Η ελληνική διαιτησία θρηνεί... (ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει...)
Η Ελληνικη Διαιτησία Καλαθοσφαίρισης θρηνεί την απώλεια ενός ακόμη επίλεκτου Μέλους της... του Γιώργου Μπασά.
Ο Γιώργος Μπασάς, με καταγωγή από τη Μάνη, γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1942. Τελείωσε το γυμνάσιο της γνωστής Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων και στη συνέχεια ξεκίνησε σπουδές Τοπογράφου Μηχανικού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Μετά την αποφοίτησή του ενεγράφη στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ιδιου Πολυτεχνείου, από όπου πήρε το δεύτερο πτυχίο μηχανικού το 1968. Στη συνέχεια δίδαξε σε επαγγελματικές σχολές μηχανικών με αντικείμενο το αρχιτεκτονικό σχέδιο, πριν διοριστεί στην υπηρεσία δημοσίων έργων, όπου έφτασε στην ανώτατη βαθμίδα του γενικού επιθεωρητή δημοσίων έργων.
Παράλληλα ενεγράφη στο μαθηματικό τμήμα της νεοσύστατης Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από όπου αποφοίτησε το 1974 γινόμενος κάτοχος ενός τρίτου πανεπιστημιακού πτυχίου.
Ο Γιώργος Μπασάς ήταν τεχνικός σύμβουλος του αείμνηστου Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ένας από τους ανθρώπους που οραματίστηκε τη χάραξη της Εγνατίας οδού μέσα από καθαρά Ελληνικό έδαφος, Μετά τη συνταξιοδότησή ανέλαβε το 2004 ως μέλος του ΔΣ της Τεχνικής Ολυμπιακής καθήκοντα εργοταξιάρχη, παραδίδοντας σε συντομότατο χρονικό διάστημα το δυσκολότερο τμήμα της Εγνατίας οδού από τον κόμβο του Μετσόβου μέχρι τη γέφυρα του ποταμού Αράχθου.
Στη συνέχεια διετέλεσε για μια δωδεκαετία τεχνικός σύμβουλος στο Δήμο Ιωαννιτών από τις θέσεις του αντιπροέδρου του ΔΣ της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων και του μελετητή δημοτικών έργων. Υπήρξε για μια δεκαετία μέλος του Τεχνικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το μεγάλο του χομπι όμως υπήρξε το άθλημα της καλαθοσφαίρισης. Αρχικά ως παίκτης και στη συνέχεια ως ενεργός Διαιτητής. Βοήθησε όμως από τη θέση του Αντιπροέδρου σημαντικά με τις θεωρητικές του γνώσεις τον Σύνδεσμο Ηπείρου να φτάσει να έχει πάνω από 130 μέλη με 23 ενεργούς διαιτητές σε εθνικές κατηγορίες.
Το 1996 έλαβε τον τίτλο του Καθηγητή Διαιτησίας και εξελέγη τακτικό μέλος της ΟΔΚΕ αναλαμβάνοντας μαζί με τον αείμνηστο Τάσο Μούστο το τμήμα της εκπαίδευσης των Διαιτητών σε πανελλαδική εμβέλεια. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που οργάνωσε ως μέλος της ΟΔΚΕ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με νέες εκπαιδευτικές ενότητες και καινοτομίες, καθώς και τα σεμινάρια για νέους Διαιτητές. Κύρια επιτυχία του η ενσωμάτωση περισσοτέρων Καθηγητών Διαιτησίας στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ο κ. Μπασάς ήταν παντρεμένος με την κυρία Καίτη Παιταρίδου και είχε τρία παιδιά, άπαντα πολιτικοί μηχανικοί. Τη Ματώ, την Όλγα και το Βασίλη. Άνθρωπός αυστηρός, αλλά και υπερβολικά δίκαιος, διακριτικός, εργασιομανής και τελειομανής σε ότι ανελάμβανε να κάνει, προσιτός, έχοντας όμως λεπτή αίσθηση του χιούμορ, άφησε το δικό του στίγμα στο χώρο της Ελληνικής διαιτησίας.
Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας επιθυμεί να εκφράσει τα θερμά της συλλυπητήρια στην Οικογένεια του εκλιπόντος.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει…
Πηγή: ΟΔΚΕ