τον λάθος σουτέρ, ένα διορθώσιμο λάθος επειδή επετράπη  σε λάθος παίκτη  να επιχειρήσει μια ελεύθερη βολή, έχει συμβεί. Η ελεύθερη  βολή/ές που επιχειρήθηκαν, και η κατοχή της μπάλας  σαν μέρος της ποινής θα ακυρώνονται και η μπάλα θα χορηγείται  στους αντιπάλους για επαναφορά από την προέκταση της γραμμής των ελευθέρων βολών.

54.    Ο Α3, κρατά τη μπάλα στα χέρια του, μετά από πάσα του Α1, για οκτώ (8) δευτερόλεπτα, χωρίς να πιέζεται από κανένα αντίπαλο. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση πέντε (5) δευτερολέπτων κατά της ομάδας Α και χορηγούν τη μπάλα για επαναφορά στην ομάδα Β από το πλησιέστερο σημείο.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014-15, Άρθρο 27.1 και 27.2)

55.    Ο Α1 ντριμπλάρει από το πίσω γήπεδο και τελειώνει τη ντρίμπλα ενώ στέκεται ιππαστί στην κεντρική γραμμή, κρατώντας τη μπάλα. Κατόπιν, ο Α1 πασάρει τη μπάλα στον Α2, όντας επίσης ιππαστί στην κεντρική γραμμή. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση μπρός πίσω την ενέργεια της Α ομάδας και χορηγούν τη μπάλα για επαναφορά στην ομάδα Β.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-7)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ενέργεια της Α ομάδας είναι νόμιμη. Ο Α1 δεν έχει και τα δύο πόδια σε πλήρη επαφή με το εμπρός γήπεδο και επομένως δικαιούται να πασάρει τη μπάλα στον Α2 που επίσης δεν είναι στο εμπρός γήπεδο. Η μέτρηση των 8 δευτερολέπτων, θα συνεχίζεται.

56.    Ο Α4 σουτάρει για καλάθι και η μπάλα αγγίζει τη στεφάνη. Ο Β1 αγγίζει τη μπάλα η οποία και καταλήγει εκτός ορίων. Η συσκευή των 24” θα ανανεώνεται στα είκοσι τέσσερα (24) δευτερόλεπτα.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 50-36)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η συσκευή θα ανανεώνεται  στα δέκα τέσσερα (14) δευτερόλεπτα, ανεξάρτητα από το σημείο επαναφοράς στο εμπρός ή στο πίσω γήπεδο,  και η επαναφορά της μπάλας θα γίνεται από το πλησιέστερο σημείο της παράβασης (σημείο εξόδου της μπάλας).

57.    Μετά  το εναρκτήριο jump ball και αφού η μπάλα αγγίζεται νόμιμα από τον αναπηδώντα A1,  η μπάλα καταλήγει απευθείας εκτός ορίων. Οι διαιτητές χορηγούν την μπάλα στην ομάδα Β και ταυτόχρονα στρέφουν το βελάκι υπέρ της ομάδας Α για την επόμενη περίπτωση εναλλασσόμενης κατοχής.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ  2014, ΑΡΘΡΑ 9 ΚΑΙ 12 & ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2014 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 12-3-α)

Ερμηνεία: Η μπάλα χορηγείται για επαναφορά από εκτός ορίων στην ομάδα Β, σαν αποτέλεσμα της παράβασης του Α1. Μετά την επαναφορά από εκτός ορίων, η ομάδα που δεν κέρδισε την κατοχή της ζωντανής μπάλας στον αγωνιστικό χώρο, θα έχει το δικαίωμα για την πρώτη εναλλασσόμενη κατοχή στο πλησιέστερο σημείο όπου θα συμβεί η επόμενη διαδικασία αναπήδησης.

58.    Ο Α3 βρίσκεται σε συνεχή προσπάθεια για καλάθι όταν οι διαιτητές καταλογίζουν σφάλμα του Α1 στον Β3. Ο Α3 ολοκληρώνει την προσπάθεια του και επιτυγχάνει καλάθι 2 ή 3 πόντων. Οι διαιτητές καταμετρούν το καλάθι υπέρ του Α3.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 10, 10-1)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Το καλάθι δεν θα μετρήσει. Ο αγώνας θα συνεχιστεί με κατοχή για την ομάδα Β από την προέκταση της γραμμής των ελευθέρων βολών.

59.    Με  οκτώ (8) δευτερόλεπτα να απομένουν για τη λήξη των 24άρων, ο Α4 σουτάρει, η μπάλα βρίσκει στεφάνη και στη συνέχεια ανακτάται, με τα δύο χέρια, από τον Β1. Στη συνέχεια ο Α3 βάζει τα χέρια του στη μπάλα και οι διαιτητές σφυρίζουν εμπλοκή της μπάλας (jumbball). Το βέλος της εναλλασσόμενης κατοχής δείχνει υπέρ της Α ομάδας. Η κατοχή της μπάλας θα δοθεί στην ομάδα Α για νέα επίθεση 14".

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ  2014-15, Άρθρο 29.2.3, 1ο bullet)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αποκτώντας την κατοχή της μπάλας ο Β1, ο χρονομέτρης των 24άρων επαναρυθμίζε τν συσκευή στα 24 δευτερόλεπτα.Στην συνχεια λόγω εμπλοκής της μπάλας και εφαρμογής της εναλλασόμενης κατοχής, η μπάλα χορηγείται στην ομάδα Α με νέα 24 δευτερόλεπτα.

60.    Ο Α1 και Β1 ξεκινούν να γρονθοκοπούνται εκατέρωθεν ακολουθούμενοι  από επιπλέον παίκτες που συμμετέχουν στην συμπλοκή. Μετά από μερικά λεπτά οι διαιτητές έχουν επαναφέρει την τάξη στον αγωνιστικό χώρο. Κατόπιν κάνουν χρήση του Σ.Σ.Ε. προκειμένου να διαπιστώσουν ποιοί παίκτες ενεπλάκησαν στη συμπλοκή.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 46-12)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Από τη στιγμή που έχει αποκατασταθεί η τάξη, οι διαιτητές μπορούν να κάνουν χρήση του ΣΣΕ για να αναγνωρίσουν τα εμπλεκόμενα μέλη των ομάδων και τους συνοδούς αυτών στη διάρκεια της συμπλοκής. Μετά τη συγκέντρωση σαφών και πειστικών αποδεικτικών στοιχείων για την κατάσταση της συμπλοκής, η τελική απόφαση θα πρέπει σαφώς να αναφερθεί από τον πρώτο διαιτητή μπροστά από το τραπέζι της γραμματείας και ανακοινώνεται στους δύο προπονητές.

61.    Μετά  το εναρκτήριο jump ball και αφού η μπάλα αγγίζεται νόμιμα από τον αναπηδώντα A1,  αυτή ανακτάται από τον Α1 πριν ακουμπήσει έναν από τους μη συμμετέχοντες στην αναπήδηση παίκτες ή το έδαφος. Οι διαιτητές αποφασίζουν την επανάληψη του jumpball.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2014, ΑΡΘΡΟ 9 KAI12 - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 12-3-β)

Ερμηνεία:  Η μπάλα χορηγείται για επαναφορά από εκτός ορίων στην ομάδα Β, σαν αποτέλεσμα της παράβασης του Α1. Μετά την επαναφορά από εκτός ορίων, η ομάδα που δεν κέρδισε την κατοχή της ζωντανής μπάλας στον αγωνιστικό χώρο, θα έχει το δικαίωμα για την πρώτη εναλλασσόμενη κατοχή στο πλησιέστερο σημείο όπου θα συμβεί η επόμενη διαδικασία αναπήδησης.

62.    Ο Α1 προωθεί τη μπάλα από το δικό του πίσω γήπεδο και  σταματά την προς τα εμπρός κίνησή του αλλά συνεχίζει να ντριμπλάρει ενώ τα δύοτου πόδια είναι στο πίσω γήπεδο αλλά η μπάλα ντριμπλάρεται στο εμπρός γήπεδο. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση μπρός πίσω κατά της ομάδας Α.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-9γ)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ενέργεια της Α ομάδας είναι νόμιμη. Ο Α1 συνεχίζει να είναι στο πίσω γήπεδο μέχρι ότου η μπάλα και τα δύο πόδια να είναι σε πλήρη επαφή με το εμπρός γήπεδο. Η μέτρηση των 8 δευτερολέπτων θα συνεχιστεί.

