Το αποκάλυψε φόρα - παρτίδα: Η ελληνική διαιτησία βρίσκεται στην πιο θλιβερή της φάση... (τα φοβερά μηνύματα σε ΚΕΔ και Β. Λιόλιο)

 

Όταν μιλά ένας άνθρωπος που έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Ολυμπιακούς, Παγκόσμια, καλό είναι να ακούμε. Ο Σταύρος Δουβής, παλαίμαχος διεθνής διαιτητής, μίλησε στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» και δεν μάσησε λόγια. Η ελληνική διαιτησία βρίσκεται – όπως το έθεσε ο ίδιος – στην πιο θλιβερή της φάση.


«Ένας Έλληνας διαιτητής δεν παίζει σε κανένα μεγάλο ματς στον κόσμο», είπε, και δεν χρειαζόταν να προσθέσει κάτι άλλο. Ο Δουβής δεν σταμάτησε εκεί. Η σύγκριση με το παρελθόν ήταν ανελέητη: άλλοτε, οι διαιτητές είχαν πυγμή, γνώριζαν τους κανονισμούς, στέκονταν πάνω από τις εντάσεις. Σήμερα, πολλοί τρέμουν το μπουρίνι του Instagram και του Twitter. Όσο για τους τελικούς της GBL; Μπάχαλο. Και για αυτό δεν φταίνε μόνο οι ομάδες ή οι ιδιοκτήτες. Φταίνε οι ίδιοι οι διαιτητές, που ξέχασαν ποιοι είναι.


Αιχμηρός και για την ΚΕΔ, τη χαρακτήρισε ανύπαρκτη και όμηρο ενός καθεστώτος χωρίς θεσμικό έλεγχο. Ζήτησε μία ανεξάρτητη επιτροπή, με κύρος και λόγο, όχι φερέφωνα και φίλους του εκάστοτε ισχυρού της Ομοσπονδίας. Και έστειλε μήνυμα στον Βαγγέλη Λιόλιο: «Υπάρχουν νόμοι, πρέπει να ισχύουν». Η πολιτική ανάμιξη του Γιάννη Βρούτση στους τελικούς; «Δεν θα το έκανα ποτέ», απάντησε ευγενικά αλλά κοφτά.


Όσο για τις πιέσεις από παράγοντες; Εκείνος δεν τις γνώρισε ποτέ. Όχι γιατί ήταν τυχερός, αλλά γιατί – όπως είπε – ήξεραν ποιος είναι και δεν τολμούσαν. Το ίδιο ζητά και από τους σημερινούς διαιτητές: να σταθούν στο ύψος που απαιτεί η σφυρίχτρα τους, όχι να σκύβουν στο τραπέζι κάθε ομάδας.


Στο κλείσιμο, έδωσε και την πιο ουσιαστική πρόταση: «Θα συγκέντρωνα όλους τους διαιτητές και θα τους υπενθύμιζα τι σημαίνει να είσαι άρχοντας στο παρκέ. Όπως στους Ολυμπιακούς, όπου ο πρώτος διαιτητής ήταν ο βασιλιάς».


Σήμερα, αντί για βασιλιάδες, έχουμε υπαλλήλους. Και το ελληνικό μπάσκετ χρειάζεται επιγόντως ανθρώπους σαν τον Σταύρο Δουβή να του θυμίσουν τι σημαίνει αξιοπρέπεια στη διαιτησία. Γιατί αλλιώς, η θύελλα δεν σταματά. Απλώς αλλάζει σχήμα.



– Η διαιτησία στην Ελλάδα περνάει από θύελλες το τελευταίο διάστημα;

Δυστυχώς αυτό βλέπω και με λυπεί τα μάλα.

