Sponsor

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

recent

Γιατί η πλειονότητα των διαιτητών μπάσκετ επηρεάζονται από την έδρα; (οι παράγοντες που συντείνουν...)

Οι αποφάσεις των διαιτητών εντός των παρκέ επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης και της πίεσης των ένθερμων φιλάθλων της γηπεδούχου ομάδας...

Η σχέση διαιτητή - φιλάθλων


Παρ' όλα αυτά ο ρόλος του θορύβου των οπαδών έχει μελετηθεί λιγότερο. Περισσότερο έχει εστιαστεί η αμφίδρομη σχέση διαιτητή - παίκτη και διαιτητή - προπονητική και λιγότερο αυτή με τους φιλάθλους.  

Επηρεάζουν οι οπαδοί τους διαιτητές;

Αλήθεια, πόσο μπορεί να επηρεάσει ο θόρυβος τις αποφάσεις των διαιτητών του μπάσκετ; Τα αποτελέσματα μελέτης (εδώ) δείχνουν ότι ο θόρυβος του πλήθους δεν φαίνεται να επηρεάζει τις αποφάσεις των διαιτητών, εκτός από την παράμετρο του άγχους που μπορεί να έχει ο ρεφ. Τα ευρήματα ξεκαθαρίζουν ότι οι αποφάσεις των διαιτητών που διατηρούν  υψηλό άγχος δύναται να τους επηρεάζουν πιο εύκολα οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως είναι οι ιαχές του πλήθους. 

Το έργο των διαιτητών είναι περίπλοκο

Είναι γεγονός ότι μελετήθηκαν οι επιδράσεις διαφόρων ατομικών και κοινωνικών φαινομένων στην απόδοση των διαιτητών, όπως το άγχος, η αθλητική και θεωρητική κατάρτιση, η σχέση με αθλητές - προπονητές που έχουν να κάνουν με τον προφορικό λόγο, η εθνικότητα των αθλητών, το παρελθόν και οι προκαταλήψεις. Διαπιστώνεται ότι το έργο των διαιτητών είναι αρκετά περίπλοκο και μπορεί να επηρεαστεί από διάφορα φαινόμενα, που δεν μας πάει ο νους. Ως εκ τούτου, οι ψυχολογικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο και μπορούν να επηρεάσουν τις επιδόσεις του διαιτητή σε σημαντικό βαθμό.

Στο θέμα των φιλάθλων οι παράμετροι είναι:



  • Ο αριθμός των ένθερμων υποστηρικτών...
  • Η νοοτροπία και η κουλτούρα των οπαδών...
  • Η τοπικότητα της ομάδας ή το πανελλήνιο εύρος...
  • Η απόσταση των εξεδρών από το παρκέ...
  • Ο θόρυβος που παράγει το πλήθος...

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι, όταν υπάρχει ο θόρυβος του πλήθους προκύπτει και μια προκατάληψη υπέρ των γηπεδούχων ομάδων. Το δίλημμα που τίθεται σε έναν διαιτητή είναι:


  1. Να είναι αμερόληπτοι λόγω της θεσμικής τους θέσης και,
  2. Να ευχαριστήσουν το πλήθος


Σύμφωνα με την τελευταία θεωρία, οι διαιτητές διέπονται από τα παραδοσιακά μοντέλα συμμόρφωσης με την πλειοψηφία, ωστόσο, αυτή η ερμηνεία δεν είναι επαρκής. Αυτό που ίσως, συμβαίνει είναι ότι, επειδή οι ρεφς δεν έχουν την απόλυτη πρόσβαση σ΄ όλες τις πληροφορίες λόγω ας πούμε της περιορισμένης οπτικής γωνίας, ίσως και να επηρεαστούν από το θόρυβο των φιλάθλων.

Γιατί η πλειονότητα των διαιτητών μπάσκετ επηρεάζονται από την έδρα; (οι παράγοντες που συντείνουν...) Reviewed by THE REFEREES on 10:41 π.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by Γκρίζοι Λύκοι © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.