Στα «κόκκινα» η ΕΟΚ για το Ελλάδα–Ισραήλ: Αγώνας με αγωνιστικές και εξωαγωνιστικές προεκτάσεις...

 

Γίνεται έντονη προσπάθεια από πλευράς ΕΟΚ να κατευναστούν τυχόν αντιδράσεις ενόψει του αγώνα της Εθνικής Ελλάδας με το Ισραήλ στη Ρίγα. Η ομοσπονδία γνωρίζει καλά ότι η αναμέτρηση δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο παρκέ, αλλά έχει και άλλες διαστάσεις, γι’ αυτό και έχει δώσει σαφείς οδηγίες για ψυχραιμία και σεβασμό.


Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του πρώην αρχηγού της «γαλανόλευκης» Μιχάλη Κακιούζη, ο οποίος, μιλώντας στη Nova αμέσως μετά τη μεγάλη νίκη επί της Ισπανίας με 90-86, τόνισε: «Πάμε στο επόμενο παιχνίδι με το Ισραήλ, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και δεν είναι μόνο αθλητικό. Μας δίνει μια ευκαιρία να απαντήσουμε σε πάρα πολλά πράγματα». Η δήλωσή του φώτισε την ευρύτερη σημασία του ματς, δίνοντας μια ακόμα διάσταση στη συζήτηση.


Αγωνιστικά, η Ελλάδα προέρχεται από εξαιρετική εμφάνιση, τερμάτισε πρώτη στον Γ’ Όμιλο της Λεμεσού και ταξιδεύει με υψηλή ψυχολογία στη Ρίγα για τους «16». Εκεί θα αντιμετωπίσει το Ισραήλ, την Κυριακή (7/9, 21:45), με την αποστολή να μετέβη στη Λετονία το μεσημέρι της Παρασκευής.


Το μονοπάτι της διοργάνωσης είναι απαιτητικό: στα προημιτελικά περιμένει ο νικητής του ζευγαριού Λιθουανία – Λετονία, ενώ σε ενδεχόμενα ημιτελικά ο πιο δύσκολος αντίπαλος για την Ελλάδα θα είναι η Τουρκία. Η Γερμανία και η Σερβία μπορούν να συναντηθούν μόνο σε τελικό.


Η πρόκληση λοιπόν είναι διπλή: η Εθνική καλείται να κρατήσει ψηλά τη σημαία στο παρκέ, συνεχίζοντας την πορεία που άρχισε με την επιβλητική νίκη επί της «Ρόχα», αλλά και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων εκτός γηπέδου, αποφεύγοντας σκηνές που θα έβλαπταν την εικόνα της χώρας. Γιατί, σε τελική ανάλυση, η «γαλανόλευκη» δεν εκπροσωπεί μόνο το μπάσκετ, αλλά και την ίδια την Ελλάδα.