– Πώς συγκρίνετε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζατε εσείς ως διαιτητής με αυτές που βλέπουμε στην GBL; Τι έχει αλλάξει;

Δεν υπάρχει ούτε σχέση ούτε ομοιότητα, και δεν ήμουν μόνο εγώ διαιτητής. Πρέπει να ξέρετε ότι στον κόσμο,παγκοσμίως, από το 1980 έως το 2014 είχα εγώ ο ίδιος κάνει μια προσπάθεια και οι Έλληνες διαιτητές ήταν παρόντες σε όλους τους τελικούς του κόσμου. Ολυμπιακοί Αγώνες δεν γίνονταν χωρίς Έλληνα, Παγκόσμια χωρίς Έλληνα, η Αυστραλία στους τελικούς της είχε Έλληνα, η Ασία στους τελικούς είχε Έλληνα, η Αμερική το ίδιο, η Αφρική το ίδιο.Τι να πω τώρα; Αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει καμία σύγκριση με τα σημερινά, γιατί; Γιατί δεν βλέπω, και με λυπεί πάρα πολύ, έναν Έλληνα διαιτητή του μπάσκετ, έναν όχι δύο, ΕΝΑΝ που να παίζει σε ένα μεγάλο ματς κάπου στον κόσμο, ένα καλό ματς, δεν καλείται ποτέ Έλληνας διαιτητής.



– Οι τελικοί της GBL πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις, με επεισόδια και αναβολές. Από την εμπειρία σας, πώς τέτοιες κρίσεις επηρεάζουν το μπάσκετ και το έργο των διαιτητών;


Δεν επηρεάζουν το μπάσκετ, είναι μαζί και η διαιτησία αλλά και οι συμπεριφορές των ομάδων που νομίζουν ότι αν μπουν στο γήπεδο και υβρίζουν τους αντιπάλους τους, θα κερδίσουν κάτι. Ο διαιτητής, όταν αποφασίζει να γίνει διαιτητής, το λέω και το ξαναλέω, πρέπει να ξέρει τους κανονισμούς και να τους εφαρμόζει. Εγώ ως διαιτητής δεν περιμένω από τις ομάδες να συμμορφωθούν, θα φωνάζουν, θα βρίζουν. Ο διαιτητής είναι 100% υπεύθυνος για ό,τι λάθος γίνει, και τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.


– Η κόντρα μεταξύ των ιδιοκτητών Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού έχει φέρει το ελληνικό μπάσκετ στο επίκεντρο για λάθος λόγους;


Αυτό είναι απαράδεκτο, δεν είναι καν άξιο σχολιασμού, γιατί έχει επίδραση στο παιχνίδι, ενώ δεν θα έπρεπε. Εγώ στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν ήμουν διαιτητής, θα αδιαφορούσα γι’ αυτά που κάνουν και οι δύο πλευρές.


– Πώς βλέπετε τον αντίκτυπο τέτοιων εντάσεων στη διαιτησία;


Τι δουλειά έχουν οι διαιτητές να μπλέκονται σε αυτά που λένε ή αντίστοιχα κάνουν εκτός παιχνιδιού; Αν γίνει κάτι την ώρα που παίζεται το παιχνίδι, ο μόνος άρχοντας είναι ο πρώτος διαιτητής και αν δεν θέλει να έχει τον τίτλο του άρχοντα, καλύτερα να κάτσει σπίτι του.


– Η ΚΕΔ «βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα» μετά την προσφυγή για τη νομιμότητά της. Πώς κρίνετε τη λειτουργία της σήμερα και τι χρειάζεται για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη διαιτησία; 


Λυπούμαι που δεν υπάρχει η ΚΕΔ, λυπούμαι… Υπεύθυνος είναι αυτός που είναι υπεύθυνος, όχι μόνο για τη διαιτησία αλλά και για το παιχνίδι, η Ομοσπονδία.Ο κ. Λιόλιος πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχουν νόμοι και πρέπει να ακούγονται και να ισχύουν. Η ΚΕΔ πρέπει να υπάρχει και να κάνει τη δουλειά της, να είναι ανεξάρτητη.


– Έχουν καταργηθεί οι νόμοι εν έτει 2025;


Έτσι μου φαίνεται, δεν ξέρω τι έχουν κάνει. Η ΚΕΔ είναι αυτή που αποφασίζει τι θα κάνει η διαιτησία.


– Το σκάνδαλο με την τιμωρία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο Άμπου Ντάμπι για τη συμπεριφορά του προς διαιτητές προκάλεσε αντιδράσεις.Ποιος ο σχολιασμός σας; 


Δεν θα ήθελα να μπω στη διαδικασία σχολιασμού των ιδιοκτητών των συλλόγων, δεν είναι αυτή η δουλειά του διαιτητή. Οι ιδιοκτήτες των συλλόγων είναι λογικό να προσπαθούν με τον τρόπο που πιστεύουν για τις ομάδες τους, αλλά εγώ οφείλω να μιλήσω ως διαιτητής, δεν είναι θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί τους διαιτητές. Δεν εμπλέκονται ποτέ οι διαιτητές σε αυτά, η δουλειά των διαιτητών να το υπενθυμίσω είναι: από την ώρα που γίνεται το τζάμπολ μέχρι την ώρα που τελειώνει ο χρόνος το τέταρτο δεκάλεπτο, αυτή είναι η δουλειά τους.


– Έχετε βιώσει παρόμοιες πιέσεις από παράγοντες σε διεθνείς αγώνες; Πώς τις αντιμετωπίσατε; 


Εμένα με ήξεραν ποιος είμαι και τι παιδί είμαι. Δεν μου έτυχε ποτέ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και πουθενά στον κόσμο, γιατί μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχει ήπειρος που δενσφύριξα. Εκείνη την εποχή ήμασταν δύο Έλληνες διαιτητές που κάναμε τους περισσότερους αγώνες στον κόσμο και τους κάναμε με τον καλύτερο τρόπο.


– Στην Ευρωλίγκα και στη FIBA η χρήση VAR και αυστηρών μέτρων για επεισόδια έχει αλλάξει το παιχνίδι. Πώς κρίνετε αυτές τις πρακτικές;Θα μπορούσαν να φέρουν τάξη στο ελληνικό μπάσκετ;


Εγώ διαφωνώ απολύτως με αυτό. Το VAR βοηθάει, αλλά όχι κάθε ένα λεπτό να πηγαίνουμε να κοιτάμε, αυτό είναι κακό για τους διαιτητές και θα πρέπει να το αποφεύγουν όσο μπορούν. Όλα αυτά υποβαθμίζουν τους διαιτητές και, αν θέλετε την άποψή μου, αυτό είναι ένα από τα πράγματα που έχουν φθάσει τη διαιτησία στο σημείο που είναι τώρα.


– Η παρέμβαση του Γιάννη Βρούτση στους τελικούς της GBL προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Πώς κρίνετε τον ρόλο της πολιτείας σε τέτοιες κρίσεις και τι περισσότερο θα μπορούσε να γίνει για να ηρεμήσουν τα πνεύματα; 


Υπήρξα ολίγον πολιτικός, ως γενικός γραμματέας Αθλητισμού δεν θα εμπλεκόμουν ποτέ, ποτέ σε τέτοια ζητήματα. Δεν ήταν ό,τι καλύτερο έγινε, δεν μπορώ να σχολιάσω, αλλά μπορώ σίγουρα να πω τι θα έκανα εγώ.


– Αν μπορούσατε να αλλάξετε ένα πράγμα στο ελληνικό μπάσκετ για να σταματήσουν οι θύελλες, ποιο θα ήταν και πώς θα το εφαρμόζατε;


Αν μου το έδιναν αυτό το δικαίωμα, θα συγκέντρωνα τους διαιτητές να τους μιλούσα, θα τους υπενθύμιζα ότι ανέλαβαν να κάνουν ένα έργο που είναι πολύ σοβαρό. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν στην Ολυμπία, ο πρώτος διαιτητής ήταν ο βασιλιάς της περιοχής, αυτό δείχνει ότι ήταν ο υψηλότερα ιστάμενος.Με τον ίδιο τρόπο οφείλουν να στέκονται και οι διαιτητές εν έτει 2025.