Ποιος διαιτητής είπε μια μεγάλη ατάκα; (έχουμε την απάντηση...)
Σκεφτείτε να είσαστε 50 χρόνων και να είστε υποχρεωμένος. να εγκαταλείψετε την ενεργή διαιτησία. Να σας βγάλουν από τη λίστα της Α1 αλλά και από τις μεγάλες διοργανώσεις και να γίνετε παρατηρητής διαιτησίας. Είναι δηλαδή "σαν να είσαι μια ζωή σε περιπολικό της Αστυνομίας και να σε βάζουν μετά σε μια υπηρεσία»... Ποιος διαιτητής είπε αυτή τη μεγάλη ατάκα; Μα ο... καλύτερος Έλληνας διαιτητής, Χρήστος Χριστοδούλου, ο οποίος ναι μεν σφυρίζει στην Ευρωλίγκα αλλά για την ΕΟΚ και τη ΦΙΜΠΑ μπορεί να χρησιμοποιήσει ως παρατηρητής.
Εισερχόμενος στο εσωτερικό του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, επί της οδού Μαιζώνος, στα δεξιά διακρίνεις έναν καλοντυμένο άνδρα χαμηλών τόνων να εργάζεται στο γραφείο του, με ιδιαίτερη προσήλωση στο αντικείμενό του.
Με μια πρώτη ματιά αποκομίζεις απολύτως δικαιολογημένα την εντύπωση ότι πρόκειται, απλώς, για ένα στέλεχος της Τράπεζας. Στην πραγματικότητα, όμως, ο ίδιος δεν είναι μόνο ένας τραπεζικός υπάλληλος.
Παράλληλα, είναι και ο μεγαλύτερος Ελληνας διαιτητής μπάσκετ, από τους κορυφαίους διεθνώς, με συμμετοχές σε Ολυμπιάδες, Παγκόσμια Πρωταθλήματα και ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πρόκειται για τον «δικό μας» Χρήστο Χριστοδούλου.
Εάν δεν τον γνωρίζεις ή δεν σου θυμίζει κάτι η φυσιογνωμία του, είναι αδύνατον να συνειδητοποιήσεις ότι στις αποφάσεις και στις εντολές αυτού του καλοβαλμένου τύπου, που βλέπεις σε ένα τραπεζικό γραφείο, έχουν υπακούσει και εξακολουθούν να υπακούουν στο παρκέ διάσημοι αθλητές. Αλλωστε, συχνά τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.
Πιάνουμε την κουβέντα μαζί του και μας λέει ότι στο επικείμενο Ευρωμπάσκετ δεν πρόκειται να σφυρίξει. Οχι γιατί δεν θα το ήθελε, αλλά γιατί έχει περάσει το ηλικιακό όριο των 50 χρόνων, που έχει θεσπιστεί για τους διαιτητές στην εν λόγω διοργάνωση. Ομως, θα τον δούμε να σφυρίζει σε αγώνες και της φετινής Ευρωλίγκας. Εκεί δεν υπάρχει αντίστοιχο όριο.
Ωστόσο, δεν αρκεί αυτό για να είσαι διαιτητής μπάσκετ σε διεθνές επίπεδο. Απαιτείται να πληροίς και μια σειρά από αυστηρές προϋποθέσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά το σωματικό βάρος και τη φυσική κατάσταση. Περνάς συνεχώς από αλλεπάλληλες εξετάσεις και τεστ, που δεν παίρνουν καθόλου νερό στο κρασί τους, το οποίο ούτως ή άλλως ενδεχομένως να λάμπει συνήθως δια της απουσίας του από το διαιτολόγιο των διαιτητών. Αυτό (πρέπει να) είναι ανάλογο αυτού που ακολουθούν οι επαγγελματίες αθλητές.
Δεν χρειάζεται να ξέρεις λεπτομέρειες της διατροφής τους, τα αποτελέσματά της είναι αυταπόδεικτα. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι όλοι τους έχουν μέση - «δαχτυλίδι». Και φυσικά ο Χρήστος Χριστοδούλου δεν αποτελεί την εξαίρεση. Κάποια στιγμή ανασηκώνεται από τη θέση του και λέει αυθόρμητα:
«Βλέπεις πώς είμαι; Και είμαι στα 52»!
Τότε καταλαβαίνεις ότι διατροφικές «παρασπονδίες» και αδυναμίες, συνήθεις για άλλους, είναι για τον ίδιο ανεπίτρεπτες. Αλλωστε, έστω και περιστασιακή, παράδοση στον πειρασμό τους θα αποτυπωθεί αμέσως στη ζυγαριά, ενώ αρκούν ελάχιστα γραμμάρια παραπάνω από το προβλεπόμενο βάρος για να σηματοδοτήσουν τον αποκλεισμό ενός διαιτητή από τους αγώνες. Κανένας δεν τον επιθυμεί, όπως και κανένας δεν σκέφτεται ότι μια μέρα θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση.
«Μετά μπορείς να πας για παρατηρητής διαιτησίας, αλλά τι να το κάνεις; Είναι σαν να είσαι μια ζωή σε περιπολικό της Αστυνομίας και να σε βάζουν μετά σε μια υπηρεσία», περιγράφει χαρακτηριστικά ο Χρήστος Χριστοδούλου.
Φεύγουμε από την Τράπεζα ενώ ο ίδιος συνεχίζει τη δουλειά του, έχοντας προφανώς στο μυαλό του το επόμενο παιχνίδι που θα σφυρίξει, ενώ τα φώτα της δημοσιότητας θα είναι στραμμένα πάνω του. Ναι, τα φαινόμενα απατούν…
Πηγή: pelop
Ποιος διαιτητής είπε μια μεγάλη ατάκα; (έχουμε την απάντηση...)
Reviewed by THE REFEREES
on
9:53 μ.μ.
Rating: