Οι 3 προτεραιότητες Φασούλα - Μπουρούση για τη διαιτησία: Διαφάνεια, όραμα και κατάργηση επετηρίδας!!!
Ο Παναγιώτης Φασούλας αναφέρθηκε στη διαιτησία... λέγοντας ότι στόχος είναι η διαφάνεια, το όραμα και η κατάργηση της επετηρίδας!!!
«Δεν είναι λύση οι ελληνοποιήσεις»
Πώς είδατε την επιστροφή της Εθνικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
«Δεν πρόκειται να μηδενίσω καμία επιτυχία και, ναι, είναι σημαντικό να επιστρέφει η Εθνική στο ολυμπιακό τουρνουά. Επιτυχία δεν είναι, καθώς η ‘επίσημη αγαπημένη’ έχει προσφέρει μεγάλες στιγμές στους φιλάθλους, έχει τεράστια προσφορά στον ελληνικό αθλητισμό, οπότε να έχουμε μέτρο, όσον αφορά στο τι θεωρούμε επιτυχία.
Σχετικά με τις ελληνοποιήσεις, θα με βρείτε κάθετα αντίθετο. Δεν είναι αυτή η λύση. Παρότι λατρεύω τον τρόπο που παίζει ο Γουόκαπ, παρότι θεωρώ ότι είναι κόσμημα για το ελληνικό μπάσκετ, το είπα και παρεξηγήθηκα. Δεν λύνεται το πρόβλημα με ενέσεις. Το ίδιο θα έλεγα, όποιος κι αν ήταν στη θέση του. Η λύση είναι να αρχίσει πάλι η μηχανή παραγωγής παικτών να δουλεύει.
Είναι ωραίες οι ετικέτες, τύπου ‘Rising Star’, αλλά στην ουσία η παρούσα διοίκηση δεν έχει πρόταση για την ανάπτυξη του αθλήματος. Όταν έχει πρωτάθλημα U23 δεν έχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία. Αλήθεια τώρα, θέλει ο 23χρονος προστασία για να παίξει; Αν δεν μπορεί στα 23 να ανταγωνιστεί μεγαλύτερους αθλητές, καλύτερα να μην συνεχίσει το μπάσκετ. Να μην τον κοροϊδεύουμε».
Πώς βλέπετε ο ίδιος την ανάπτυξη;
«Η ανάπτυξη απαιτεί προϋποθέσεις, απαιτεί ανθρώπους που γνωρίζουν το άθλημα, όπως για παράδειγμα ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ή ο Βαγγέλης Αλεξανδρής. Ο Γιαννάκης θα καθοδηγήσει τους Έλληνες προπονητές για να γίνει πράξη η διάθεση όλων μας για ανάπτυξη. Αν δεν μπορεί ο Παναγιώτης ποιος μπορεί;
Αλήθεια, γιατί δεν τον κάλεσαν οι νυν διοικούντες να προσφέρει την τεράστια εμπειρία του; Μήπως ένιωσαν ότι θα τους επισκιάσει με την προσωπικότητά του; Ε, λοιπόν, η προσωπικότητα είναι που θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη».
«Επίτιμος πρόεδρος ο Γκάλης»
Υπάρχει λύση για να μη μένει… κολοβή κάθε χρόνο η Α1;
«Σίγουρα αυτή δεν είναι η μετονομασία της Α2 σε… Elite League. Η διοίκηση της ΕΟΚ έχει πετύχει δύο πράγματα: Να δώσει εντυπωσιακά ονόματα, δημιουργώντας μια εξαιρετική -ομολογώ- βιτρίνα, τη στιγμή που οι αποθήκες είναι άδειες. Το δεύτερο είναι ότι ένωσε ξανά τη γενιά του ’87 και την ενεργοποίησε.
Όσο για το χάσμα ανάμεσα στην Basket League και την… Α2, πρέπει να κατέβουμε στις πιο χαμηλές κατηγορίες, να δούμε γιατί δεν αναδεικνύονται ταλέντα, γιατί παίκτες μεγάλης ηλικίας όχι μόνο παίζουν, αλλά είναι και πρωταγωνιστές. Σέβομαι την προσπάθεια των αθλητών που είναι σε μεγάλη ηλικία και μπράβο τους που συνεχίζουν. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν νέοι αθλητές, ικανοί να τους βγάλουν από το κάδρο».
Με τη διαιτησία μπορεί να υπάρξει λύση;
«Φυσικά και μπορεί, αν έχεις σχέδιο. Ακούσαμε ότι «δεν θα κλάψει κανένα παιδί», αλλά δεν έμεινε παιδί που δεν έκλαψε. Πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της ΕΟΚ είπε ότι την πρώτη τριετία ήταν… παρατηρητής! Αλήθεια τώρα;
Εμείς μπορούμε να φτιάξουμε τη διαιτησία. Θα υπάρχει ranking, άνοδος και υποβιβασμός των διαιτητών, όπως συμβαίνει με τις ομάδες. Θα βγαίνουν όλα σε δημόσια θέα, και οι τιμωρίες. Θα δώσουμε όραμα στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη διαιτησία και θα καταργήσουμε την… άτυπη επετηρίδα.
