Οι αλλαγές που προτείνονται στο ελληνικό πρωτάθλημα και η απραξία της διοίκησης του ΕΣΑΚΕ

Salary Cap | Ελληνικό Μπάσκετ
Ανάλυση · Φεβρουάριος 2026

SALARY CAP
ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
ΜΠΑΣΚΕΤ

Τρεις οπτικές γωνίες για μια πρόταση που διχάζει

📣 Δηλώσεις Θ. Μικρόπουλου, ΚΑΕ Πανιώνιος 📅 ΓΣ ΕΣΑΚΕ: 10 Μαρτίου 2026
«Στις 10 Απριλίου του 2019 είναι η τελευταία φορά που έχασε ο Ολυμπιακός από ομάδα εκτός Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα. Αυτό δεν είναι λίγο παράξενο…»
— Θεόδωρος Μικρόπουλος, Πρόεδρος ΚΑΕ Πανιώνιος
165K
Τηλεοπτικά έσοδα Πανιωνίου πέρυσι (€)
1.8M
Αγωνιστικό μπάτζετ Πανιωνίου (€)
25-30M
Εκτιμώμενο μπάτζετ ΠΑΟ / ΟΛΥ (€)
10M
Προτεινόμενο salary cap (€)
7+
Χρόνια χωρίς νίκη τρίτης ομάδας επί Ολυμπιακού

// Τρεις Οπτικές Γωνίες

🏆
Ολυμπιακός & Παναθηναϊκός
Οι δύο «μεγάλοι» — εναντίον της πρότασης
  • Θέση Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα δεν είναι αδικία αλλά αποτέλεσμα επένδυσης δεκαετιών στη Euroleague. Η «ανισότητα» οφείλεται σε μετοχικά δικαιώματα και εμπορική ανάπτυξη.
  • Λειτουργία Ένα salary cap στο εγχώριο πρωτάθλημα δημιουργεί ανισότητα: άλλοι παίκτες για Euroleague, άλλοι για Α1. Πολυπλοκότητα, έξοδα (π.χ. μετακινήσεις διαιτητές).
  • Brand Η παρουσία ελληνικών ομάδων στην κορυφαία ευρωπαϊκή λίγκα ανεβάζει το brand του ελληνικού μπάσκετ συνολικά. Η αποδυνάμωσή τους βλάπτει όλους.
  • Παρατήρηση Η «επιθετική» αντίδρασή τους στο υπόμνημα Μικρόπουλου — ενώ κανείς άλλος δεν απάντησε αποκαλύπτει ότι γνωρίζουν πόσο ευάλωτη είναι η θέση τους σε μια δημόσια συζήτηση.
🏀
Υπόλοιπες Ομάδες Α1
Άρης, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Μαρούσι, Περιστέρι κ.ά. σιωπηλοί, αλλά ωφελούμενοι
  • Θεωρία Ένα σκληρό salary cap θα τους έδινε πραγματική ελπίδα για τίτλο ή για τελικό. Ο ανταγωνισμός θα γινόταν πιο ουσιαστικός, τα εισιτήρια πιο ελκυστικά.
  • Πράξη Η σιωπή τους αποκαλύπτει ότι: έχουν συνηθίσει στο ρόλο του «επιβιώντα» και αποφεύγουν τη σύγκρουση με τους μεγάλους χορηγούς και τα κανάλια που τους στηρίζουν.
  • Ρίσκο Ένας χαμηλός προϋπολογισμός μπορεί να περιορίσει και τη δική τους ποιότητα αν το τρέχον budget τους ήδη πλησιάζει το όριο, κάτι που δεν ισχύει για όλες.
  • Κρίσιμο Ιστορικές ομάδες με μεγάλο κοινό (Άρης, ΠΑΟΚ) χάνουν κόσμο όταν γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν μπορούν να παλέψουν για τα πρωτεία.
⚖️
ΕΟΚ, ΕΣΑΚΕ & Εθνική Ομάδα
Σύνθετη σχέση με συγκρουόμενα συμφέροντα
  • ΕΣΑΚΕ + Αυξημένος ανταγωνισμός → μεγαλύτερη τηλεθέαση → καλύτερα τηλεοπτικά συμβόλαια για όλες τις ομάδες. Ο ΕΣΑΚΕ έχει άμεσο οικονομικό κίνητρο να υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση.
  • ΕΣΑΚΕ − Στην πράξη, ο ΕΣΑΚΕ λειτουργεί σε σφαίρα επιρροής των δύο μεγάλων, που είναι και οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες του συστήματος. Η αντίσταση αναμένεται έμμεση.
  • Εθνική + Υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερες ομάδες σημαίνει περισσότεροι Έλληνες σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, ωφέλιμο για την αναπτυξιακή πυραμίδα της Εθνικής.
  • Εθνική ± Αν οι δύο μεγάλοι φέρουν λιγότερους κορυφαίους ξένους στο πρωτάθλημα, μειώνεται η καθημερινή έκθεση των Ελλήνων σε παίκτες υψηλότατου επιπέδου — λεπτή ισορροπία.
  • ΕΟΚ Η ΕΟΚ κατηγορείται συστηματικά για παράκαμψη κανονισμών και απουσία εποπτείας. Οποιαδήποτε μεταρρύθμιση χρειάζεται διαφανή εφαρμογή — ακριβώς αυτό που η ΕΟΚ δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσφέρει.
⚠️ Σύγκρουση Συμφερόντων

Η βασική σύγκρουση: δύο ομάδες με αποκλειστική πρόσβαση σε ευρωπαϊκά έσοδα (Euroleague) «παίζουν» σε εγχώριο πρωτάθλημα με ομάδες που δεν έχουν τέτοιες πηγές.

