Sponsor

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

recent

Το "κρύο αίμα" που πρέπει να έχει ο διαιτητής στους αγώνες!!! (οι 4 συμβουλές που δίνει ψυχολόγος...)

Ο ψυχολόγος Dr. Νίκος Γεωργιάδης προσκλήθηκε από τον ΣΕΔΚΑ για να μιλήσει για θέματα ψυχολογίας.
Κι ομολογουμένως, "έκλεψε την παράσταση". Σε κάθε επιμορφωτικό σεμινάριο υποχρεούται να δίνει το παρών και ψυχολόγος, διότι η διαχείριση των συναισθημάτων θεωρείται το "Α και το Ω" ενός διαιτητή. Πολλοί καλοί διαιτητές εγκατέλειψαν το χώρο λόγω της άσχημης ψυχολογίας ή των μεταπτώσεων που εμφάνιζαν και μέτριοι ρεφς εξελίχθηκαν λόγω του «κρύου αίματος» που διέθεταν.  

Η ΟΔΚΕ, ήδη, αποφάσισε να το συμπεριλάβει ψυχολόγο στο ετήσιο επιμορφωτικό σεμινάριο, που αναμένεται (θεού θέλοντος και κορονοϊού επιτρέποντος...) να γίνει στην Θεσσαλονίκη. 

Τοξικό περιβάλλον για τον διαιτητή 

Αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει και περιγράψτε τη δουλειά του διαιτητή… Ας πούμε ότι ρεφ είναι ένας τύπος, που εμφανίζεται σε ένα κτίριο και άπαντες τον …μισούν χωρίς να τον γνωρίζουν προσωπικά!!! Χωρίς να ξέρουν ακόμα και ποιο είναι το μικρό του όνομα. Αλλά είναι αντιπαθητικός σε βαθμό που να υβρίζουν τον ίδιο αλλά και την οικογένειά του…

Οι προπονητές θα προσπαθήσουν να σας φθάσουν στα όρια σας και οι παίκτες να σας προκαλέσουν. Σε ποιους στηρίζεστε τελικά; Μόνο στους συναδέλφους σας, αλλά κι αυτοί ώρες – ώρες μπορεί να άρουν την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό σας. 

Ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας

Βάλτε τα κάτω και σκεφτείτε: Κάνοντας ένα οποιοδήποτε σφύριγμα έχετε μισές πιθανότητες να ευχαριστήσετε τους οπαδούς κι άλλες τόσες να τους εξοργίσετε. 50-50 δηλαδή… Και σκεφτείτε, επίσης, ότι οι ίδιοι που χαμογελούσαν στο πρώτο σφύριγμα δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουν τα ίδια συναισθήματα στο δεύτερο. Άρα, μπορεί να φθάσετε στο σημείο να εξοργίσετε το 100% των οπαδών, αν δείξετε ένα ασυμβίβαστο χαρακτήρα.  

Τι είχε πει ο Marc Davis, διαιτητής του ΝΒΑ; «Προτού αποφασίσεις να γίνεις διαιτητής πρέπει να κοιτάξεις στο νεκρό σημείο που βρίσκεται κάτω από την καρδιά. Εκεί καταλήγουν τα συναισθήματα. Αν παραμένει άδειο μετά από αγώνα, ε, τότε ναι, είσαι γεννημένος για διαιτητής του ΝΒΑ…»

"Κρύο αίμα" ο ρεφ

Η ψυχική κατάσταση για έναν διαιτητή είναι το «Α και το Ω» για την εξέλιξη της πορείας του. Πολλοί καλοί διαιτητές εγκατέλειψαν το χώρο λόγω της άσχημης ψυχολογίας ή των μεταπτώσεων που εμφάνιζαν και μέτριοι ρεφς εξελίχθηκαν λόγω του «κρύου αίματος» που διέθεταν.  

Κακά τα ψέματα, αν υποθέσουμε ότι το γήπεδο είναι ένας χώρος εργασίας, τότε σίγουρα το περιβάλλον δημιουργεί συσσωρευμένο άγχος και απίστευτη πίεση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και βραχυπρόθεσμα σε επιπτώσεις. Συνεπώς, αναφερόμαστε στη διαχείριση, στον έλεγχο των συναισθημάτων τους εν ώρα αγώνα. 