63.    Ο Α1 πασάρει τη μπάλα από την περιοχή των 3 πόντων και η μπάλα αγγίζεται από οποιοδήποτε παίκτη ή αγγίζει το έδαφος, στην περιοχή των δύο (2) πόντων της ομάδας Α, πριν μπει στο καλάθι. Οι διαιτητές καταλογίζουν καλάθι δύο (2) πόντων υπέρ της Α ομάδας.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 16 Παράδειγμα 16-6-α)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν η μπάλα μπει στο καλάθι, η αξία του καλαθιού καθορίζεται από το σημείο που η μπάλα έχει μπει στο καλάθι απευθείας ή στη διάρκεια της πάσας αγγίχθηκε από οποιοδήποτε παίκτη ή αγγίζει το έδαφος πριν μπει στο καλάθι. Στην ομάδα Α θα πιστωθούν 2 πόντοι καθώς η μπάλα δεν μπήκε στο καλάθι απευθείας.

64.    Ο Α1 ντριμπλάρει τη μπάλα από το δικό του πίσω γήπεδο και έχει το 1 πόδι  ήδη στο εμπρός γήπεδο. Κατόπιν πασάρει τη μπάλα στον Α2, που βρίσκεται ιππαστί στην κεντρική γραμμή. Ο Α2 ακολούθως, ξεκινά να ντριμπλάρει στο πίσω γήπεδο. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση μπρός πίσω την ενέργεια της Α ομάδας και χορηγούν τη μπάλα για επαναφορά στην ομάδα Β.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-8)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ενέργεια της Α ομάδας είναι νόμιμη. Ο Α1 δεν έχει και τα δύο πόδια σε πλήρη επαφή με το εμπρός γήπεδο και επομένως δικαιούται να πασάρει τη μπάλα στον Α2 που επίσης δεν είναι στο εμπρός γήπεδο. Η μέτρηση των οκτώ (8) δευτερολέπτων, θα συνεχίζεται.

65.    Ο Α5 σουτάρει για καλάθι, η μπάλα αγγίζει τη στεφάνη και στη διάρκεια της αναπήδησης, ο Β2 κάνει φάουλ στον Α2. Αυτό είναι το 3ο ομαδικό της Β ομάδας σε αυτή την περίοδο. Η συσκευή των 24” θα ανανεωθεί στα δέκα τέσσερα (14) δευτερόλεπτα.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 50-39)

66.    Στο 1.40’’ πριν τη λήξη του 4ου δεκαλέπτου, ο Α5 ντριμπλάρει στο δικό του πίσω γήπεδο, όταν οι διαιτητές καταλογίζουν σφάλμα υπέρ του Α3 (3Ο  ομαδικό για την ομάδα) που βρίσκεται εντός του περιοριστικού χώρου στο εμπρός του γήπεδο.  Στη συνέχεια χορηγείται ταϊμ άουτ στην ομάδα Α. Η επαναφορά για την ομάδα Α θα γίνειαπό την τελική γραμμή.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014-15, Άρθρο22.2)

67.    Ο Α1, ενώ είναι ξαπλωμένος στο έδαφος, προσπαθεί να σηκωθεί ενώ ακόμη κρατά τη μπάλα. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση και χορηγούν τη μπάλα στην ομάδα Β, για επαναφορά.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15,Άρθρο 25 – Παράδειγμα 25-3γ)

68.    Απομένουν 1.2’’ για τη λήξη της 3ης περιόδου και η μπάλα είναι στα χέρια του Α4 για επαναφορά από εκτός ορίων, στο πίσω γήπεδο της Α ομάδας. Κατά τη διάρκεια της επαναφοράς και πριν η μπάλα καταλήξει στην κατοχή του Α2, ο Β2 παρεμβαίνει με το πόδι του και στέλνει τη μπάλα εκτός ορίων. Εκείνη τη στιγμή το χρονόμετρο του αγώνος δείχνει υπόλοιπο 0.9’’ για τη λήξη της περιόδου. Οι διαιτητές καταλογίζουν την παράβαση του Β2, χορηγούν τη μπάλα στην ομάδα Α για επαναφορά από το πλησιέστερο σημείο της παράβασης και διορθώνουν το χρόνο στα 1.2’’.