Ταυτόχρονα, η ΕΟΚ και ο ΕΣΑΚΕ, οι θεσμοί που θα έπρεπε να ρυθμίσουν το πρόβλημα,έχουν εμπλακεί σε σειρά καταγγελιών για ανεπαρκή εποπτεία, παράκαμψη κανονισμών και έλλειψη διαφάνειας. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο ο προϋπολογισμός αλλά το ποιος θα το εφαρμόσει και πώς.

✦ Βέλτιστη Λύση
  • 01 Διαφοροποιημένο cap: Το salary cap να αφορά αποκλειστικά παίκτες που δηλώνονται στο εγχώριο πρωτάθλημα, χωρίς να δεσμεύει ΠΑΟ/Ολυμπιακό για τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις.
  • 02 Αναδιανομή εσόδων: Αύξηση τηλεοπτικού μεριδίου για τις μικρές ομάδες.
  • 03 Σταδιακή εφαρμογή: €15M τη σεζόν 2026-27, €10M από 2027-28 σεβόμενη τα υπάρχοντα συμβόλαια, όπως ο ίδιος ο Μικρόπουλος προτείνει.
  • 04 Ανεξάρτητη εποπτεία: Οποιοδήποτε cap χωρίς διαφανή ελεγκτικό μηχανισμό — ανεξάρτητο από ΕΟΚ/ΕΣΑΚΕ — θα ακυρωθεί από τις ίδιες παθογένειες που καταγγέλλουν τα παρακάτω άρθρα.
  • 05 Σύνδεση Α1-Α2: Η επαγγελματοποίηση της Α2 και η ουσιαστική άνοδος-κάθοδος είναι προϋπόθεση για να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός μακροπρόθεσμα.
Ανάλυση βασισμένη στις δηλώσεις Θ. Μικρόπουλου στην ΕΡΤ · Φεβρουάριος 2026

 


Ο Θεόδωρος Μικρόπουλος, πρόεδρος της ΚΑΕ Πανιώνιος, άνοιξε πρόσφατα μια συζήτηση που το ελληνικό μπάσκετ χρειαζόταν εδώ και καιρό. Μιλώντας στην ΕΡΤ, έθεσε στο τραπέζι την πρόταση για εισαγωγή salary cap στο εγχώριο πρωτάθλημα, επισημαίνοντας μια αλήθεια που λίγοι τολμούν να εκφέρουν δημόσια: το ελληνικό μπάσκετ λειτουργεί σήμερα σε συνθήκες ανταγωνιστικής ανισορροπίας που υπονομεύει τόσο το θέαμα όσο και τη βιωσιμότητα των ομάδων.


Τα στοιχεία που παρέθεσε είναι αποκαλυπτικά. Ο Πανιώνιος εισέπραξε πέρυσι μόλις 165.000 ευρώ από τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ το συνολικό αγωνιστικό μπάτζετ της ομάδας αγγίζει το 1,8 εκατομμύριο ευρώ. Οι δύο κορυφαίες ομάδες της Euroleague, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, διαθέτουν αγωνιστικά μπάτζετ της τάξης των 25-30 εκατομμυρίων ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι εύγλωττο: από τον Απρίλιο του 2019 δεν έχει κατορθώσει ομάδα εκτός των δύο αυτών να νικήσει τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα.


Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα αθλητικής υπεροχής μόνο. Είναι, σε μεγάλο βαθμό, συνέπεια μιας δομικής ανισότητας: ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός αντλούν τεράστια έσοδα από τη μετοχική τους συμμετοχή στην Euroleague, από ακριβά εισιτήρια και από μεγαλύτερους χορηγούς, πόρους που δεν είναι διαθέσιμοι στις υπόλοιπες ομάδες. Υπό αυτές τις συνθήκες, το εγχώριο πρωτάθλημα έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε πρελούδιο πριν από τους ευρωπαϊκούς αγώνες.


Η πρόταση του Μικρόπουλου για salary cap είναι ένα εργαλείο που εφαρμόζεται σε μεγάλα αθλητικά πρωταθλήματα του κόσμου, ακριβώς γιατί ο ανταγωνισμός είναι αυτός που παράγει θέαμα, και το θέαμα είναι αυτό που φέρνει τηλεθέαση, εισιτήρια και χορηγούς. Ένα πρωτάθλημα με ήδη γνωστό αποτέλεσμα πριν καν αρχίσει δεν μπορεί να αναπτυχθεί εμπορικά.


Βεβαίως, η εφαρμογή μιας τέτοιας ρύθμισης απαιτεί προσοχή. Το cap θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά τους παίκτες που δηλώνονται για το ελληνικό πρωτάθλημα, χωρίς να εμποδίζει Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό από αγωνιστικές επιλογές για την Euroleague. Παράλληλα, θα πρέπει να συνοδευτεί από αναδιανομή τηλεοπτικών εσόδων υπέρ των μικρότερων ομάδων, ώστε το μέτρο να μην είναι απλώς περιοριστικό αλλά και αναπτυξιακό.


Η Γενική Συνέλευση του ΕΣΑΚΕ στις 10 Μαρτίου αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία. Το ελληνικό μπάσκετ έχει ιστορία, κοινό και δυναμικό. Αυτό που του λείπει είναι ένα σύστημα που να αφήνει χώρο για έκπληξη, ανατροπή και ελπίδα. Αυτά είναι τα συστατικά κάθε αξιόλογου αθλητικού πρωταθλήματος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια