Μιχέλης tour: Το οδοιπορικό των διαιτητών που δεν θα έπρεπε να χάσετε

Το "Μιχέλης tour" είναι ένας περίπατος γεμάτος χρώματα, γεύσεις, μυρωδιές γύρω από τα στενά δρομάκια της...
Πάνορμο, κοινώς Bandırma. Μια εμπειρία ανακάλυψης των καλύτερων τοπικών κρυφών σημείων. Αγορές ψαριών, κρεάτων και λαχανικών. Φωνές και γέλιο που γεμίζουν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια γύρω τους. Ο Δημήτρης Μιχέλης σχεδίασε το πρόγραμμα στην εντέλεια και φρόντισε να το εμπλουτίσει με πολλές δράσεις.

Το ταξίδι στα χωριά της Προύσας  

Κατά τη διάρκεια παραμονής στην Πάνορμο οι διαιτητές ταξίδεψαν τα νότια παράλια της Προποντίδας, συναντήθηκαν με την αποστολή της ΑΕΚ στο ξενοδοχείο διαμονής της, φωτογραφήθηκαν, πρόσφεραν στα μέλη λιχουδιές και ξεναγήθηκαν στην πόλη. Η 2η ημέρα επισκέφθηκαν την αρχαία Κύζικο, τη Λάμψακο (Lapseki), και την Καλλίπολη (Gelibolu).

Πρώτος προορισμός στην αρχαία Κύζικος

Αρχικά η αρχαία Κύζικος υπήρξε κατά το Στράβωνα «εφάμιλλος ταις πρώταις των κατά την Ασίαν μεγέθει τε και κάλλει και ευνομία προς τε ειρήνην και προς πόλεμον». Κτίσθηκε το 756 π.Χ. από Μιλησίους και τη Ρωμαϊκή περίοδο, επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού, υπήρξε πρωτεύουσα της επαρχίας Ελλησπόντου. Το 1063 καταστράφηκε ολοσχερώς από σεισμό.

Η σπουδαιότητα της Καλλίπολης

Μετά κατευθύνθηκαν στην Καλλίπολη, που πήρε το όνομά της από τον Αθηναίο στρατηγό Καλλία, «Καλλίου πόλις» και την κατέλαβαν οι Οθωμανοί το 1357. Ήταν η πρώτη Ευρωπαϊκή πόλη, που έπεφτε στα χέρια τους και την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, λόγω της σπουδαιότητας της θέσης της, υπήρξε το επίνειο ολόκληρης της Θρακικής χερσονήσου και έδρα του τουρκικού στόλου.

Λαμψάκο: Η Πλούσια πρώην ελληνική αποικία 

Από την Καλλίπολη ξεκινά κάθε μισή ώρα το φέρυ –μπότ, που περνά τα στενά των Δαρδανελίων και σε οδηγεί στην Ασιατική Τουρκία, με πρώτο σταθμό μία άλλη πρώην Ελληνική αποικία, τη Λάμψακο ή Lapseki, που πριν την καταστροφή, ζούσαν πέντε χιλιάδες κάτοικοι, εκ των οποίων οι χίλιοι ήταν Έλληνες. Ήταν πολύ σπουδαία και πλούσια πόλη. Το 405 π.Χ. την κατέλαβε ο Σπαρτιάτης Λύσανδρος και ξεκινώντας από εκεί, νίκησε τους Αθηναίους στους Αιγός Ποταμούς. Λένε μάλιστα, ότι ο Αρταξέρξης τη χάρισε στο Θεμιστοκλή, το 460 π. Χ, για να προμηθεύεται τα σπουδαία κρασιά της προς ..ιδίαν χρήσιν.