ΝΑΙ (ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ  2014-15, Άρθρο 29.1.1  2ο Bulletκαι 49.2  1ο Bullet3η -)

69.    Ο Α1 ντριμπλάρει για τέσσερα (4) δευτερόλεπτα στο δικό του πίσω γήπεδο όταν ο Β1 κτυπά τη μπάλα και την στέλνει εκτός ορίων. Το παιχνίδι θα επαναρχίζει  με επαναφορά για την ομάδα Α από το πίσω γήπεδο με τέσσερα (4) δευτερόλεπτα να απομένουν για να περάσει η μπάλα στο εμπρός γήπεδο της Α ομάδας.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-13)

70.    Ο Α2 σουτάρει για καλάθι με 8’’ να απομένουν στο ρολόι των 24’’. Η μπάλα σφηνώνει μεταξύ στεφάνης και ταμπλό. Το βέλος της εναλλασσόμενης κατοχής είναι υπέρ της ομάδας Α. Η μπάλα θα χορηγείται για επαναφορά στην ομάδα Α και η συσκευή των 24 δευτερολέπτων θα συνεχίσει να δείχνει οκτώ (8) δευτερόλεπτα.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 50-42)

71.    Ο Α1 ντριμπλάρει τη μπάλα και σταματά. Κατόπιν, χάνει την ισορροπία του και χωρίς να μετακινήσει το πόδι του πίβοτ αγγίζει το έδαφος με τη μπάλα μία ή δύο φορές ενώ κρατά τη μπάλα με τα δύο χέρια. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση και χορηγούν τη μπάλα στην ομάδα Β, για επαναφορά.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 24 Παράδειγμα 24-4α)

72.    Ο Α1 ντριμπλάρει τη μπάλα στο δικό του πίσω γήπεδο για επτά (7) δευτερόλεπτα και κατόπιν πασάρει τη μπάλα στον Α3 που στέκεται ιππαστί στην κεντρική γραμμή. Ο Α3 κρατά την μπάλα στην κατοχή του για 2 δευτερόλεπτα και κατόπιν ξεκινά ντρίμπλα. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση οκτώ (8) δευτερολέπτων.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ, ΑΡΘΡΟ 28.1.2  5ο BULLET)

73.      Κατά την εκτέλεση της τελευταίας ή μοναδικής ελεύθερης βολής, η μπάλα σφηνώνει μεταξύ στεφάνης και ταμπλό. Οι διαιτητές αποφασίζουν την επανάληψη της ελεύθερης βολής.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Κατάσταση 12-9)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Και στις δύο περιπτώσεις, πρόκειται για περίπτωση αναπήδησης που επισύρει διαδικασία εναλλασσόμενης κατοχής. Εάν η μπάλα σφηνώσει στη διάρκεια της πρώτης εκ των δύο ελευθέρων βολών, η βολή θεωρείται ανεπιτυχής.

74.    Ο Α5 βρίσκεται σε συνεχή προσπάθεια για καλάθι όταν οι διαιτητές καταλογίζουν τεχνική ποινή στον Α12 (αναπληρωματικός παίκτης) ή σε συνοδό της ομάδας Α. Ο Α5 ολοκληρώνει την προσπάθεια του και επιτυγχάνει καλάθι 2 ή 3 πόντων. Οι διαιτητές καταμετρούν το καλάθι υπέρ του Α1.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 10, 10-1)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Το καλάθι δεν θα μετρήσει. Ο αγώνας θα συνεχιστεί με την εκτέλεση 1  ελεύθερης βολής από οποιοδήποτε παίκτη της ομάδας Β,  ακολουθούμενη από επαναφορά από την προέκταση της κεντρικής γραμμής του γηπέδου για την ομάδα Β.

75.    Ο Α1 στο δικό του εμπρός γήπεδο πασάρει στο Α2. Η μπάλα είναι πάνω από το επίπεδο της στεφάνης όταν ο Β1 τοποθετεί το χέρι του μέσα από το καλάθι και αγγίζει την μπάλα. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση την ενέργεια του Β1 και πιστώνουν 2 ή 3 πόντους στον αρχηγό της ομάδας Α.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Παράδειγμα 31-4)

76.    Ο Α1, στέκεται στον αγωνιστικό χώρο έχοντας τα πόδια ιππαστί στην κεντρική γραμμή. Δέχεται τη μπάλα από τον Α2 που βρίσκεται στο πίσω γήπεδό του. Ο Α1 τότε πασάρει πίσω στον Α2 που είναι ακόμη στο πίσω γήπεδο της ομάδας Α. Η μέτρηση των οκτώ (8) δευτερολέπτων, θα συνεχιστεί από τους διαιτητές.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-6)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Α1 δεν έχει και τα δύο πόδια σε πλήρη επαφή με το εμπρός γήπεδο και επομένως δικαιούται να πασάρει τη μπάλα στο πίσω γήπεδο. Η μέτρηση των 8 δευτερολέπτων, θα συνεχίζεται.

