Όλα όσα τέθηκαν είναι γνωστά και πολυσυζητημένα, ενώ τονίστηκε ότι "ο Αντιπρόεδρος, ο Γραμματέας και ο Ταμίας του Δ.Σ εκλέγονται με απόλυτη πλειοψηφία".
Αναλυτικά:
- Στις εκλογές Σωματείων, Ενώσεων, Ομοσπονδιών απαγορεύεται η δια πληρεξουσίου συμμετοχή.
- Της Εφορευτικής Επιτροπής προΐσταται δικηγόρος ως δικαστικός αντιπρόσωπος.
- Ο εκλογικός κατάλογος για Ενώσεις και Ομοσπονδίες περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο Σωματεία με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, εγγεγραμμένα στο Μητρώο της ΓΓΑ και με ενεργή συμμετοχή στις επίσημες διοργανώσεις την τελευταία διετία.
- Ο εκλογικός κατάλογος υποβάλλεται προς επικύρωση στη ΓΓΑ τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση και αναμορφώνεται στο μέτρο που δεν συμφωνεί με το τηρούμενο Μητρώο Αθλητικών Φορέων.
- Οι εκλογές για ΔΣ διεξάγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο που απαρτίζεται από δύο επιμέρους τμήματα: Στο πρώτο τμήμα αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων προέδρων του και στο δεύτερο τμήμα αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων μελών. Ο εκλογέας σταυροδοτεί με έναν (1) σταυρό τον υποψήφιο πρόεδρο της προτίμησής του και δικαιούται να σταυροδοτήσει υποψήφια μέλη μέχρι τα δύο τρίτα (2/3) του συνόλου των προς εκλογή θέσεων.
- Υποψήφιος πρόεδρος που κατά την ψηφοφορία λαμβάνει ποσοστό ψήφων τουλάχιστον 25% των εγκύρων ψηφοδελτίων εκλέγεται μέλος του ΔΣ.
- Ο Αντιπρόεδρος, ο Γραμματέας και ο Ταμίας του Δ.Σ εκλέγονται, με απόλυτη πλειοψηφία, από το σύνολο των εκλεγέντων μελών κατά την πρώτη συνεδρίασή του οργάνου, που συγκαλείται με σκοπό τη συγκρότησή του σε σώμα.
- Παράλληλα, στη συγκεκριμένη ενότητα άρθρων του σχεδίου νόμου, απλοποιούνται οι διαδικασίες χορήγησης Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης στα Σωματεία, τα οποία έχουν περιθώριο δύο (2) έτη να την αποκτήσουν, ειδάλλως διαγράφονται αυτοδικαίως από την Ένωση ή την Ομοσπονδία τους. Επίσης, έως ότου να την αποκτήσουν, δεν μπορούν να μετέχουν σε Πανελλήνιους αγώνες.
- Επιπλέον, επιτρέπεται πλέον η εγγραφή σε Ομοσπονδία αθλητικών ομάδων Ιδρυμάτων, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή εποπτευόμενων από το δημόσια, ενώ οι εκλογές για το ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών θα διεξάγονται το τελευταίο τετράμηνο του έτους διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών.
