Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης συγκάλεσε έκτακτο... Διοικητικό Συμβούλιο σήμερα (12/2) στις 15:00, μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να προχωρήσει σε νέα σύσταση της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ). Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την απόφαση του ΑΣΕΑΔ, το οποίο έκανε δεκτή την προσφυγή της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, κηρύσσοντας άκυρη τη σύνθεση της ΚΕΔ.
Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Οκτωβρίου 2023 η ΕΟΚ είχε προχωρήσει σε αλλαγή της ΚΕΔ, μειώνοντας τον αριθμό των μελών της από πέντε σε τρία. Η τότε σύνθεσή της περιλάμβανε τους Στέλιο Κουκουλεκίδη και Δημήτρη Μπήτη, που διατήρησαν τις θέσεις τους, ενώ το νέο πρόσωπο της επιτροπής ήταν ο Τάσος Πηλοΐδης. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή κρίθηκε άκυρη από το ΑΣΕΑΔ, με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία να καλείται εκ νέου να συγκροτήσει την επιτροπή διαιτησίας.
Παρά τη νομική υποχρέωση που απορρέει από τον κανονισμό, η ΕΟΚ φαίνεται ότι προχωρά σε νέα παρατυπία. Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, η Ομοσπονδία Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος (ΟΔΚΕ) όφειλε να αποστείλει λίστα διαιτητών στην ΕΟΚ, ώστε η τελευταία να επιλέξει από αυτούς τα μέλη της ΚΕΔ. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία σχετική ενέργεια, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθείται.
Με την απόφαση του ΑΣΕΑΔ να έχει ήδη δημιουργήσει αναταράξεις, η νέα κίνηση της ΕΟΚ ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες προσφυγές και περαιτέρω αμφισβητήσεις, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα στο ελληνικό μπάσκετ.