77.    Ο Α1 σουτάρει για καλάθι με  είκοσι (20) δευτερόλεπτα να απομένουν στη συσκευή των 24”.  Η μπάλα αγγίζει τη στεφάνη, αναπηδά και ο Α2 ανακτά τον έλεγχό της. Η συσκευή των 24” θα ανανεώνεται στα είκοσι τέσσερα (24) δευτερόλεπτα.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 50-34β)

78.    Ο Α1 σουτάρει για καλάθι όταν ηχεί η κόρνα της λήξης για το τέλος της περιόδου ή τους αγώνος. Το σουτ είναιεπιτυχές. Δεν υπάρχει κανένα εγκεκριμένο ΣΣΕ στον αγωνιστικό χώρο αλλά ο manager της ομάδας Β δηλώνει ότι το παιχνίδι βιντεοσκοπείται από την ομάδα του από μια υπερυψωμένη θέση και παρουσιάζει στους διαιτητές το τηλεοπτικό υλικό για την προβολή του replay. Οι διαιτητές μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του βίντεο για να αποφασίσουν εάν το σούτ είναι εμπρόθεσμο.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 46-16)

79.    Ο Α1 πασάρει τη μπάλα από την περιοχή των 3 πόντων και η μπάλα αγγίζεται από οποιοδήποτε παίκτη ή αγγίζει το έδαφος στην περιοχή των τριών (3) πόντων της ομάδας Α, πριν μπει στο καλάθι.Οι διαιτητές καταλογίζουν καλάθι δύο (2) πόντων υπέρ της Α ομάδας.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 16 Παράδειγμα 16-6-β)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν η μπάλα μπει στο καλάθι, η αξία του καλαθιού καθορίζεται από το σημείο που η μπάλα έχει μπει στο καλάθι απευθείας ή στη διάρκεια της πάσας αγγίχθηκε από οποιοδήποτε παίκτη ή αγγίζει το έδαφος πριν μπει στο καλάθι. Στην ομάδα Α θα πιστωθούν 2 πόντοι καθώς η μπάλα δεν μπήκε στο καλάθι απευθείας.

80.      Ο αγώνας δεν μπορεί να συνεχιστεί αν μια ομάδα δεν έχει πέντε (5) παίκτες έτοιμους να αγωνιστούν κατά την έναρξη της παράτασης.

             ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ  2014-15, Άρθρο 9.3)

81.    Ο Α1 ντριμπλάρει τη μπάλα για τέσσερα (4)  δευτερόλεπτα στο δικό του πίσω γήπεδο όταν μια συμπλοκή ξεκινά. Οι αναπληρωματικοί Α7 και Β9 αποβάλλονται για την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο. Οι ισοδύναμες ποινές θα ακυρώνονται και το παιχνίδι θαξεκινά με επαναφορά από τον Α2 από την προέκταση της κεντρικής γραμμής του γηπέδου, απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας. Ο Α2 πασάρει την μπάλα στον Α3 στο δικό του πίσω γήπεδο. Η ομάδα Α έχει 4 δευτερόλεπτα να περάσει την μπάλα στο δικό της εμπρός γήπεδο.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-11)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο διαιτητής εγχειρίζοντας τη μπάλα στον παίκτη που θα την επαναφέρει, θα τον ενημερώνει για το χρόνο που απομένει για την ολοκλήρωση της περιόδου των οκτώ (8) δευτερολέπτων.

82.    Ο Α4 σουτάρει για καλάθι και η μπάλα αγγίζει τη στεφάνη. Ο Α2 κτυπά τη μπάλα και κατόπιν ο Α3 ανακτά τον έλεγχο της μπάλας. Η συσκευή των 24” θα ανανεωθεί στα δέκα τέσσερα (14) δευτερόλεπτα αμέσως μόλις ο Α3 ανακτήσει τον έλεγχο της μπάλας οπουδήποτε στον αγωνιστικό χώρο.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 50-38)

83.    Με δέκα επτά (17’’) sec να απομένουν για τη λήξη των 24άρων, ο Α1 σουτάρει για καλάθι. Ενώ η μπάλα είναι στον αέρα, ο Β2 διαπράττει σφάλμα κατά του Α2. Αυτό είναι το 2ο ομαδικό για την ομάδα Β. Η μπάλα μπαίνει στο καλάθι. Το καλάθι του Α1 μετράει και η μπάλα θα χορηγείται στην ομάδα Α για επαναφορά από το πλησιέστερο σημείο της καταστρατήγησης με 14 δευτερόλεπτα να απομένουν για τη συμπλήρωση στο ρολόι των 24άρων δευτερόλεπτων.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 29/50-29-α)

84.      Κατά την εκτέλεση της τελευταίας ή μοναδικής ελεύθερης βολής, η οποία ακολουθείται από κατοχή, η μπάλα σφηνώνει μεταξύ στεφάνης και ταμπλό. Οι διαιτητές αποφασίζουν την επανάληψη της ελεύθερης βολής.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Κατάσταση 12-9)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Και στις δύο περιπτώσεις, η διαδικασία της/ων ελεύθερης/ων βολής/ών έχει ολοκληρωθεί. Η μπάλα θα χορηγείται στην ομάδα που δικαιούται την κατοχή της μπάλας ως επακόλουθο του καταλογισμού του σφάλματος (αντιαθλητικό ή τεχνικό ή αποβολής).

85.    Ο Α4 χρεώνεται με δεύτερη (2η) τεχνική ποινή στο τρίτο (3ο) δεκάλεπτο του παιχνιδιού. Από παράβλεψη της γραμματείας, δεν ενημερώνεται ο διαιτητής και ο Α4 αντί να αποβληθεί, συνεχίζει να αγωνίζεται. Στη συνέχεια, καταλογίζεται σφάλμα υπέρ του Α4 που επισύρει την εκτέλεση δύο (2) ελεύθερων βολών από τον ίδιο. Πριν την εκτέλεση των ελευθέρων βολών, οι διαιτητές ενημερώνονται για την «παράνομη» συμμετοχή του Α4. Οι διαιτητές χορηγούν δύο (2) ελεύθερες βολές στον Α4 και κατόπιν διατάσσουν την υποχρεωτική αντικατάστασή του.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 36.23)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Ο Α4 απομακρύνεται από τον αγώνα άμεσα. Καμία επιπλέον ποινή δεν καταλογίζεται στην ομάδα Α, μιας και το λάθος ήταν της γραμματείας. Ο αγώνας θα συνεχιστεί με την εκτέλεση δύο (2) ελευθέρων βολών από τον αντικαταστάτη του Α4.

86.    Η ομάδα Α έχει τον έλεγχο της μπάλας στο δικό της πίσω γήπεδο. Με καταναλωμένα τα έξι (6) από τα οκτώ (8) δευτερόλεπτα όταν ένα διπλό σφάλμα συμβαίνει στο πίσω γήπεδο. Το παιχνίδι θα επαναρχίζει με επαναφορά για την ομάδα Α στο πίσω γήπεδο από το πλησιέστερο σημείο της καταστρατήγησης με δύο (2) δευτερόλεπτα να απομένουν για να περάσει η μπάλα στο εμπρός γήπεδο της Α ομάδας.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-12α)

87.    Ο Α3 πασάρει με alley hoop τη μπάλα στον Α2. Η μπάλα δεν ανακτάται από τον Α2 αλλάαγγίζει τη στεφάνη και κατόπιν ο Α4 ανακτά τον έλεγχο της μπάλας στο εμπρός του γήπεδο.  Η συσκευή των 24’’ δευτερολέπτων θα ανανεώνεται στα δέκα τέσσερα (14) δευτερόλεπτα αμέσως μόλις ο Α4 ανακτήσει τον έλεγχο της μπάλας.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 50-43)

88.    O προπονητής της Α΄ ομάδας ζητάει time-out και ταυτόχρονα ο Β8 ζητά αντικατάσταση του Β3, ευρισκόμενος στο τραπέζι της γραμματείας. Η ομάδα Β σκοράρει. Η γραμματεία υποδεικνύει το time-outτο οποίο ζητήθηκε πρώτα.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΟΙ  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ  2014-15, Άρθρο 18.2.3  3oBullet)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το time-out χορηγείται άμεσα. Η αλλαγή του παίκτη δεν είναι υποχρεωτική λόγω ότι το αίτημα της χορήγησης του time-out προηγείται.

