Διχάζει την Euroleague το project του NBA...

 


Μαραθώνια και εξόχως κρίσιμη αποδείχθηκε...


η συνάντηση των μετόχων της Euroleague που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Βαρκελώνη. 


Από τις 15:00 το απόγευμα μέχρι και λίγο πριν τα μεσάνυχτα, οι 13 μέτοχοι της κορυφαίας ευρωπαϊκής μπασκετικής διοργάνωσης συζήτησαν για το παρόν και –κυρίως– το μέλλον του θεσμού. Παρόντες, έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης, ήταν και δύο υψηλόβαθμα στελέχη της FIBA: ο γενικός γραμματέας Αντρέας Ζαγκλής και ο πρόεδρος της FIBA Europe, Χόρχε Γκαρμπαχόσα.


NBA Europe: το project που διχάζει


Το μεγαλύτερο και πλέον φορτισμένο θέμα της ατζέντας δεν ήταν άλλο από την πρόθεση του NBA να επεκταθεί στην Ευρώπη. Ο Αντρέας Ζαγκλής παρουσίασε λεπτομερώς το πλάνο του NBA Europe, ωστόσο, παρά τις προσπάθειες για διαφάνεια, οι μέτοχοι απαίτησαν περαιτέρω πληροφορίες και ξεκάθαρες απαντήσεις σε ζητήματα που παραμένουν θολά. Παρ' ότι οι περισσότεροι σύλλογοι επανέλαβαν τη στήριξή τους στην υφιστάμενη μορφή της Euroleague, κάποιες ομάδες –με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπαρτσελόνα– δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο αποχώρησης μετά το 2026, όταν λήγουν οι 10ετείς άδειες συμμετοχής τους. Είναι κοινό μυστικό ότι οι δύο ισπανικοί κολοσσοί αποτελούν βασικό στόχο του NBA για το ευρωπαϊκό του άνοιγμα.


Παναθηναϊκός και Φενέρ στέλνουν μήνυμα στήριξης


Σε αντίθεση με τους Ισπανούς, ο Παναθηναϊκός και η Φενέρμπαχτσε φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν δημόσια και με σαφήνεια τη στήριξή τους στο πρότζεκτ της Euroleague, τονίζοντας πως είναι αποφασισμένοι να ενισχύσουν τη διοργάνωση και να συμβάλουν στην αναβάθμισή της.


BC Partners: η “ανάσα” που περιμένει η Euroleague


Ένα ακόμα καίριο σημείο ήταν η παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου των BC Partners. Ο διεθνής επενδυτικός όμιλος κατέθεσε πρόταση συνεργασίας, με τις πρώτες αντιδράσεις των μετόχων να είναι θετικές. Ωστόσο, η εταιρία έθεσε ξεκάθαρη προϋπόθεση: χρειάζεται τη δέσμευση τουλάχιστον 11 από τους 13 μετόχους για να προχωρήσει σε επίσημη συμφωνία. Το ποσοστό που θα διατεθεί προς επένδυση παραμένει ανοιχτό προς διαπραγμάτευση.


Αύξηση ομάδων και νέα συμβόλαια

Στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση για επέκταση της Euroleague από 18 σε 20 ομάδες, κάτι που συνδέεται άμεσα με το ενδεχόμενο παροχής τριετών συμβολαίων σε συγκεκριμένους συλλόγους, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της σταθερότητας και της επένδυσης στο μπασκετικό προϊόν.


Η επόμενη μέρα


Αν και οι επτά από τους 13 μετόχους έδειξαν σαφή πρόθεση στήριξης της υπάρχουσας δομής της Euroleague, η στάση αναμονής των υπολοίπων τεσσάρων δείχνει ότι τα πράγματα παραμένουν ρευστά. Το ζητούμενο πλέον είναι η ενότητα, που αν και διακηρύχθηκε, δοκιμάζεται από τις πιέσεις του NBA και τις εσωτερικές στρατηγικές κάθε συλλόγου.


Η Euroleague βρίσκεται στο κατώφλι μεγάλων αλλαγών και ο τρόπος που θα πορευτεί το προσεχές διάστημα θα καθορίσει όχι μόνο τη μορφή της διοργάνωσης, αλλά και τον ρόλο του ευρωπαϊκού μπάσκετ στον παγκόσμιο χάρτη.