Έντονη δυσαρέσκεια ΚΕΔ για διαιτητές εθνικών κατηγοριών!!! (απέτυχε ο τρόπος των εξετάσεων...)

Η Γκρίζα Ζώνη – Τα βασικά σημεία

Η ΚΕΔ βρίσκεται σε έντονο προβληματισμό μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων διαιτητών. Παρότι οι εξετάσεις προσμετρούν κανονικά στην αξιολόγηση, οι επιδόσεις κρίνονται χαμηλότερες από τις προσδοκίες της επιτροπής.

  • Τα γραπτά έδειξαν κενά γνώσης που δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν.
  • Ο Ηλίας Κορομηλάς επεσήμανε ότι αρκετοί διαιτητές δεν μελετούν συστηματικά τους κανονισμούς.
  • Οι παρενέργειες αυτής της νοοτροπίας είναι ορατές ακόμα και στα τοπικά πρωταθλήματα.
  • Αλλάζει το πλαίσιο των εξετάσεων. Τέλος στο open book και στη συνεργασία μεταξύ διαιτητών.
  • Στο mid season δεν θα διεξαχθούν online και open book εξετάσεις.

Το μήνυμα της ΚΕΔ είναι σαφές. Η θεωρητική κατάρτιση μπαίνει ξανά στο προσκήνιο και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο τον διαιτητή.


Διαβάστε επίσης:

Οι GL είχαν αποκαλύψει στη στήλη ο Κομιστής ότι έρχεται μεγάλη "καταιγίδα" στον χώρο της διαιτησίας υπό τον τίτλο Ο Κομιστής επιστρέφει με αποκαλύψεις: Η «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» στην ελληνική διαιτησία... Και επιβεβαιώθηκε με τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στην ΚΕΔ αναφορικά με την εν γένει στάση στον τομέα της επιμόρφωσης...


Τα μέλη της επιτροπής περίμεναν σαφώς καλύτερες επιδόσεις, όμως τα γραπτά έδειξαν μια εικόνα κατώτερη των προσδοκιών, γεγονός που άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για το επίπεδο προετοιμασίας και τη συνολική σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η διαδικασία.


Στη χθεσινή συγκέντρωση, ο Ηλίας Κορομηλάς, σύμβουλος διαιτησίας της ΕΟΚ, ήταν ξεκάθαρος και σε αρκετά σημεία αυστηρός. Τόνισε πως αρκετοί διαιτητές δεν ανοίγουν καν τα βιβλία, αντιμετωπίζοντας τη θεωρητική κατάρτιση ως αγγαρεία. Όπως επισήμανε, αυτή η νοοτροπία δεν μένει χωρίς συνέπειες, αφού τα κενά γνώσης αποτυπώνονται πλέον ακόμα και στα τοπικά πρωταθλήματα, όπου τα λάθη δεν είναι μόνο θέμα κρίσης αλλά καθαρά θέμα κανονισμών.


Ο ίδιος κάλεσε τους διαιτητές να ασχοληθούν πιο σοβαρά και πιο συστηματικά με τη μελέτη, υπογραμμίζοντας ότι το μπάσκετ εξελίσσεται και οι απαιτήσεις αυξάνονται. Η θεωρία, όπως είπε, δεν είναι συμπλήρωμα της πράξης αλλά η βάση της. Χωρίς αυτήν, η εικόνα στο παρκέ θα συνεχίσει να προβληματίζει.


Παράλληλα, ξεκαθαρίστηκε ότι αλλάζει το καθεστώς των εξετάσεων. Οι γραπτές δοκιμασίες δεν θα είναι πλέον open book, ούτε θα υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των διαιτητών. Στόχος είναι να αποτυπώνεται η πραγματική γνώση και όχι η ικανότητα αναζήτησης απαντήσεων την τελευταία στιγμή.


Στο ίδιο πλαίσιο, έγινε γνωστό πως στο mid season δεν θα διεξαχθούν online και open book εξετάσεις. Η ΚΕΔ θέλει να στείλει σαφές μήνυμα. Η αξιολόγηση περνά σε πιο αυστηρή φάση και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο τον διαιτητή. Όποιος δεν επενδύσει στη γνώση, δύσκολα θα μπορέσει να ακολουθήσει. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια