Η διαιτητική απόφαση στο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός που συζητήθηκε...

 


Σε μία από τις πιο συζητημένες φάσεις του αγώνα, είδαμε κάτι που στο μπάσκετ ονομάζεται «διπλό σφύριγμα». Πρόκειται για μια κατάσταση όπου δύο διαιτητές σφυρίζουν σχεδόν ταυτόχρονα για την ίδια φάση, αλλά από διαφορετική οπτική γωνία.


Αρχικά, ο διαιτητής τελικής γραμμής, Πέτρος Παπαπέτρου, καταλόγισε προσωπικό φάουλ στον Χολμς. Η θέση του όμως στο παρκέ δεν του έδινε καθαρό οπτικό πεδίο ανάμεσα στους δύο παίκτες, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την εκτίμηση της επαφής. Λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου αργότερα, ακολούθησε σφύριγμα και από τον διαιτητή κεντρικής γραμμής, Γιάννη Τσιμπούρη, ο οποίος είχε καλύτερη γωνία θέασης και ξεκάθαρη εικόνα της φάσης.


Το φάουλ που τελικά χρεώθηκε στον Χολμς χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «φθηνό», δηλαδή ως μια οριακή επαφή που δύσκολα θα έπρεπε να οδηγήσει σε καταλογισμό παράβασης. Ωστόσο, εξετάζοντας πιο προσεκτικά τη φάση, προκύπτει ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που αλλάζει την οπτική.


Παρατηρώντας την κίνηση των ποδιών του Μιλουτίνοφ, διαπιστώνεται ότι πριν από οποιαδήποτε επαφή, υπάρχει παράβαση βημάτων. Αυτό σημαίνει ότι η φάση θα έπρεπε να έχει σταματήσει νωρίτερα για travel και όχι να συνεχιστεί μέχρι την επαφή που οδήγησε στο φάουλ.


Με απλά λόγια, η αρχική παράβαση δεν εντοπίστηκε εγκαίρως και έτσι το παιχνίδι συνεχίστηκε, οδηγώντας σε έναν καταλογισμό που πιθανόν να μην θα είχε υπάρξει αν είχε προηγηθεί σωστά η υπόδειξη των βημάτων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η σωστή σειρά αποφάσεων είναι καθοριστική για την εξέλιξη του αγώνα. Δείτε τη φάση:



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια