Αγάπη μου, συρρίκνωσα τα παιδιά... (τι προσφέρει η "σμίκρυνση" της ελληνικής διαιτησίας)

 


Η ΟΔΚΕ ετοιμάζεται να ζήσει μια πρωτόγνωρη αλλαγή... καθώς από εδώ και πέρα θα παίξει το παιχνίδι των μουσικών καρεκλών! 


Ο Βαγγέλης Λιόλιος, έχοντας επεξεργαστεί ένα σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο, προχωρά σε μια ριζική αναδιάρθρωση του τοπίου της ελληνικής διαιτησίας. Ο σχεδιασμός του βασίζεται στον αθλητικό νόμο (άρθρο 43) και στοχεύει στον εξορθολογισμό των συνδέσμων διαιτητών ανά την Ελλάδα.


Η νέα στρατηγική προβλέπει τη δραστική μείωση των συνδέσμων, με την εφαρμογή της αρχής «κάθε ένωση και ένας σύνδεσμος». Αυτό σημαίνει ότι οι 26+1 υφιστάμενοι σύνδεσμοι θα μειωθούν άμεσα σε 20, γεγονός που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της διαιτησίας στο ελληνικό μπάσκετ. Αυτή η αλλαγή θα σημάνει το τέλος της αύξησης και θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός πιο ελεγχόμενου μπλοκ, όπου όλα θα περιφέρονται γύρω από την ΕΟΚ.


Το σχέδιο αυτό, ωστόσο, ενδέχεται να έχει ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο, καθώς θα συνοδευτεί και από «σμίκρυνση» της ελληνικής διαιτησίας, τουλάχιστον στον συνδικαλιστικό τομέα. Οι ενώσεις, οι οποίες παραδοσιακά λειτουργούσαν ως ξεχωριστές οντότητες, θα αρχίσουν να ενοποιούνται, και αυτό δεν μπορεί να μην επηρεάσει και τους συνδέσμους διαιτητών. Σύμφωνα με το πλάνο, κάποιες από τις μεγαλύτερες ενώσεις αναμένεται να συγχωνευθούν.


Για παράδειγμα, η ΕΣΚΑ και η ΕΣΚΑΝΑ μπορεί να ενωθούν σε μία ενιαία οντότητα, το ίδιο και η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ με την ΕΚΑΣΚ, όπως και η ΕΣΚΑΘ με την ΕΚΑΣΧ. Σε αυτήν την περίπτωση, η ενοποίηση των ενώσεων θα φέρει και αντίστοιχη συρρίκνωση των συνδέσμων. Η εφαρμογή του αθλητικού νόμου θα οδηγήσει στην αναγνώριση ενός και μόνο συνδέσμου για κάθε νέα, μεγαλύτερη ένωση, καθιστώντας έτσι τη διαιτησία πιο κεντρικοποιημένη και ελεγχόμενη.


Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της μετάβασης εντοπίζεται στη Θεσσαλία. Σήμερα, στην περιοχή δραστηριοποιούνται τρεις διαφορετικοί σύνδεσμοι (Βόλος, Λάρισα, Τρίκαλα), όμως με τη νέα δομή αναμένεται να διατηρηθεί μόνο ένας, πιθανότατα ο Σύνδεσμος του Βόλου. Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι πολλοί διαιτητές θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, είτε ενσωματώνοντας τις δραστηριότητές τους στον νέο σύνδεσμο είτε αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο να μείνουν εκτός του επίσημου πλαισίου της διαιτησίας.


Η αλλαγή αυτή δεν γίνεται τυχαία. Ο στόχος είναι η εξασφάλιση μεγαλύτερου ελέγχου στα εσωτερικά της διαιτησίας, πολλώ δε μάλλον μετά το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής. Όταν η διοίκηση της ΟΔΚΕ έλαβε 12 ψήφους έναντι 14 της ΕΟΚ, καταλαβαίνετε ότι αποτελεί μέγιστο πρόβλημα. Παράλληλα, η συγκέντρωση των συνδέσμων θα προσφέρει και μια καλύτερη οργάνωση και αμοιομορφία σ' αυτό, που ήδη έχει ξεκινήσει η ΚΕΔ και ο σύμβουλος διαιτησίας της ομοσπονδίας. 


Η "άλωση" της διαιτησίας έχει ξεκινήσει και η νέα διοίκηση της ΟΔΚΕ θα ξεκινήσει να υλοποιεί το αυστηρό πλάνο που θα ακολουθηθεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ΟΔΚΕ εισέρχεται σε μια νέα εποχή, όπου η διαιτησία θα περάσει από ένα κρίσιμο στάδιο αναδιαμόρφωσης. Όπως στις μουσικές καρέκλες, κάποιοι θα μείνουν όρθιοι όταν σταματήσει η μουσική. Το ποιοι θα καταφέρουν να κρατήσουν τη θέση τους και ποιοι θα αποκλειστούν, θα κριθεί στους επόμενους μήνες.