Οι σιωπηλές αλλαγές στους ορισμούς: Τι αποκαλύπτει η σύγκριση 12ης και 13ης αγωνιστικής...



Takeaways by Referees
🔔 Επτά διαιτητές που σφύριξαν στη 12η αγωνιστική έμειναν εκτός ορισμών στη 13η, δημιουργώντας σαφές «μήνυμα» αλλαγών.
🔔 Η ανανέωση στους ορισμούς αγγίζει το 39%, με νέες είσοδοι να παίρνουν ρόλο σε κρίσιμα παιχνίδια.
🔔 Οι συνεχείς μεταβολές τονίζουν την ανάγκη για σταθερά κριτήρια και μεγαλύτερη διαφάνεια στην αξιολόγηση.

 


Οι αλλαγές στους ορισμούς διαιτητών ανάμεσα στη 12η και τη 13η αγωνιστική δεν περνούν απαρατήρητες και σίγουρα δεν μπορούν να θεωρηθούν τυχαίες. Στη 12η αγωνιστική χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 18 διαιτητές σε 6 αγώνες. Στη 13η, ένα σημαντικό μέρος αυτού του «σώματος» έμεινε εκτός, ενώ εμφανίστηκαν επτά νέα ονόματα, διαμορφώνοντας μια εικόνα με σαφή στοιχεία ανανέωσης, αλλά και ερωτηματικά.


Ειδικότερα, επτά διαιτητές που σφύριξαν στη 12η αγωνιστική δεν ορίστηκαν καθόλου στη 13η. Πρόκειται για τους Πιτσίλκα και Αναστασιάδη Β., οι οποίοι είχαν διευθύνει το ΑΕΚ–Άρης, τους Καρπάνο, Λόρτο και Μαρτινάκο από το Καρδίτσα–ΠΑΟΚ, τον Μηλαπίδη από το Ηρακλής–Πανιώνιος και τον Καραπαπά από το Μαρούσι–Παναθηναϊκός. 


Συνολικά, από τους 18 διαιτητές της 12ης αγωνιστικής, οι 11 συνέχισαν να εμφανίζονται και στους ορισμούς της 13ης, ενώ οι 7 βρέθηκαν εκτός. Παράλληλα, μπήκαν στη «μάχη» άλλοι 7 που δεν είχαν σφυρίξει καθόλου στη 12η: Παπαπέτρου, Ζακεστίδης, Ζιώγας, Κατραχούρας, Κωνσταντινίδου, Σπυρόπουλος και Καλογριάς. Στην πράξη, αυτό μεταφράζεται σε μια ανανέωση σχεδόν 39% στο «ρόστερ» των διαιτητών από τη μία αγωνιστική στην άλλη.


Σε ένα σύγχρονο μοντέλο διαιτησίας, τέτοιες αλλαγές θα έπρεπε να συνοδεύονται από διαφάνεια, σταθερά κριτήρια και καθαρά μηνύματα προς τους ίδιους τους διαιτητές. Η καταγραφή των αριθμών δείχνει ότι κάτι αλλάζει. Το ζητούμενο είναι αν οι άνθρωποι που καλούνται να σφυρίζουν τα σημαντικότερα παιχνίδια νιώθουν ότι κρίνονται με σαφή, προβλέψιμο και δίκαιο τρόπο ή αν η θέση τους εξαρτάται από αγωνιστική σε αγωνιστική από αόρατες ισορροπίες και άτυπες «γραμμές».


Οι διαιτητές και οι κομισάριοι της 13ης αγωνιστικής της Stoiximan GBL είναι οι εξής:


Σάββατο 3/1


Άνω Μεράς 15.45 Μύκονος Betsson-ΠΑΟΚ Τσαρούχα-Μαγκλογιάννης-Λεβεντάκος (Παλάτος)


Δ. Τόφαλος 18.15 Προμηθέας Π Βίκος Cola.-ΑΕΚ Πουρσανίδης-Κατραχούρας-Ζιώγας (Πίγκας)


Ιβανώφειο 18.15 Ηρακλής-Περιστέρι Betsson Τσολάκος-Μαρινάκης-Καλογριάς (Παραλυκίδης)


Κυριακή 4/1


Καλλιθέας 13.00 Κολοσσός Ρ. H Hotels Collection-Μαρούσι Chery Τσιμπούρης-Χριστινάκης-Σπυρόπουλος (Βιτζηλαίος)


Αλεξάνδρειο 13.00 Άρης Betsson-Ολυμπιακός Τηγάνης-Χατζημπαλίδης-Τεφτίκης (Λαζαρίδης-Παπαπέτρου)


Telekom Center 16.00 Παναθηναϊκός AKTOR-Καρδίτσα Ιαπωνική Σκανδαλάκης-Μαλαμάς-Κωνσταντινίδου (Διμπινούδης)