89.    Στη διάρκεια της τελευταίας ή μοναδικής ελεύθερης βολής, πριν η μπάλα αγγίξει τη στεφάνη, ο Β1 τοποθετεί το χέρι του μέσα από το καλάθι και αγγίζει τη μπάλα, αποτρέποντας την είσοδό της. Οι διαιτητές καταλογίζουν τεχνική ποινή την ενέργεια του Β1 και παράλληλα προσμετρούν ένα -1- πόντο υπέρ της Α ομάδας.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Παράδειγμα 31-2 α)

90.    Οι Α1 και Β1 είναι στον αέρα έχοντας τα χέρια τους σταθερά στη μπάλα. Κατά την επιστροφή του στο έδαφος, ο Α1 προσγειώνεται με το ένα του πόδι εκτός ορίων. Οι διαιτητές σφυρίζουν παράβαση του Α1.

ΟΧΙ (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 12-7 και  12-8 Παραδείγματα)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προηγείται η εμπλοκή της μπάλας. Oι διαιτητές καταλογίζουν jump-ball λόγω μπάλας που κρατιέται ταυτόχρονα.

91.    Ο A1 ντριμπλάρει στο πίσω γήπεδό του όταν ο διαιτητής καταλογίζει μια παράβαση οκτώ (8) δευτερολέπτων. Η ένδειξη στη συσκευή των 24’’ δείχνει ότι έχουν περάσει μόνο 7 δευτερόλεπτα. Ο διαιτητής αλλάζει την απόφαση, εναρμονίζεται με τη συσκευή με των 24’’ και χορηγεί τη μπάλα εκ νέου στην ομάδα Α.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-2)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η αρχική απόφαση του διαιτητή είναι σωστή. Ο διαιτητής είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνος για να αποφασίσει πότε ολοκληρώνεται η περίοδος των οκτώ (8) δευτερολέπτων. Η παράβαση της ομάδας Β έχει σαν αποτέλεσμα τη χορήγηση της μπάλας στην ομάδα Β.

92.    Ο Α1 πασάρει τη μπάλα από την περιοχή των 3 πόντων και η μπάλα απευθείας μπαίνει στο καλάθι. Στην ομάδα Α θα πιστωθούν 3 πόντοι καθώς η πάσα του Α1 ελευθερώθηκε από την περιοχή των πόντων (3) πόντων.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 16 Παράδειγμα 16-5)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν η μπάλα μπει στο καλάθι, η αξία του καλαθιού καθορίζεται από το σημείο που η μπάλα έχει μπει στο καλάθι απευθείας ή στη διάρκεια της πάσας αγγίχθηκε από οποιοδήποτε παίκτη ή αγγίζει το έδαφος πριν μπει στο καλάθι.

93.    Ο Α1 βρίσκεται σε συνεχή προσπάθεια για καλάθι όταν οι διαιτητές καταλογίζουν σφάλμα του Β2 στον Α3. Ο Α1 ολοκληρώνει την προσπάθεια του και επιτυγχάνει καλάθι 2 ή 3 πόντων. Οι διαιτητές καταμετρούν το καλάθι υπέρ του Α1.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 10, 10-1)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το καλάθι θα μετρήσει για 2 ή 3 πόντους. Εάν η ομάδα Β έχει συμπληρώσει ομαδικά σφάλματα, ο Α3 θα εκτελέσει 2 ελεύθερες βολές, διαφορετικά ο αγώνας μετά την κατακύρωση του καλαθιού του Α1, θα συνεχιστεί με κατοχή για την ομάδα Α από το πλησιέστερο σημείο που καταλογίστηκε το σφάλμα του Β2.