Σύντομα οι ελληνικές σφυρίχτρες θα ακουστούν ξανά στις μεγάλες διοργανώσεις. Κάτι ακόμα. Δεν είναι μόνο να έχεις καλούς διαιτητές, είναι να μπορείς να απευθυνθείς στα υψηλά κλιμάκια.
Αν δεν μπορούμε εγώ, με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, τον Νίκο Γκάλη, στον οποίο -επιμένω- θα προτείνω να είναι επίτιμος πρόεδρος με αρμοδιότητες και λόγο, αν δεν μπορούμε παρέα με τον Μπουρούση και τους άλλους πρώην αθλητές με παγκόσμια εμβέλεια που μας πλαισιώνουν να μιλήσουμε με αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, δεν μπορεί κανείς».
«Θα τους κρεμάσουμε στα μανταλάκια»
Την ίδια ώρα τα ερασιτεχνικά σωματεία ασφυκτιούν οικονομικά…
«Είναι βασική δέσμευση στο πρόγραμμά μας, όχι μόνο η απαλλαγή από τα έξοδα διαιτητών και κριτών, όχι μόνο η παρουσία γιατρού σε ΟΛΟΥΣ τους αγώνες, δίχως το παραμικρό κόστος για τα σωματεία, αλλά και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να καλυφθούν οι μετακινήσεις. Έτσι θα βοηθήσουμε τα σωματεία.
Ρωτάνε πού θα βρούμε τα χρήματα. Κατ’ αρχάς, άνθρωποι όπως εγώ, ο Μπουρούσης, ο Δορκοφίκης, ο Τζαλαλής, δεν μπορούμε να κρυφτούμε αν πούμε κάτι και δεν γίνει. Έχουμε κοστολογήσει τα πάντα. Πρώτα απ’ όλα θα μειώσουμε περιττά έξοδα. Δεν θα στείλουμε διαιτητή από τη Θεσσαλονίκη στη Νάξο, για να κοστίζει ένα σκασμό λεφτά, επειδή θέλουμε να του προσφέρουμε ένα… ταξιδάκι. Θα μοιράσουμε τα χρήματα για να ενισχύσουμε το κύτταρο του μπάσκετ, που είναι τα σωματεία.
Δουλειά μας την επόμενη μέρα είναι πρώτον να γεμίσουμε τα ταμεία και δεύτερον με διαφάνεια να μοιράσουμε αυτά τα χρήματα στο μπάσκετ».
Για το θέμα της χειραγώγησης αγώνων ή έστω της υπόνοιάς της;
«Υπάρχει μια έκφραση που δεν μου αρέσει, αλλά θα έχουμε… μηδενική ανοχή. Για να υπάρξει χειραγώγηση πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις πλευρές πρόθυμοι. Οι διαιτητές, για παράδειγμα, αν προθυμοποιηθούν, θα διακινδυνεύσουν να πέσουν κατηγορία. Ας το τολμήσουν.
Το λέω και το ξεκαθαρίζω. Για εκείνους που έχουν τέτοιου είδους σκέψεις το ελληνικό μπάσκετ θα είναι αφιλόξενο. Θα τους κρεμάσουμε στα μανταλάκια, θα τους στείλουμε στον εισαγγελέα. Θα τους εξαφανίσουμε και αυτό δεν είναι δέσμευση, είναι στάση ζωής.
Έχουμε αγαστή σχέση με τα κεντρικά της FIBA, θα πάρουμε τα εργαλεία και θα τα αξιοποιήσουμε. Ξέρετε, δεν είναι κυρίως θέμα πλάνου, αλλά απόφασης. Εμείς θα κόψουμε το κεφάλι του φιδιού».
«Το εμείς πάνω από το εγώ»
Και γιατί να ψηφίσει κάποιος τον συνδυασμό σας;
«Γιατί αγαπά το μπάσκετ και θέλει να το δει ψηλά. Είδε τη διοίκηση που άσκησαν τρία χρόνια, γνωρίζει τα πάντα, έχει ζήσει στο πετσί του τις μεγάλες υποσχέσεις, οπότε ξέρει τι πρέπει να κάνει. Όχι για μας, αλλά για το σωματείο του».
Τελικά το μπάσκετ είναι πάνω από πρόσωπα;
«Το μπάσκετ ξεπερνά τα πρόσωπα, αλλά είναι θέμα προσώπων και προσωπικοτήτων. Δεν αρκεί ένα γνωστό όνομα για να αλλάξουν τα πράγματα. Ο συνδυασμός μας αποτελείται από πρόσωπα, γνωστά, αλλά κυρίως αποφασισμένα να επιστρέψουν στο μπάσκετ αυτά που τους έδωσε. Αυτά τα πρόσωπα έχουν μάθει να είναι το «εμείς» πάνω από το «εγώ»».