Δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεώρησαν ότι... το πρωταπριλιάτικο αστείο ήταν αυτό υπό τον τίτλο Εξώδικη διαμαρτυρία στην ΟΔΚΕ: Η Α1 απαιτεί απαντήσεις για την ΚΕΔ... Κι όμως, δεν ήταν αυτό αλλά ότι τα βρήκαν οι Βαγγέλης Λιόλιος και Παντελής Ελευθεριάδης, στο οποίο όμως συμπεριλαμβανονται πολλά αληθή στοιχεία.
Σήμερα εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η ΚΑΕ Παναθηναϊκός κατά της διοίκησης της ΟΔΚΕ, σε μια υπόθεση που έχει προκαλεί έντονη αντιπαράθεση στον χώρο της ελληνικής διαιτησίας. Η ΟΔΚΕ ζήτησε αναβολή, επικαλούμενη την ανάγκη για περισσότερο χρόνο ώστε να χειριστεί καλύτερα την υπόθεση, αλλά και λόγω των επικείμενων εκλογών της στις 13 Απριλίου 2025. Ωστόσο, το αίτημά της δεν έγινε δεκτό από τον Πρόεδρο και έτσι η διαδικασία προχώρησε κανονικά.
Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης, το νομικό επιτελείο της ΚΑΕ Παναθηναϊκός προέβαλε ισχυρά επιχειρήματα, επισημαίνοντας ότι είχε ήδη αποστείλει τρεις φορές εξώδικη διαμαρτυρία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΔΚΕ. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις, η ομοσπονδία ουδέποτε απάντησε, γεγονός που οδήγησε την ΚΑΕ να προσφύγει δικαστικά. Το βασικό αίτημα της ΚΑΕ ήταν να διευκρινιστεί αν οι Στέλιος Κουκουλεκίδης και Δημήτρης Μπήτης είναι επίσημα καθηγητές διαιτησίας κι αν είναι νόμιμα διορισμένοι.
Η στάση της ΟΔΚΕ, που απέφυγε να απαντήσει στις εξώδικες διαμαρτυρίες, δημιούργησε εύλογες απορίες. Το γεγονός ότι η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια καταδεικνύει την κρισιμότητα του ζητήματος.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ενδεχόμενο να αποδειχθεί ότι ο πρώην μη διεθνής διαιτητής Δημήτρης Μπήτης δεν είναι, τελικά, καθηγητής διαιτησίας. Αν συμβεί αυτό, οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές και η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης θα βρεθεί για ακόμη μια φορά σε δύσκολη θέση. Πρόκειται για μια υπόθεση που, αν επαληθευτεί η παρανομία, θα είναι η τρίτη κατά σειρά φορά που η ΕΟΚ εμπλέκεται σε σοβαρή παράβαση των κανονισμών.
Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός φαίνεται αποφασισμένη να φτάσει την υπόθεση μέχρι τέλους, διεκδικώντας πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία από τα αρμόδια όργανα της διαιτησίας. Η στάση της ΟΔΚΕ να αποφύγει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις δημιουργεί νέα δεδομένα και ενδεχομένως θα αναγκάσει και την ΕΟΚ να τοποθετηθεί επίσημα. Το ζήτημα πλέον δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά αγγίζει τον πυρήνα της λειτουργίας της ελληνικής διαιτησίας και των διαδικασιών που ακολουθούνται για τον ορισμό και την αξιολόγηση των καθηγητών διαιτησίας.
Οι εξελίξεις της υπόθεσης αυτής αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές στον χώρο της διαιτησίας και να δημιουργήσουν νέα δεδομένα για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει και η συνέχεια αναμένεται συναρπαστική.