94.    Ο Α1, ενώ είναι ξαπλωμένος στο έδαφος, αποκτά τον έλεγχο της  μπάλας και από τη θέση αυτή, πασάρει τη μπάλα στον Α2. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση και χορηγούν τη μπάλα στην ομάδα Β, για επαναφορά.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15,Άρθρο 25 – Παράδειγμα 25-3α

95.    Ο Α1 σουτάρει και ευστοχεί ενώ υπολείπονται πέντε (5) δευτερόλεπτα για τη λήξη της 1ης περιόδου. Ο Α2 κατόπιν κτυπά την μπάλα επιδεικτικά και την απομακρύνει από την τελική γραμμή, στερώντας από την ομάδα Β μια γρήγορη επαναφορά. Ο διαιτητής καταλογίζει άμεσα τεχνική ποινή κατά του Α2, για σκόπιμη καθυστέρηση της επαναφοράς.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014-15, Άρθρο36.3.1)

96.    Στην αρχή της 2ης περιόδου η ομάδα Β έχει δικαίωμα επαναφοράς από εκτός ορίων, σύμφωνα με τον κανόνα εναλλασσόμενης κατοχής. Από λάθος η μπάλα χορηγείται στην ομάδα Α για επαναφορά εκτός ορίων.  Πριν η μπάλα ζωντανέψει για δεύτερη φορά μέσα στο παιχνίδι, οι διαιτητές αντιλαμβάνονται το λάθος τους και το διορθώνουν, χορηγώντας τη μπάλα στην ομάδα Β που την δικαιούταν αρχικά.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 12-4 Παράδειγμα)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν πρόκειται για περίπτωση διορθώσιμου λάθους. Ο αγώνας συνεχίζεται κανονικά. Ωστόσο, η ομάδα Β δεν χάνει το δικαίωμα της εναλλασσόμενης κατοχής ως αποτέλεσμα του «λάθους» και έχει δικαίωμα επαναφοράς εκτός ορίων όταν συμβεί η επόμενη κατάσταση εναλλασσόμενης κατοχής.

97.    Απομένουν 1’.50’’ για τη λήξη της 4ης περιόδου όταν στον Β1  καταλογίζεται σφάλμα στο πίσω γήπεδο της Α ομάδας με το χρονόμετρο των 24άρων να δείχνει 19’’. Στη συνέχεια η ομάδα Α ζητά και παίρνει time-out. Ο αγώνας συνεχίζεται με επαναφορά από την γραμμή επαναφοράς, από το εμπρός γήπεδο της Α ομάδας. Η ομάδα Α έχει στη διάθεσή της 14 δευτερόλεπτα για την εκδήλωση επίθεσης.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29/50-50)

98.    Ο Α1 ντριμπλάρει τη μπάλα και σταματά. Στη συνέχεια, πετά τη μπάλα από το ένα χέρι στο άλλο χωρίς να μετακινεί το πόδι του πίβοτ. Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση και χορηγούν τη μπάλα στην ομάδα Β, για επαναφορά.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 24 Παράδειγμα 24-4β)

99.    Ο Α1 προωθεί τη μπάλα από το δικό του πίσω γήπεδο και  σταματά την προς τα εμπρός κίνησή του αλλά συνεχίζει να ντριμπλάρει ενώ και τα δύο πόδια είναι στο εμπρός γήπεδο αλλά η μπάλα ντριμπλάρεται στο πίσω, μετά που οΑ1 επιστρέφει και με τα δύο  πόδια στο δικό του πίσω γήπεδο Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση μπρός πίσω κατά της ομάδας Α.

ΟΧΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 28 Παράδειγμα 28-9δ)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ενέργεια της Α ομάδας είναι νόμιμη. Ο Α1 συνεχίζει να είναι στο πίσω γήπεδο μέχρι ότου η μπάλα και τα δύο πόδια να είναι σε πλήρη επαφή με το εμπρός γήπεδο. Η μέτρηση των 8 δευτερολέπτων θα συνεχιστεί.

100.Ο Α1 πασάρει με alley hoop τη μπάλα στον Α2. Η μπάλα δεν ανακτάται από τον Α2 αλλάαγγίζει τη στεφάνη και κατόπιν ο Α3 ανακτά τον έλεγχο της μπάλας στο δικό του πίσω γήπεδο.  Οι διαιτητές καταλογίζουν παράβαση μπρός πίσω.

ΝΑΙ  (ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  2014-15, Άρθρο 29 Παράδειγμα 50-43)
Θέλετε πολλές διαιτητικές απαντήσεις για δεκάδες διαιτητικά ζητήματα; (είμαστε οι άνθρωποί σας...) Reviewed by THE REFEREES on 5:58 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Γκρίζοι Λύκοι © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.