Οι καιροί αλλάζουν και μαζί τους αλλάζουν και οι ισορροπίες στην οικονομική πολιτική της ΕΟΚ. Η παράταξη του κ. Λιόλιου ανέλαβε με την υπόσχεση για γενναίες οικονομικές ενέσεις στο ελληνικό μπάσκετ – μια υπόσχεση που σε μεγάλο βαθμό της έδωσε την ισχυρή εντολή. Όμως, ήρθε πλέον η ώρα της ευθύνης. Και αυτή η ώρα φέρνει, όπως φαίνεται, τη μετάβαση από το «δώσε» στο «μάζεψε».
Πηγές εντός της Ομοσπονδίας αναφέρουν ότι ένα από τα πρώτα πεδία «επανεξέτασης» αφορά τις απολαβές των περιφερειακών και ενωσιακών προπονητών. Συγκεκριμένα, εξετάζεται σοβαρά η επαναφορά του παλιού καθεστώτος απόσπασης – δηλαδή όσοι προπονητές έχουν οργανική θέση σε δημόσιους φορείς (π.χ. σχολεία ή ΟΤΑ), να προσφέρουν το έργο τους μέσω απόσπασης και όχι με μισθό από την ΕΟΚ. Η πρόθεση αυτή, αν εφαρμοστεί, θα φέρει σαφείς περικοπές και δεν θα αφήσει ανεπηρέαστους όσους μέχρι σήμερα στηρίζονταν οικονομικά στην Ομοσπονδία για την πολύτιμη δουλειά που προσφέρουν στο αναπτυξιακό κομμάτι.
Αλλά οι αλλαγές δεν σταματούν εκεί. Ακούγεται έντονα πως προετοιμάζεται ένα νέο… «Καποδίστριας» στο εσωτερικό των Ενώσεων: συγχωνεύσεις, κοινές διοικήσεις, λιγότερα έξοδα. Ήδη, η σκέψη για ενοποίηση της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ με την ΕΣΚΑ-Ηλείας και τη μεταφορά διοικητικού κέντρου στην Τρίπολη έχει ανοίξει τις συζητήσεις.
Οι εξελίξεις αυτές είναι βέβαιο ότι θα φέρουν αντιδράσεις, ίσως και αναταράξεις. Το σίγουρο όμως είναι ότι το μπάσκετ, αν θέλει να παραμείνει ζωντανό, πρέπει να είναι και βιώσιμο. Κι αυτό, πολλές φορές, περνάει μέσα από δύσκολες – αλλά αναγκαίες – αποφάσεις.
Πηγή: sportstonoto