Σκεφτείτε έναν υπάλληλο μιας εταιρίας που συνεχώς ανταγωνίζεται τους συναδέλφους του, αλλά αδιάλειπτα αμφισβητείτε από όλους και από όλα!!! Ίσως, κάποιες φορές να νοιώθει κενό ή ότι δεν κάνει για το συγκεκριμένο πόστο. Στην καλύτερη δηλώνει παραίτηση και στη χειρότερη οδηγείται σε κατάθλιψη. Δεν είναι το είδος του στρες που απλά εξαφανίζεται μετά από έναν καλό ύπνο.

Ποιο είναι το ζητούμενο; 

Η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Που θα προέλθει από τη σιγουριά των σφυριγμάτων, από τον ασφαλή τρόπο με τον οποίο πατάει και τρέχει μέσα στο παρκέ, από τη γλώσσα του σώματος αλλά και από την αργή και σταθερή ομιλία του.  

Ο Joey Crawford

Η ιστορία του Joey Crawford

Ένας από τους πιο γνωστούς και σεβάσμιους διαιτητές, ο Joey Crawford, ο οποίος σφύριξε χιλιάδες αγώνες, υποστήριξε ότι βρισκόταν συνεχώς ένα βήμα πριν από το τέλος της καριέρας του!!! Ιδιαίτερα μετά την έντονη διαμάχη με τον Tim Duncan, όπου δεν μπόρεσε να διαχειριστεί σωστά τα συναισθήματά του με συνέπεια να τιμωρηθεί από τον Ντέιβιντ Στερν μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος αλλά και να πληρώσει πρόστιμο!!! Αυτά άλλωστε, συμβαίνουν ότι χαρακτηρίζεσαι ως «επαγγελματίας». Τι έκανε; Τον έδιωξε από τον παρκέ, επειδή τον είδε να γελάει μετά από σφύριγμα και το θεώρησε ως ασέβεια στο πρόσωπο του ιδίου και των συναδέλφων του…  
Η έντονη διαμάχη με τον Tim Duncan

Οι συνεδρίες που τον επανέφεραν στο ΝΒΑ 

Τι έκανε ο ρεφ; Προσέλαβε ψυχολόγο και ξεκίνησε συνεδρίες. Παραδέχθηκε όμως, ότι η ποινή που του επιβλήθηκε τον συγκλόνισε και τον ώθησε να σκεφθεί διαφορετικά απ’ ότι συνήθως έκανε. «Είμαι τρελός, γιατρέ μου;», ρώτησε ο Joey Crawford τον ψυχολόγο του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και η απάντηση ήταν απλή: «Δεν έχετε… καρύδια. Είστε υπερβολικά παθιασμένος με τη δουλειά σας»!!!

Ποιο ήταν το πρόβλημα του διαιτητή; Μα, η επιθετικότητά του, την οποία μετέφερε και στην οικογένειά του. Κι αυτό το μειονέκτημα εξαλείφθηκε με τη βοήθεια του Dr. Joel Fish. 


Ποιες ήταν οι συμβουλές του τελευταίου;


Αν νοιώσεις τον θυμό να έρχεται προς το μέρος σου, τότε κάνε κάτι με τα χέρια σου. Τοποθέτησέ τα ή στο πλάι ή πίσω από την πλάτη…


Πρέπει να γίνεις και πάλι ο εαυτός σου. Ηρέμησε, ηρέμησε, ηρέμησε…

Επιβράδυνε την αναπνοή και πάρε μεγάλες και βαθιές ανάσες…

Στο μυαλό σας θα βρίσκεται συνεχώς η φράση «είμαι καλός διαιτητής». 

Πηγή: Espn
Το "κρύο αίμα" που πρέπει να έχει ο διαιτητής στους αγώνες!!! (οι 4 συμβουλές που δίνει ψυχολόγος...) Reviewed by THE REFEREES on 6:59 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Γκρίζοι Λύκοι © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.